• magas pulzusszám

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő az alábbiakban szeretném kérni segítségét: Az utóbbi időben emelkedett a pulzusszámom, gyakran 80 és 90 körül van, amint felállok 105-110 körül van, kerékpárral közlekedek kptempójú tekerésnél 125-ig megy fel. A stresszhelyzet is jól fent tartja, ülő munkát végzek, napközben 85-90 körül van sokszor. Ha pihenek visszamegy 80 körülire, de 65-70 csak este az ágyban vagy reggel ébredéskor szokott lenni. Enyhe mitralis prolapsusom van, így a magasabb pulzusszám eddig is megvolt, de nem ilyen szinten (bár eddig nem figyeltem így), most gyakran érzem, hogy fáradt vagyok, van, hogy szédülök. Háziorvosom hívta fel rá a figyelmemet, vírusfertőzéssel voltam nála, 37,7es hőemelkedéssel, és 130-as pulzussal. EKG-t is készített, sinus tachikardiát állapított meg, amúgy eltérést nem látott a tavalyi EKGhoz képest. Bisoblockot irt fel. TSH-m rendben, Rhodiolint kezdtem szedni stresszoldásra, hátha az is segít, illetve autogén tréninget tanulok. Magas prolaktinszintem miatt Bromocriptint kell szedenm 2x1-et, féllel kezdtem az adagot, 10 naponként kell emelnem 2x1-ig. Most napi 1 szemnél tartok. (Endokrinológushoz jún. kpén megyek vissza.) Úgy érzem, hogy szükségem volna a Bisoblockra a pulzuszámom miatt, viszont a Bromocriptin alacsony vérnyomást okozhat, ezt a hatását pedig erősítheti a Bisoblock. A vérnyomásom amúgy mióta szedem a Bromocriptint 100-120/65-75 körül van. Egy éve voltam kardiológusnál, szintén június kpre van a következő időpontom, nem tudom elkezdhetem-e előtte szedni a gyógyszereket együtt. Tanácsát szeretném kérni a napi 2x1 Bromocriptin és a napi fél Bisoblock (5 mg-os) szedhető egymás mellett? Vagy kezdjem csak negyeddel? Mire érdemes figyelni? Csatolom a tavalyi kardiologiai vizsgálólapot és a friss EKG-t. Segítségét köszönöm, Anna

        Dr. Molnár Dóra válasza a magas pulzus témában

        Kedves Kérdező! A betablokkoló valóban leviheti a vérnyomást, ez nem biztos, hogy szerencsés, mivel a felálláskor emelkedő pulzust is okozhatja az álló pozicióban alacsonyabb vérnyomás. Ezért ilyenkor nem szerencsés még vérnyomás csökkenést okozó gyógyszert szedni. Az előírt adagolással szedje tovább a Bromocriptint egyelőre és mivel a szorongás eredményes kezelése is csökkentheti a pulzusszámot, szerintem érdemes lenne megvárni, mit mond az új vizsgálatkor a kardiológus. Holter (24 órás EKG) vizsgálat segíthet a pulzusszám egésznapos alakulását pontosan tisztázni, ennek alapján könnyebb a terápiás döntés. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. május 27., 18:31; Megválaszolva: 2019. május 29., 21:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: