Szívbeütés

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr! 31 éves vagyok, normál testsúlyú, keveset mozgok, a munkám stresszes. Egy éve azzal a tünettel fordultam kardiológushoz, hogy havi 1-2 alakalommal 1-1 nagyobb szívbeütést érzek. EKG-t, terheléses EKG-t, szívultrahangot és labor vizsgálatot végeztek. Minden rendben volt, kivéve a vérnyomásom. Nyugalmi állapotban 150/90 Hgmm (a vizsgálat napján szintén nagyon sok stressz ért) , majd a terheléses EKG vizsgálat során 125 watton 2 perc alatt a vérnyomásom MaxRR: 210/110 Hgmm, max.Fr. 180/min. volt. ST eltérés, ritmuszavar nem alakult ki, mellkasi panasz nem lépett fel. Az orvosom 2, 5 mg Nebilet szedését javasolta. Az azóta eltelt egy évben a vérnyomásom teljesen rendben volt, és szívbeütést sem éreztem egészen mostanáig. Az elmúlt egy hónapban napi több alkalommal jelentkezett ez a probléma. A kardiológusom azt javasolta, hogy szedjem tovább a Nebiletet, minden rendben van. Azt szeretném tudni, hogy ezt a nagyobb szívbeütést okozhatja-e frontérzékenység, vagy ásványi anyag hiány (pl.: magnézium, kálium stb.) . Nem tudom, hogy ez tényleg normális-e, illetve ez lehet-e valamilyen nagyobb probléma háttere. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Zoltán

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza rendszertelen szívdobogás témában

Kedves Zoltán!

A panaszai hátterében úgynevezett extraszisztolék állhatnak- ezek nem sorban érkező ütések, melyek után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Gyakran stresszhelyzet, vagy általános kimerültség fokozza a panaszt.

A rendszeres, fokozatosan felépített mozgásprogram segíthet a stressz levezetésében, az erőnlét javításában, és jelentős szív - és érrendszeri védőhatása van. Többféle extraszisztolé van, melyeket EKG-val esetleg 24 órás EKG monitorozással (Holter-vizsgálat) lehet kimutatni, az eredmény birtokában lehet dönteni a kezelés szükségességéről. Ez a probléma azonban gyakran nem igényel speciális kezelést.

Koffein fogyasztás kerülése javasolt, illetve érdemes esetleg valamelyik recept nélkül kapható magnézium készítménnyel próbálkozni, a ritmuszavar gyakoriságát csökkentheti. Az alkalmazási előírás utasítása szerint szedje!

Amennyiben nem szűnnek a panaszok, keresse fel ismét a kardiológusát! Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. október 29., 18:30; Megválaszolva: 2012. október 30., 17:44
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Néha kihagy a szívem
Tiszteletem! Mi lehet az oka annak, hogy néha a szívem kihagy egy ütemet? Van, hogy 2-3, és van, hogy több, mint 10 ütemenként. Nem régóta...
Mi lehet a szívemmel?
Időközönként előfordul, hogy arra kelek reggel vagy az éjszaka közepén, hogy a szívem lassan de nagyokat dobban. A legutóbbi tegnap volt, és ilyen...
Inappropriate sinus tachycardia
Bisoprolol, alacsony pulzus
Tisztelt Doktornő! Halmozott VES-re 2 napja napi 2x2,5 g Bisoprololt írtak fel. Pulzusom alacsony lett, (58) , vérnyomásom is. Meddig nem gond az alacsony...
Kamrai extrasystole