• Dr. Veress Dóra

    pszichiáter

    1800

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    pszichiáter

    Bemutatkozás:


    TANULMÁNYOK 1995-2001 Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvosi Kar SZAKMAI TAPASZTALAT 2001-2006 kutató a DEOEC Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben, kutatási területe a gerincvelő hátsó szarvának ingerületfeldolgozása. Rendszeresen tart órákat angol és magyar nyelven orvos- és fogorvostanhallgatóknak anatómiából, szövettanból és neurobiológiából. 2002-2003 Amerikai tanulmányút a University of Kentucky gerincvelősérüléseket kutató központjában (Spinal Cord and Brain Injury Research Center). 2006. decemberétől orvos a DEOEC Pszichiátriai Intézetében. EGYÉB 2009 óta szerkesztője az elmedoktor.hu pszichiátriai oldalnak.

   • legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! A depresszió önmagában is okoz a szexuális életében zavarokat, de a gyógyszereknek is lehet ilyen mellékhatása. Ha elhagyja a gyógyszereket, akkor visszatár a betegsége, ezért inkább azt javaslom, hogy a kezelőorvosával beszélje meg, hogyan lehetne általakítani úgy a gyógyszerelését, hogy csökkenjenek a mellékhatások.
    KEdves Kérdező! A leírt tünetek nem csak a gyógyszer mellékhatásai lehetnek, de az is okozhatja őket, hogy az ősz beköszöntével, az év indulásával jobban szorong. Ezt mindenképpen tisztázni kellene a kezelőorvosával, mielőtt abbahagyja a gyógyszerszedét. Egyebekben a hosszú hatású készítményről vissza kellene állni a hagyományos alprazolam tartalmú szerre és azt elhagyni. Így a legkisebb a gyógyszer elhagyásából származó tünetek kialakulásának veszélye.
    Kedves Kérdező! Arról nem ír, hogy hogyan változott az utóbbi időben az éjszakai pihenése. Átalussza az éjszakát vagy gyakrabban megébred, felületesen alszik, és ezért érzi úgy, hogy nem tudja kipihenni magát. Elképzelhető, hogy valami miatt mostanában nagyobb az alvásigénye és több alvásra lenne szüksége. Ha éjszaka nem tud jól aludni, akkor napközben meg lehet próbálkozni egy kicsit többtestmozgással, levegőn töltött tevékenységgel, mert ezek fizikailag is elfárasztják és jobban fog tudni aludni. Ha feszóltség miatt nem tud éjszaka aludni, akkor javaslom, hoyg tanuljon valamilyen relaxációs technikát és lefekvés után ennek segítségével lazuljon el. Ha gyógynövényben gondolkodik, akkor citromfű, komló, valeriana keverékéből készült gyógyteát javaslok kipróbálásra.
    Kedves Kérdező! Ebben a korban természetes dolog, hogy a hangulat néha kicsit szomorkásabb, gyakran változó, de egy határon túl már nem egészséges a befelé fordulás és a bezárkózás. Javaslom, hogy keresse fel a helyileg illetékes gyermekpszichiátriai rendelést, vagy ha ilyen nincs, akkor a felnőtt pszichiátriai gondozót és ott beszélgessen a kollégával, mert lehet, hogy kezelésre van szüksége. Amennyiben egy alapos kikérdezés után a kolléga úgy gondolja, akkor indokolt gyógyszeres kezelés, de lehet, hoyg pszichoterápiával helyre lehet billenteni az egyensúlyt. A pszichológusok elérésében is segíteni tudnak önnek.
    Kedves Kérdező! A leírás alapján valószínűbbnek látom, hogy éhgyomorra ivott sokat, és ez okozta a problémát. A "filmszakadás" lehetett az alkoholtól. A kellemetlen viselkedése is betudható az ivásnak, hiszen az alkohol megszünteti a gátlásokat és az ember hajlamos ilyen állapotban olyan dolgokat is megtenni, amit másnap szégyel.
