Fizikai terheléses problémák abláció után

Tisztelt Doktornő! 2014 novemberében katéteres ablációm volt WPW miatt. A betegség rejtett volt, nem látszott az ekg-n, csak tüneteket okozott, az abláció során állapították meg, hogy pontosan milyen eredetű a probléma. Az ablációt követő 5. napon erős mellkasi fájdalmaim lettek, amik hetek alatt enyhültek csak. Szerencsére az ultrahangképek alapján nem volt bevérzés, vagy egyéb probléma. A fájdalom ma már csak ritkán jelentkezik (2-3 naponta néhány órára) , ha nem alszok eleget, ez nyomással párosul (mintha valaki egy tenyérrel nyomna) . Az orvosom nagyon jó, a kontrollon enyhe ST depressziót látott, amit a biztonság kedvéért tovább fognak vizsgálni márciusban (MRIm lesz és terheléses vizsgálatom) . Ott nem került szóba sajnos a sport, mert letaglózott, hogy ekg eltérésem van, azt gondoltam, minden rendben, mert a problémák fokozatosan javulnak. Elmentem a kezelő kardiológusomhoz, aki azt mondta, ne aggódjak, bátran fussak, nincs semmi probléma. A műtét után, amikor éppen jobban voltam, sétáltam, 2-5km-eket. Nekikezdtem a futásnak 1 hete, alig kocogok, séta tempóban, de nem tudom 180 alatt tartani a puzusom. (pulzusmérőt hordok) Van, hogy meg kell állnom, mert felmegy a pulzusom 220 fölé, de nem úgy, mint a wpw során volt korábban, hanem kifejezetten csak a terheléssel arányosan. Sokszor van fájdalmas extrasystolém is közben. Figyelem, hogy 190 alatt tartsam a pulzusom, belesétálok, 16 perc fölött futom le a 2 km-t, annál többet nem is merek. Ha kicsit feszítettebb tempóban sétálok reggel a munkahelyem felé, már 160 körülre megy fel a pulzusom. Nagyon fáradékony vagyok, egy kisebb megterhelésre is le tudok izzadni egy nehezebb napon, 3x egymás után már nem tudok leguggolni, mert nem kapok levegőt, mintha legalább a 3.ra futottam volna fel a lépcsőn. Az lenne a kérdésem, hogy mit tudnék tenni, hogy javuljon a fizikai tűrőképességem? Elrontottam valamit? Eredetileg azt ígérték, az abláció után rögtön jól leszek. 1 éve még 10km-t futottam le 60-70 perc alatt.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza Magas pulzus témában

Kedves Kérdező, érdemes lenne mielőbb egy szív ultrahang vizsgálatot végezni, mert ez rögtön adna felvilágosítást a szívfunkcióról. Úgy gondolom, hogy nem lesz eltérés, de a biztonság kedvéért javasolnám a kontroll ultrahangot még március előtt. Önnek igaza van, valóban túl gyors a pulzus emelkedés a terhelés mértékéhez képest a leírás szerint. Viszont kimaradt egy időszak, amikor nem sportolt. A fokozatosság betartását javasolnám, sétával kezdje, és hetente növelje a terhelés mértékét. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. január 19., 11:58; Megválaszolva: 2015. január 20., 20:28
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bypass
Kedves Doktornő! Houstonban élő fiamnak szívműtétje volt. A beavatkozást követően több napon /4-5/ keresztül gépekkel tartották működő...
Karidológiai lelet
terheléses EKG és Holter monitorozáson vettem részt mert alacsonynak ítéltem meg a nyugalmi pulzusom. Heti 20-25 kilométert futok, nem nagy tempóban. ...
ASD, gyógyszer melletti szoptatás
Tisztelt doktor úr/nő! Másfél hete született meg a kisbabám 38. hétre tervezett császárral. A terhességem alatt jóformán végig gyógyszert kellett...
INR-el kapcsolatos kérdés
Tisztelt Doktornő! Az alábbi gyógyszereket szedem: ELIQUIS 5mg 2x reggel-este DIGOXIN 125mcg 1x reggel BISOPROLOL 5mg 2x reggel-este VEROSPIRON...
Lelet értelmetés