MR lelet értelmezése

Philips Achieva 1,5 T. CD- nem készült. Koponya MR és MRA vizsgálat: Axialis T2, FLAIR és DWI, ADC , coronalis FLAIR, sagittalis T1 súlyozott felvételek, a circulus arteriosus Willisi magasságában arteriás MRA készült. Indikáció: stroke miatt thrombolisis történt, érdemi maradványtünet nélkül. Lelet: A kamrarendszer normál helyzetű. A supratentorialis kamrarendszer enyhén tágabb. Normál tág IV. agykamra. Az extracerebralis liquorterek szabályosak. A foramen magnum szabad. A periventricularis fehérállományban keskeny, sávszerű, a mély fehérállományban pedig elszórtan több apró, 2-6 mm átm., gócos jellegű, T2 súlyozott és FLAIR sorozaton egyaránt hyperintenzív terület látható. A gócok elsősorban a frontalis és parietalis fehérállományt érintik. Az agyállományban további kóros jelintenzitás-eltérés, diffúziós rendellenesség, haemosiderin-maradvány nem ábrázolódik. Az orbiták, a sella, a pontocerebellaris régió és a craniocervicalis átmenet szabályosak. A TOF-angiográfiás metszeteken a a jobb arteria vertebralis és a jobb ACA A1 szegmentuma az ellenoldalhoz viszonyítva gracilisabb. A bal a. communicans posterior is keskenyen ábrázolódik. Egyébként a Willis-kör szabályos. A jobb kp. és alsó orrkagyló nyálkahártyája vastagabb. Az orrmelléküregek fala mentén helyenként körkörös nyálkahártya-duzzanat látható. A mastoid sejtek légtartóak. Vélemény: A periventricularis és mély fehérállományban látható jelintenzív területek subependymalis gliózisra illetve chronicus ischaemiás myelinlaesio utalnak (Fazekas 1 laesiók) . Kezdődő atrophia. - 2021. szeptember 8-án egy strokot kaptam, amelynek következtében a bel oldalam, arcom, karom lebénult. Egy órán belül kórházba kerültem, ahol vizsgálat után és vérhígító hatására minden funkció teljesen helyre állt. Most készült e felvétel, szeretném, ha a véleményezért érthetően elmondaná egy orvos, mert én csak azt a tájékoztatást kaptam, hogy nincs különösebb gond.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza Stroke témában

Kedves Kérdező!

A leírás alapján az MR felvételen agyi érelmeszesedés látszik kisérelzáródási jeleivel (ez utóbbi lehet felelős a korábbi stroke tüneteiért). Összességében agyérbetegségre utaló jelek ábrázolódnak, ami nem meglepő, hisz Ön stroke-on esett át. Sosem az MR képet gyógyítjuk, hanem a beteget. Célszerű egyeztetnie a további terápiáról háziorvosával illetve a gondozó neurológussal.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2021. október 15., 11:27; Megválaszolva: 2021. október 20., 12:32
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Fülcsengés
informacio
neurológiai gond lenne?
Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Édesapám (65 éves) az elmúlt hetekben nagyon furcsa lett.Normál esetben sokat beszél,eleven,aktív. Néhány hete...
Nootropil..cavinton elhagyható-e
2 éve volt egy enyhe sztrókom. A féléves kontrollon azt mondták, a nootropil elhagyható. De szedtem tovább. Sztrók után fél évvel arra ébredtem...
Sztrók
A 82 éves nagymamám egy hete sztrókot kapott. A bal oldala lebénult. Sajnos a jelenlegi helyzetben nem tudjuk látogatni, az orvosok annyit mondanak hogy...