• Stroke utáni zsibbadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! Nagypapámat 76 évesen, 2, 5 hónapja agyi infarktus érte, szerencsére időbe érkezett a mentő, így a kórházi kezeléseket, azonnal megkapta. 5 napot töltött a kórházban, majd hazaengedték. Izomgyengeség lépett fel, a bal oldalán, de saját lábán tudott közlekedni, könyök mankó segítségével. Kezelőorvosa szerint a nyaki erek tiszták. Vérhigító gyógyszert írtak fel, majd februárban volt kontroll vizsgálaton. A szív ultrahang vizsgálaton nem találtak rendellenességet. (magas vérnyomásra és cukorbetegségre is szed gyógyszert). A Kalcium-Magnézium étrendkiegészítő tablettát is szedi. Időközben elkezdett a teljes bal oldala zsibbadni. Kezdetben gyengébben, majd egyre erősödött a zsibbadás. Gyógytornász is járt hozzá, heti 2 alkalommal, a tornát azóta is folytatja. Háziorvosa tanácsára TENS SE33 típusú készülékkel, kezeléseket végzünk. Azt szeretnénk megkérdezni, hogy mikorra várható a zsibbadás szünése, mert néha áramütés szerű nyilalások mennek a végtagjaiba, ami szinte fájdalommal jár. Lehet e ezt az érzést, valamilyen módszerrel csökkenteni? Pl. masszírozzuk e, vagy milyen sűrű erősségű TENS kezeléseket alkalmazzunk? Gyógyszeres megoldás van -e a zsibbadás enyhítésére? Kérem adjon tanácsot, hogyan segíthetnénk, hogy csillapodjon ez a kellemetlen, néha szinte elviselhetetlen állapot! Válaszát Tisztelettel megköszönöm!

        Dr. Kerekes Éva válasza a stroke témában

        Tisztetl érdeklődő! Nem jellemző, hogy a TENS éa a masszázs csökkenti az agyi eredetű zsibbadást. Vannak olyan gyógyszerek, melyeket ki lehet próbálni, van köztük olyan is, ami csak cukorbetegség szövődményeképpen jelentkező zsibbadás és fájdalom esetében írható kedvezményesen (gabapentin haóanyag), külömben közel 10000Ft, és gyakran hartékony, mert az agyban hat. Kipróbálhatóak fájdalomcsillapítók, epilepsziaellenes gyógyszerek is. Neurológus szakorvosa sokat segíthet, néha a keringésjavító infúziók adásától is javulás remélhető. Jobbulást kívánok!


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 05., 20:25; Megválaszolva: 2012. március 06., 23:21

      • Kérdések és válaszok a témakörben: