Sportolhatok-e?

Tisztelt doktornő! Körülbelül 20 évesen a háziorvosom szívzörejt fedezet fel nálam, majd beutalt a kardiológiára. Ahol ultrahangos vizsgálatot végeztek nálam és azóta járok 2-3 évente kontroll vizsgálatra. Utoljára 2015 november 2.-án voltam ultrahangos vizsgálaton. Aminek az eredménye a következő: Eredmény diag. Eredménydg.: I3410 A kéthegyű billentyű prolapsusa KLINIKAI DIAGNOSIS: Mps Barlow MITRALIS BILLENTYŰ: Mellső: megvastagodott Hátsó: megvastagodott AORTA BILLENTYŰ: norm. TRICUSPIDALIS BIL: vékony Bal kamra végdiastolés átmérő: 48mm Jobb kamra: 28mm Bal kamra végsystolés átmérő: 36mm Jobb kamra: 26x32mm Bal pitvar: 34x28mm Septum végdiast vastagsága: 9mmm Aorta gyök: 23mm Hátsófal végdiast vastagsága: 10 mm Sinus vals: mm Kiáramlási pálya: mm Aorta asc: 31mm 2D: EF: 65 % Mitralis mellső vitorla alatt kettő jel látható Tapse: 34mm DOPPLER: E/A: 83/66 cm/s 1.3 DT: 130 ms Apsyst nyom: 21+5 Hgmm Ao Vmax 1.3 m/s VÉLEMÉNY: Jó falmozgások, jó bal kamra funkció. Mitralis mellső vitorla propalusus, haemodinamikailag nem jelentős mitralis regurgitatióval. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez milyen veszélyekel jár illetve hogy sportolhatok-e ettől viszonylag aktívan? A sportolás alatt a következőt értem szeretnék hetente háromszor konditerembe járni illetve hetente háromszor futni illetve ha Ön nem látja akadályát akkor két hónap múlva szeretnék részt venni egy 5km.-es akadályfutóverenyen. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza mitrális prolapszus témában

Kedves Kérdező, a leírt eltérés a mitrális billentyűn nagyon enyhe, speciális teendőt nem igényel az időszakos ellenőrzésen kívül. Ha nincs semmilyen panasza, akkor normál életvitel folytatható, beleértve a sportolást is. Extrém megterhelés (magashegyi túrázás, maratoni, félmaratoni távolságú futás, illetve kimondott versenysport) esetén javasolt részletesebb sportorvosi vizsgálat. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. február 12., 21:55; Megválaszolva: 2016. február 14., 21:26
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
összetett szívproblémák
Tisztelt Doktornő! Évek óta kínlódok a szívemmel. 35 éves, vékony alkatú nő vagyok.Két fő problémám van: az egyik, hogy nem tudok a bal...
mitralis prolapsus
Tisztelt Címzett! Van egy mitralis prolapsusom, mely (kéthegyű billentyű prolapsus, insuff látható, mitrális melső vitorla lazább szerkezetű) ...
Visken helyett?
Tisztelt Dr. Molnár Dóra. Mitrális prolapsusom van.Tíz éve szedek rá Viskent.Sajnos megszüntetik, már nem tudtam kiváltani. Azt mondják lesz egy...
Mitrális prolapsus
Tisztelt Doktor Nő! Alábbiakban szeretnék Öntől kérdezni. 2005-ben egy erősebb szívdobogás miatt kialakult egy szorongásom, ami elmúlt ...