összetett szívproblémák

Tisztelt Doktornő! Évek óta kínlódok a szívemmel. 35 éves, vékony alkatú nő vagyok.Két fő problémám van: az egyik, hogy nem tudok a bal oldalamon feküdni, mert néhány perc múlva azt érzem hogy fulladok. Erre még álmomból is felébredek. A másik, hogy időnként hirtelen elkezd "remegni", néhány (kb 5) mp-ig összevissza "ver", de ez inkább olyasmi érzés, mintha sok kicsit ütne egymás után, majd egyet-kettőt kihagy, stb, végül visszaáll a rendes kerékvágásba. Nagyon rossz érzés. Ezen tüneteim miatt már sokszor voltam kivizsgáláson. Legutóbb éppen ma. Szívultrahang eredménye: Mitrális bill prolabál. MI: II. Tágabb hepatikus vénák. Vélemény: norm.tág szívüregek; ép falmozgások; jó systoles funkcio. Ao bill ép. Mitr.bill jelentősen prolabál. MI: II. Jobb kamrai nyomas norm.felső határán. Tágabb hepatikus vénák. Jav.kardioedzes mellett egy ev mulva echokontroll. Gyógyszert nem írtak. Azt szeretném a Doktornőtől kérdezni, hogy mennyire súlyos/komoly a probléma a szívemmel Ön szerint, és hogy a jelen állapotomban nem veszélyes-e a javasolt 140-es pulzusértékkel történő napi 30 perces futás, úgy, hogy eddig nem nagyon mozogtam. A kardioedzés valóban hatásos a billentyű erősítése szempontjából? Valamint az MPS és a 2-es fokú regurgitáció az oka annak, hogy oldalt fekve fulladok? Az orvosom kicsit rámijesztett, azt mondta, ha tovább romlik a billentyű, műtét lesz belőle. El lehet ezt vhogyan kerülni? És még a ritmuszavarommal kapcs.-ban kérdezném, hogy ez a pár mp-ig tartó összevissza "beremegés" melyik fajta ritmuszavar lehet, mert ezt még sosem sikerült kimutatni. Ezt is az Mps okozhatja vagy vmi más? Köszönettel: Szivecske

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza mitrális prolapszus témában

Kedves Kérdező, a legtöbbször nincs szoros összefüggés a mitrális prolapszus és a ritmuszavar érzése között, Holter vizsgálat javasolt a ritmuszavar jellegének tisztázására (24 órás EKG) . A fekvéskor jelentkező nehézlégzést a fenti lelet nem magyarázza. A rendszeres testmozgás mindenképpen hasznos a szív- és érrendszer kedvező működése szempontjából, de a billentyűt közvetlenül nem erősíti. Az edzés során a fokozatosság mindeképpen javasolt.

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. szeptember 26., 09:57; Megválaszolva: 2015. szeptember 27., 18:13
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Sportolhatok-e?
Tisztelt doktornő! Körülbelül 20 évesen a háziorvosom szívzörejt fedezet fel nálam, majd beutalt a kardiológiára. Ahol ultrahangos vizsgálatot...
mitralis prolapsus
Tisztelt Címzett! Van egy mitralis prolapsusom, mely (kéthegyű billentyű prolapsus, insuff látható, mitrális melső vitorla lazább szerkezetű) ...
Visken helyett?
Tisztelt Dr. Molnár Dóra. Mitrális prolapsusom van.Tíz éve szedek rá Viskent.Sajnos megszüntetik, már nem tudtam kiváltani. Azt mondják lesz egy...
Mitrális prolapsus
Tisztelt Doktor Nő! Alábbiakban szeretnék Öntől kérdezni. 2005-ben egy erősebb szívdobogás miatt kialakult egy szorongásom, ami elmúlt ...