• Magas pulzus és alacsony vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt szakértő! 21 éves, egyetemista lány vagyok. Általában jellemző nálam a normálnál magasabb pulzusszám (95-107, de volt 120 körül is), ez gyakran párosul nálam alacsony vérnyomással.( Csak néha normál).Pár éve már néztek nálam pl.szívultrahangot, pajzsmirigyet..de nem mutatott ki semmit.Nem tettek semmit, hogy csökkentsék.Eléggé stresszes vagyok, sokszor volt olyan is, hogy bizonyos helyzetekben különösen is elkapott a szívdobogás-érzet, nyugtalanság.(egyik órámon főleg).Elég könnyen elfáradok, sokszor úgy érzem, nagyon kimerülök és kevés az erőm. Lehetnek ezek összefüggésben a magas pulzussal pl.? Egyébként alapvetően vékony alkat vagyok, 43 kg és 161 cm. (Családunkban vannak szívproblémások is). Zavar a helyzet, amiben vagyok ezek miatt, mert így méginkább pánikolok mindenen, nemtudok kikapcsolni és örülni a dolgoknak. Sokszor szédüléshez hasonló is elfog, gondot okoz pl.számtalan esetben állva lenni, nem érzem magam elég stabilnak. Mit lehet tenni? Állandó nálam a 100 körüli pulzus. Még egy tényező, ami nem tudom, fontos-e. Unokatestvérem és én azonos alkat vagyunk, mindkettőnknek izomgyengesége van, amit kimutattak, hogy porfiria okoz.( több családtagnál is).Én a zenei pályám egyik szakát kellett feladnom(hegedű), mert nem bírta a kezem a megterhelést tartott helyzetben.Ez 10 év után jött ki, másik szakon pvagyok most, jelenleg már csak néha érzek problémát, fádalmat csak nagyon ritkán.( Zongorázok jelenleg, talán erősödtem, ) Nálam még nem végezték el ezt a vizsgálatot, de rokonom is ugyanígy járt, csak más szakkal, mint én és nála porfiriát mutattak ki.

        WEBBeteg szakértő válasza a magas pulzus témában

        Kedves Kérdező! A testsúly kevés a testmagasságához képest, ez önmagában magyarázza a tünetek egy részét. Néhány kg hízás, bő folyadék fogyasztása, és a túlzott koffein bevitel kerülése mindenképpen ajánlott. Stressz szituációk elkerülésére illetve kezelésére érdemes néhány technikát pszichológus szakembertől megtanulni. Rendszeres dinamikus mozgás, - kirándulás kerékpár, úszás stb. - javíthat az erőnléten, csökkenti az alappulzust hosszútávon. Fontos, hogy első alkalommal ne az Alpokban kiránduljon:) Az edzettségi szinthez tartozó kényelmes terhelés fokozatos emelése javasolt. A porfíria bizonyos típusa is esetleg hozzájárulhat a panaszokhoz, ez speciális vér és vizelet vizsgálattal tisztázható- de a fenti tanácsok ez esetben is segíthetnek a tünetek enyhítésén. Jobbulást kívánok, tisztelettel. Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2012. április 07., 15:04; Megválaszolva: 2012. április 11., 21:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: