• neurológiai gond lenne?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Édesapám (65 éves) az elmúlt hetekben nagyon furcsa lett.Normál esetben sokat beszél,eleven,aktív. Néhány hete azonban szinte teljesen szótlan,ha kérdezünk nagyjából válaszol,de csak röviden, szinte suttogva.Egyértelműen zavart hatást kelt, de a kérdésekre nagyjából értelmesen (egy-két szavas válaszokban) tud válaszolni. Nagyon "bambának" tűnik. Olyan, mint aki erősen be van nyugtatózva. Árnyéka önmagának, teljesen megváltozott, egyik napról a másikra, és most már ez az állapot kb 3-4 hete fennáll, és nem változik. Bármely napszakban beszélünk vele, mindig ilyen. Azonban (ezt ellenőriztem) továbbra is egyszer, este vesz be 1/2 xanaxot, ahogy évek óta. Orvosával beszéltem, nem kap más, vagy több gyógyszert. Kb 1 hete volt egy zavaros esemény, melyet nem igazán tudott értelmesen elmesélni. Elvileg megbotlott és elesett,de csak négykézlábra, a fejét nem ütötte meg. Járókelők segítettek, viszont az egyik hölgy kihívta rá a mentőt,mert nem válaszolt a kérdésekre, nem kommunikált. A mentőt nem várta meg, hanem hazabuszozott. Ezt elmesélte nekem,de elég zavarosan. Számomra furcsa, hogy bár nem ütötte meg a fejét, de mégsem "tudott" beszélni, viszont emlékszik erre, mert nekem elmesélte. Hasonló, kisebb zavart események vannak körülötte. Szívbeteg, várnyomás csökkentőket is szed, de ugyanazokat évek óta. Nem tudom mit kezdjek ezzel. Azt mondja jól van, orvoshoz nem igazán szeretne eljönni velem.De valami nagyon nem stimmel, ezért mindenképp el szeretném vinni. Ön szerint a neurológia lenne az első állomás a leírtak alapján? Mi lehet ez? Előre is nagyon köszönöm a segítségét. Tisztelettel: B. Tímea

        Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza a stroke témában

        Kedves Kérdező! A leírt rosszullét átmeneti agyi keringészavarra utal,ezt követően,- miután nem került időben orvoshoz-,minden bizonnyal agyi infarctus,vagyis stroke alakult ki.Ennek kezelése kórházban lehetséges,( belgyógyászat, vagy neurológia) ahol koponya CT vizsgálat, pontos diagnózis felállítása után a szükséges terápiát is megkapja.Érthetetlen számomra, hogy egy ilyen fiatal ?!! beteg miért nem kerül sürgősen kórházba, ahol nagyobb eséllyel lehetne meggyógyítani? Minden jót kívánok. Üdvözlettel. Dr.Szappanos Zsuzsanna


        Kérdés: 2020. augusztus 14., 10:42; Megválaszolva: 2020. augusztus 17., 07:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Az utóbbi időben gyakran tapasztalok libabőr érzést, ez van, hogy a felálló szőrzettel társul, van, hogy nem. Sokszor végigfut rajtam, majd pár másodperc és múlik. Van, hogy csak az egyik oldalamat érjnti, van, hogy testszerte...
        Tisztelt Doktornő! Pár napja fejfájás miatt kértem MR vizsgálatot. Fiatal korom óta vannak fejfájásaim de mostanában úgy éreztem gyakoribb lett. Halánték fájdalom és szemkörnyék fájdalom a jellemző,néha tarkóból indul ki úgy érzem....
        Tisztelt Doktor Nő! Néha néha figyelmes leszek arra, hogy a nyelvem kicsit el van harapva és mivel gyakran nem emlékszek, hogy pontosan mikor is harapom el ezért feltételezem, hogy éjszaka haraphatom el a nyelvem. Elég élesek az őrlő fogaim és...