Szapora pulzus - légszomj

Tisztelt Doktornő! 34 éves vékony nő vagyok. K.b.: két-három hónapja úgy érzem, mintha belégzéskor nem tudna teljesen telítődni a tüdőm, ezért gyakran kell sóhajtoznom. Csak a belégzéssel van problémám.Ez a panasz nyugalomban jelentkezik, terhelésre nem nagyon lesz rosszabb. A nap folyamán van úgy, hogy ez a panasz teljesen megszűnik, 2-3 órára. De mindennap jelen van. Ez a belégzési nehezítettség egyik napról a másikra jött, vagyis teljesen hirtelen. Semmi fokozatosság nem volt benne. Köhögés, láz, fájdalom, egyéb tünet nincs! Éjszaka nincs panaszom egyáltalán. Tüdőgyógyászati kivizsgálásom eredménye (spirometria, mellkas röntgen) negatív. Oxingénsaturació: 98-99%. TSH-m referenciaértéken belül van. Allergiám nincs. Az elmúlt hónapokban rendkívül nagy pszichés terhelés ért magánéleti problémák miatt. A 24 órás Holter vizsgálat eredménye viszont nem lett jó. A legmagasabb szívfrekvenciám nyugalomban 160 lett, de az egész nap folyamán nagyon magas volt. Az átlagos szívfrekvencia 96 lett. Enyhe mitralis prolapsusom is van, de erről már régóta tudok. Az lenne a kérdésem, hogy ez a jellegű légszomj lehet a magas pulzus vagy/és szorongás miatt? Ami még nagyon érdekelne, hogy mennyire jellemző ez a légszomj szorongásos betegeknél? Kérem, nyugtasson meg, hogy ez tényleg kardiológiai vagy/és pszichés eredetű és kezelhető. Egyébként Concor tablettát írtak fel. Előre köszönöm válaszát!

Dr. Molnár Dóra válasza Magas pulzus témában

Kedves Kérdező, a szorongás, stressz okozta megnövekedett stresszhormonszint emelheti a pulzusszámot. Fontos lenne tudni, hogy éjjel normalizálódott- e a pulzusszám, általában normál esetben éjjel alacsonyabb a pulzus, mint nappal. A magasabb pulzus szám következtében érezheti magát fáradékonyabbnak. Mivel terhelésre is gyorsan felszalad a percenként szívverés szám, ezért hamar kifullad. A felírt tabletta részben úgy hat, hogy akadályozza a stresszhormonok hatását a szív- és érrendszeren. Így lassúbb lesz a szívverés, csökken a vérnyomás. A stresszhormonok eredetileg arra valók, hogy egy veszélyhelyzetből el tudjunk menekülni- a felgyorsult szívverés légzés a megemelkedett vérnyomás hatására jobban működik az izomzat, gyorsabbal el lehet futni például egy veszélyes vadállat elől. A veszély elmúltával viszont lecsökken a stresszhormonok szintje normál esetben.

A stressz hormonok tartósan magas szintjének csökkentése ezért jó lenne - jóga, autogén tréning, hosszútávon a sport, illetve súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés jön szóba. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. augusztus 31., 09:15; Megválaszolva: 2016. augusztus 31., 15:41
Kérdések és válaszok: Stressz
Stressz miatt, de inkább pánik miatt...
Tisztelt Doktornő! Tavaly nyáron kezdődött, hogy össze-vissza kellett székelnem, szokatlan időpontokban különböző állaguakat. Sehova nem mertem...
Szorongás kivizsgálás
Kedves Doktornő! Elnézést hosszabb leszek.2021. január közepén történt, hogy egyik éjszaka 11 körül felriadtam arra, hogy fázom, remegek, izzadok...
Remegés, gyengeség
Tisztelt Doktornő! Az elmúlt hónapokban sok megpróbáltatáson, veszteségen mentem keresztül (halál, szakítás, postcovid, egyetemi végzés, munka...
Mi lehet a bajom?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 27 éves férfi vagyok, 60 kiló, irodai ülő munkát végzek és munkán kívül se mozgok túl sokat. (Napi 20-30 perc...
Félelem szorongas
Jó napot kivánok! 31 éves nő vagyok és olyan problémám lenne hogy visszatérő gondolataim vannak amitől szorongok félek pl helyzetekzől való...