Agynfarktus következményeinek gyógyulása

3 hónapja baloldali agyinfarktust kapott édesanyám.Rehabilitáció után járókerettel, segítséggel jár, az érintett oldali kezét használja, de pelenkázásra szorul.Volt beszéd-és nyelési problémája, az előbbi hamar, az utóbbi kb.2 hónap alatt rendeződött. Visszatérhet-e még a széklet és vizelet ingerének érzése? Normális-e. hogy egyik nap gyengébb, a másik nap erősebb? Az altató (Lendormin) ellenére éjszakánként felébred, viszont este 9-nél tovább nem tud ébren maradni, persze napközben is alszik. A stroke előtt altatóval simán végigaludta az éjszakát. Az érdeklődési köre jelentősen beszűkült. Javulhat-e még a helyzet 3 hónap után? Köszönettel: H. Klára

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza stroke témában

Kedves Kérdező!

Stroke után a javulás folyamatos. Sajnos az is igaz, hogy az Édesanyja kora miatt a javulás lassabb lehet illetve egy szintnél tovább már nem lehetséges. A széklet- és vizelettartási problémát meg lehet próbálni tréningezni, mint kisgyerekeknél, akiket szobatisztaságra szokatnak. Időseknél az éjszakai alvás mennyisége már csökken, a bioritmus felborul, főleg agyi történések után. A nappali aktivitást kellene növelni ahhoz, hogy az éjszakai alvás kinyúljon. Idős korban a gondolkodási funkciókat jelentősen ronthatja egy stroke, még akkor is, ha nem közvetlenül az ezekért felelős agyi területek károsodtak. Beszélgessenek vele minél többet, próbálják a napi programokba bevonni, olyan tevékenységeket rábízni, a mit meg tud csinálni.Ezzel segíthetik a javulását.

Kérdés: 2011. március 01., 20:20; Megválaszolva: 2011. március 07., 11:47
Kérdések és válaszok: Stroke (Agyvérzés és agyi érelzáródás)
Stroke utáni állapot
Agytrombozis után
Tisztelt Doktornő! Édesapám (56 éves) egy hete került kórházba agytrombózissal és másodlagos vérzéssel. Ma volt egy érfestékes CT...
Stroke agykeringési zavarok
Tisztelt doktorno! Felesegem 2napja eszlelte hogy beszedzavarai vannak azonnal a korhazba ment jelenleg is bent van.egy enyhebb stroke illetve tia...
Agyvérzés?
Tisztelt Doktor Úr/Nô! Édesapám váratlanul dec.29-én összeesett, és 2 órán belül már a neurológián volt. A CT vérrögött mutatott ki az...