    Kedves Kérdező! Lehet, hogy érdemes lenne átgondolni a gyógyszeres kezelését és ha van rá mód, akkor el kellene járnia egy pszichológushoz, aki segít legyőzni a komplexusait. A munkakeresésnél sokat számít, hogy milyen végzettsége van, de erről nem tesz említést. Ha úgy érzi, hogy nem képes olyan munkát végezni, ahol emberekkel kell együtt dolgozni, akkor próbáljon meg otthonról interneten keresztül dolgozni. Ha nem kap ilyen munkát, akkor készítsen magának egy honlapot, ahol reklámozni tud, vagy eladni valamit, ami másokat is érdekelhet. A lehetőségek tárháza végtelen csak kell egy ötlet, ami mentén elindul. Szerencsére ma már nem nehéz önkéntes munkát sem találni, ahol lehet, hogy eleinte ingyen kell dolgoznia, de találkozhat olyan emberekkel, akik később pénzért is foglalkoztatnák. Nézzen szét a közvetlen környezetében, és regadjon meg minden alkalmat arra, hogy "munkáva" tudja alakítani.
    Kedves Kérdező! Ha tartósan beteg, akkor nem érdemes csökkneteni a gyógyszeradagot. Annyit kell szedni, amivel jól érzi magát, mert ez fontosabb, mint bármi más. A gyógyszerfüggőséggel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy minden gyógyszerről le lehet szokni, csak lassan és fokozatosan kell csinálni. Az ön által említett mennyiségek még nem okoznak gondot, nem kell miattuk aggódni. Ha megteheti, keressen egy pszichoterapeutát, aki viselkedés terápiával foglalkozik, és tud segíteni abban, hogy másként álljon az egyes helyzetekhez, illetve másképen reagáljon ezekre a helyzetekre. Emellett otthon is meg lehet tanulni realxálni, meditálni, jógázni. Ezek mindegyike segít abban, hogy fel tudja dolgozni az önt ért stresszt (elég egyet választani, de azt rendszeresen kell gyakorolni, úgy hatásos.)
    Kedves Kérdező! Az ön által leírtakat hívják testképzavarnak. Javaslom, hogy keressen fel egy pszichoterapeutát és beszéljék át azokat a technikákat, amiknek a segítségével képessé válik kezelni az olyan időszakokat, amikor jobban szorong a testsúlya miatt és ezért erősebb késztetést érez a fogyókúrára. Emellett erősítse magában a tudatott, hogy nem szabad tovább fogynia, ön jól néz ki, a testarányai megfelelőek, elérte azt a célt, amit korábban kitűzött maga elé. A további fogyás viszont már egészségkárosító.
    Kedves Kérdező! Azt javaslom, hogy először keresse fel a háziorvosát és csináljanak egy vérkép és laborvizsgálatot, ami tartalmaz TSH mérést is, mivel ez ad információt a pajzsmirigy működéséről. Ha minden rendben van, akkor lehet azt gondolni, hogy tényleg a szorongás okozza a panaszait. Ebben az esetben azt javaslom, hogy kezdjen el meditálni, realaxálni, jógázni, mivel ezek a módszerek rendszeres gyakorlással csökkentik a szorongást. (A megfelelő módszert önnek kell megtalálni a saját maga számára.) Ha éppen észlelei a szorongásos tüneteket, akkor is elő tudja venni ezeket a technikákat és képes lesz csökenteni a tüneteit. Emellett ha megteheti érdemes lenne pszichológushoz is elmennie, aki segít abban, hogy helyesen tudja kezelni a konfliktusokat, és az általuk okozott stressz ne szorongás vagy testi tünetek formájában jelenjen meg az életében.
