• Nyaki verőér elzáródása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Agyi infarktus következtében a jobb oldali nyaki verőér elzáródott, a bal oldalin 30-40 % os a szűkület! A jobb oldali elzáródott eret lehet-e műteni?

        Dr. Kerekes Éva válasza a stroke témában

        Tisztelt Érdeklődő! Nem, az elzáródott eret nem műtik. Nem írta le, melyik ere záródott el (nem mindegyiknek van jelentősége). A műtétet 90% körüli carotis interna szűkületnél végzik, hogy megakadályozzák az elzáródással járó esetleges tragédiát (bénulás, stroke). Ha az ér tünetmentesen záródik el, ez azt jelenti, hogy a fokozatosan kialakuló elzáródás elégséges elkerülő érhálózatot idézett elő, ami biztosítja az agy alapvető vérellátását, így nincs szükség életmentő műtétre. A másik érről sem tudjuk, hogy hogy hívják (nem mindegy, hogy melyik erekről beszélünk! ). Ha carotis interna, akkor a 30-40% szűkület műtétet még nem ignyel, de megfigyelés és indőszakos ultrahang ellenőrzést igen. Dr. Kerekes Éva neurológus és gyermekneurológus szakorvos


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 28., 11:23; Megválaszolva: 2012. március 29., 22:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: