• Szapora pulzus - légszomj

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 34 éves vékony nő vagyok. K.b.: két-három hónapja úgy érzem, mintha belégzéskor nem tudna teljesen telítődni a tüdőm, ezért gyakran kell sóhajtoznom. Csak a belégzéssel van problémám.Ez a panasz nyugalomban jelentkezik, terhelésre nem nagyon lesz rosszabb. A nap folyamán van úgy, hogy ez a panasz teljesen megszűnik, 2-3 órára. De mindennap jelen van. Ez a belégzési nehezítettség egyik napról a másikra jött, vagyis teljesen hirtelen. Semmi fokozatosság nem volt benne. Köhögés, láz, fájdalom, egyéb tünet nincs! Éjszaka nincs panaszom egyáltalán. Tüdőgyógyászati kivizsgálásom eredménye (spirometria, mellkas röntgen) negatív. Oxingénsaturació:98-99%. TSH-m referenciaértéken belül van. Allergiám nincs. Az elmúlt hónapokban rendkívül nagy pszichés terhelés ért magánéleti problémák miatt. A 24 órás Holter vizsgálat eredménye viszont nem lett jó. A legmagasabb szívfrekvenciám nyugalomban 160 lett, de az egész nap folyamán nagyon magas volt. Az átlagos szívfrekvencia 96 lett. Enyhe mitralis prolapsusom is van, de erről már régóta tudok. Az lenne a kérdésem, hogy ez a jellegű légszomj lehet a magas pulzus vagy/és szorongás miatt? Ami még nagyon érdekelne, hogy mennyire jellemző ez a légszomj szorongásos betegeknél? Kérem, nyugtasson meg, hogy ez tényleg kardiológiai vagy/és pszichés eredetű és kezelhető. Egyébként Concor tablettát írtak fel. Előre köszönöm válaszát!

        Dr. Molnár Dóra válasza a Magas pulzus, Stressz témában

        Kedves Kérdező, a szorongás, stressz okozta megnövekedett stresszhormonszint emelheti a pulzusszámot. Fontos lenne tudni, hogy éjjel normalizálódott- e a pulzusszám, általában normál esetben éjjel alacsonyabb a pulzus, mint nappal. A magasabb pulzus szám következtében érezheti magát fáradékonyabbnak. Mivel terhelésre is gyorsan felszalad a percenként szívverés szám, ezért hamar kifullad. A felírt tabletta részben úgy hat, hogy akadályozza a stresszhormonok hatását a szív- és érrendszeren. Így lassúbb lesz a szívverés, csökken a vérnyomás. A stresszhormonok eredetileg arra valók, hogy egy veszélyhelyzetből el tudjunk menekülni- a felgyorsult szívverés légzés a megemelkedett vérnyomás hatására jobban működik az izomzat, gyorsabbal el lehet futni például egy veszélyes vadállat elől. A veszély elmúltával viszont lecsökken a stresszhormonok szintje normál esetben. A stressz hormonok tartósan magas szintjének csökkentése ezért jó lenne - jóga, autogén tréning, hosszútávon a sport, illetve súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés jön szóba. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2016. augusztus 31., 09:15; Megválaszolva: 2016. augusztus 31., 15:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor nő! Ezidáig nem tapasztaltam mellkasi fájdalmakat, de az utóbbi pár napban sokat stresszeltem és tapasztaltam néhányat (vasárnap óta). Először alhasi fájdalmaim voltak, majd hirtelen fellépő és eltűnő szúró érzéseket...
        Tisztelt Doktor Nő! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz hogy a munkahelyen elmentem wc-re de nem ültem rá és még a wc papirt is megvizsgáltam letekertem a felét de utána vettem észre hogy egy vércsepp van a földön és rögtön elkezdtem...
        Tisztelt Webbeteg/T.Szakértő! Egy héttel ezelőtt elkezdtek zsibbadni a végtagjaim, arcom, és szédülök, ez azòta szünet nélkül megy, néha fájdalmat is érzek a végtagjaimban.Háziorvosom vérvételre küldött de nincs eredmény még,...
        Tisztel doktor úr/ hölgy Nem tudom lehet-e ide írni, de megpróbálkozom vele! Már nagyon sok mindent kipróbáltam és tanácstalan vagyok 2015- november erében bicikliztem és egyszer csak elszédültem elestem. Majd a mentő kiérkezett és...
        Kedves Doktornő! (2015.01.-05.) A tüneteim pontos leírásához 2 évvel ez előttről kell kezdenem. 2015 első napján, Szilveszterkor arra keltem, hogy a szívem kihagy egy ütemet, amitől nagyon megijedtem, és ami miatt nehezen is tudtam...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr! Az elmúlt időszakban észrevettem magamon, hogy önmagamhoz képest is szétszórtabb vagyok, egyszerűen nem tudok koncentrálni a munkahelyemen. Pedig különösen fontos lenne, hogy precíz legyek, mert egy apró elírás...
        Tisztelt doktornő! magas pulzus, szivdobogás érzés légszomly miatt kerestem fel egy magán kardiologust ekg ill sziv ultrahang készűlt aminek le irnám az eredményét. Ekg:sinus ritmus, PQ:126msec, kp tengely, gracQrs 98msec, inkomplJTB, izoel ST-k,...
        Azt szeretném kérdezni hogy, miért van az, éjszaka felébredek és magas a pulzusszám, vérnyomásom 113/97 volt pulzus pedig 95.És ez hirtelen amikor felébredtem ennyi volt.Nem tudom mitől van ez szerintem egy kis pánik is van benne.Vagy éppen...
        Kedves Rita, Egy hete nem tudok rendesen aludni éjszaka csak 1-2 órát, egyáltalán nincs étvágyam. Néha hasmenésem van, vagyis naponta 1x. Hamarabb jött meg a menszeszem is néhány nappal. gyomrom feldagad időnként és kiszárad a...
        Tisztelt Doktornő! 34 éves vékony nő vagyok. K.b.: két-három hónapja úgy érzem, mintha belégzéskor nem tudna teljesen telítődni a tüdőm, ezért gyakran kell sóhajtoznom. Csak a belégzéssel van problémám.Ez a panasz nyugalomban...