    Kedves Kérdező! Még próbálja szedni néhány napig, hamarosan enyhülni fognak a tünetek. Ha nem érzi jól magát, akkor lassabban is lehet majd emelni a dózist, illetve érdemes kezdetben szorongásoldó készítménnyel kiegészíteni a hangulatjavító tabletta szedését, íhy elkerülhető a pánikrohamok szaporodása.
    Kedves Kérdező! A pelenkahasználat valószínűleg biztonságot ad önnek, és olyankor jut eszébe, hogy fel kellene venni, amikor kicsit bizonytalanabb vagy stresszes az élete. Amikor túljut ezen az időszakon, és már nem igényli a fokozott biztonságot, akkor pedig egyszerűen elhagyja. Én azt javaslom, hogy ne (feltétlenül) orvost keressen meg ezzel a problémával, hanem olyan szakembert, aki járatos a pszichoterápiában, mert az ő segítségével tudná pontosabban megérteni, hogy miért is jelent a pelenka biztonságot az életében és ezt milyen más módszerrel lehetne kiváltani. Ha sikerül ezeket a kérdéseket tisztázni, akkor fogja tudni elhagyni ezt a szokását.
    Kedves Kérdező! Elképzelhető, hoyg már nem hat a gyógyszer és váltani kell vagy növelni az adagot, esetleg kiegészíteni valami mással. A kezelőorvosával beszéljék meg a lehetőségeket.
    Kedves Kérdező! Nagyon nehéz így a távolból tanácsot adni. Az első kérdés, a mi bennem felvetődik, hogy ildomos-e elmenni nyaralni ilyen körülmények között. Megértem, hogy ki vannak merülve, de a nyaralásuk nem lesz pihentető, hiszen folyamatosan aggódni fognak a férje miatt. Ráadásul a férje is joggal veszi majd zokon, hogy őt kihagyták, sőt egyedül itthonhagyták, amikor problémái vannak. Én ezt a nyaralást most nem tartom jó ötletnek. Ehelyett azt tanácsolom, hogy próbáljanak elfogadó és megbocsátó légkört teremteni és alkalom adtán beszéljenek arról, hogy mi vezetett a férje tettéhez. Javaslom, hogy a Tündérhegyen dolgozó kollégákkal beszéljék meg, hogy a családtagok hogyan tudnának részt venni a terápián, és együtt családként megoldani a problémát vagy segíteni a férjének. Egy öngyilkossági kísérlet nem csak az elkövetőt nyomasztja, de a családtagokat is megviseli. Éppen ezért javaslom, hogy ha anyagilag megtehetik, akkor önök is keressenek fel egy pszichológust és beszéjenek a történtekről, ill. arról, hogy hogyan tudják feldolgozni a történteket.
    Kedves Kérdező! A dadogásnak és az ismételgetésnek lehetnek lelki okai. A Tourette-szindrómásokra inkább az jellemző, hogy önkéntelen mozgásokat végeznek és hangokat vagy egyszerűbb szavakat mondanak. A leírás alapján a barátjának egy pszichológust kellene felkeresnie a gyógyulás érdekében.
    Kedves Asszonyom! A magyar törvények szerint a mentalis betegeket nem lehet szabadságukban korlátozni csak akkor, ha ön- vagy közveszélyesek. Amikor a fia erre egyértelmű utalást tett a levelekkel, akkor elszállította a rendőrség, de a kezelés végeztével, amikor úgy ítélték meg, hogy rendben van, elengedték. Sajnos a mostani ellátórendszerben nincs lehetőség arra, hogy a betegeket támogassuk és segítsük a szociális visszailleszkedésüket. A gyermeke jogilag teljes értékű állampolgárnak minősül, aki szabadon dönthet a saját sorsáról. Önök annyit tudnak érte tenni, hogy megpróbálják belátásra bírni és utána néznek olyan lehetőségeknek, ahol a nappali rehabilitációját lehetne folytatni. Ilyen, ún. nappali kórházak számos pszichiátrián működnek, és munkaidőben, délutáni hazajárással foglalkoztatják és "felügyelik" a betegeket.
   • Hirdetések
   • Kiemelt témák
   • Hirdetés