Mirtalis Prolapsus insuff grad I. enyhe regurgitatioval

Tisztelt Doktornő! 34 éves nő vagyok. A kérdés címében leírt diagnózist állapították meg 2 éve a terhességem alatt. Igazából a terhességem 3. hónapjában magas pulzus miatt kerestem fel magánúton egy kardiológust, aki nagyon alaposan megvizsgált, szívultrahangot is csinált és mindent rendben talált. Azt mondta, NINCS mitralis prolapsusom (hipochonder vagyok és előtte már a neten keresgéltem a lehetséges betegségek között) . Azt mondta továbbá, hogy panaszaimat a meglévő pánikbetegségem okozza (szorongás, pánik betegség és hipochondria miatt állok pszichiátriai kezelés alatt) . Egy hónapra rá a terhesgondozáson szintén a magas pulzus miatt elküldtek kardiológushoz, ahol szintén csináltak szív ultrahangot, ahol a címben leírt diagnózist kaptam. Még annyi talán fontos, hogy a vizsgáló Doktornő azt mondta, hogy a pumpafunkció jó és először jelzett mitralis prolasust diagnosztizált, utána javította át 1-es fokozaztra. Holtert rakatott fel, ahol az jött ki, hogy min 59 és max 160 volt a pulzusom (hegyen lakunk és nagyon edzetlen vagyok) . Azt mondta, tényleg kicsit szalad a szívem, de ez együtt járhat a terhességgel és ha a terhesség után sem múlik el, akkor indokolt a béta blokkoló. A terhességem előrehaladtával a helyzet nem javult, úgyhogy ugyanez a Doktornő egy éjszakára befektetett megfigyelésre, ahol az jött ki, hogy mind a vérnyomásom, mind a pulzusom a terhességi fiziológiás határon belül volt. Megint csináltak ultrahangot, de itt már a mitrális prolapsusról és a regurgitatiorol nem volt szó (lehet, hogy csak azért, mert már korábban megállapították) . A pulzusom a szülés után normalizálódott (nyugalomban 66-72-76-78, ha felállok, illetve terhelésre hamar felmegy, de nem sportolok és van még rajtam 15 kg felesleg a szülés után) és igazából nem nagyon foglalkoztam a problémával, egészen addig, amíg tegnap olvastam egy cikket arról, hogy az I.fokú mitralis insufficientia elkerülhetetlenül szívműtétet okoz és ettől nagyon megijedtem. A másik hogy hogyan lehet hogy két nagy szaktudással rendelkező orvos ellentétes diagnózist állít fel, az egyik észreveszi a regurgitatio/insuff grad I-et, a másik nem? Ilyenkor mi a teendő? Arra esély sincs, hogy annak az orvosnak volt igaza, aki azt mondta, hogy teljesen egészséges a szívem? Még csak azt sem mondhatom, hogy ahol nem vették észre, régi lett volna az ultrahangos gép, mert egy nívós magánklinikán voltam, egy neves orvosnál, ahol megállapították, az pedig a János kórház szakambulanciája volt, régebbi géppel. Kérem nyugtasson meg, mert borzasztóan megijedtem a szívműtéttől! Köszönöm megtisztelő válaszát! Kováts Kata

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza mitrális prolapszus témában

Kedves Kérdező! Nyugodjon meg. A fent leírtak nem vezetnek sem szükségszerűen, sem valószínűen szívműtéthez. Az enyhe mitrális prolapsus diagnózis kicsit az orvos megítélésén is múlik, sajnos nem teljesen objektív. Én normál variánsnak tartanám leginkább, a jelzett illetve első fokú regurgitáció enyhe, áramlástani jelentősége nincs. 2-3 évente javasolt ellenőrzés megnyugtatásul, egyéb teendő nincs. Rendszeres mérsékelt testmozgás- például napi 30 perc gyors tempójú séta- mindenképpen javasolt a hosszú távú egészségmegőrzés céljából, az optimális testsúly megközelítése mellett. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2018. augusztus 17., 12:04; Megválaszolva: 2018. augusztus 21., 10:30
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Sportolhatok-e?
Tisztelt doktornő! Körülbelül 20 évesen a háziorvosom szívzörejt fedezet fel nálam, majd beutalt a kardiológiára. Ahol ultrahangos vizsgálatot...
összetett szívproblémák
Tisztelt Doktornő! Évek óta kínlódok a szívemmel. 35 éves, vékony alkatú nő vagyok.Két fő problémám van: az egyik, hogy nem tudok a bal...
mitralis prolapsus
Tisztelt Címzett! Van egy mitralis prolapsusom, mely (kéthegyű billentyű prolapsus, insuff látható, mitrális melső vitorla lazább szerkezetű) ...
Visken helyett?
Tisztelt Dr. Molnár Dóra. Mitrális prolapsusom van.Tíz éve szedek rá Viskent.Sajnos megszüntetik, már nem tudtam kiváltani. Azt mondják lesz egy...
Mitrális prolapsus
Tisztelt Doktor Nő! Alábbiakban szeretnék Öntől kérdezni. 2005-ben egy erősebb szívdobogás miatt kialakult egy szorongásom, ami elmúlt ...