Dr. Bessenyei Mónika

Dr. Bessenyei Mónika

neurológus
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

csecsemő kori agyvíz víz fejűség

Kedves Kérdező! Sajnos nem értem mire irányul a kérdése. Ha arról van szó, hogy tágabbak a baba agykamrái és hydrocephalusa van, akkor mindenféleképpen szükséges a műtét, hogy az agyállomány károsodását elkerüljék. Írja meg részletesebben a problémát és akkor bővebben tudok Önnek válaszolni.

Koponya MR vizsgálat

Kedves Tamás! Az MR alapján az agyban az agykamrák környékén több olyan kis területet írtak le, melyeken az ott futó idegrostok károsodtak. Ez a károsodás leggyakrabban gyulladás vagy kis helyi vérkeringési zavar következménye lehet. Ezek az elváltozások biztosan nem felelősek az Ön fejfájásáért, de további kivizsgálást igényelnek, amiatt, hogy eldöntsék miért alakultak ki. Azt tudnia kell, hogy ezek a gócok eddig élete során bármikor kialakulhattak, és mivel olyan panaszt nem ír, ami ezekkel összefüggésbe hozható lenne, így nagy valószínűséggel régóta ott vannak. A részleteket beszélje meg kezelőorvosával.

koponya mr vizsgálat

Kedves Kérdező! Az egyik bal oldali agyi eren (artéria cerebri posterior)egy kis tágulatot írtak le, melynek méretét nem pontosították. Ezek a kis tágulatok, attól függően, hogy mekkorák okozhatnak esetleg problémát. A vérzésveszélye ezeknek akkor nagyobb, ha a méretük 7 mm feletti, akkor szoktak műtétet is javasolni, mely napjainkban már katéteres úton, feltárás nélkül történik. A fejfájásért ez az elváltozás nagy valószínűséggel nem felelős. A betegeknél leggyakrabban mellékleletként kerülnek felismerésre ezek a kis aneurymak és soha semmilyen problémát nem okoznak. Nyugodjon meg, nincs közvetlen életveszélyben. A saját megnyugtatása miatt idegsebészeti és ismételt neurológiai vizsgálat javasolt.

Koponya MR vizsgálat

Kedves Tamás! A demielinisatio az az idegrostokat borító buroknak a károsodását jelenti, mely leggyakrabban gyulladás vagy kis helyi vérkeringési zavar következménye lehet. Nem írta meg milyen panaszok miatt készült az MR vizsgálat, ezért nem tudom azt megmondani, hogy a tüneteiért lehet e ez felelős. Részletesen beszélje meg kezelőorvosával.

Ideggyulladás

Kedves Kérdező! Állhat az állkapocs ízületi gyulladás a panaszai hátterében, de jellemző lehet a tünete úgynevezett neuralgiára is, mégpedig a glossopharyngeus nevű ideg bántalmára. Mindenképpen fogászati, szájsebészeti vizsgálat javasolt, az állkapocs ízületi funkciózavar kizárása miatt, ha ez negatív, akkor neurológiai vizsgálatot javaslok, hogy a megfelelő gyógyszeres kezelést a neuralgiára (idegbántalomra) elkezdjék.