• Szorongás? Félelem? Esetleg életkori jelenség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő?

        4 éves múlt a kisfiam, akinél a következőket tapasztaltam:

        Óvónők elmondása alapján a gyerekkel nincs gond, korának megfelelően viselkedik, a közösségi játékokban részt vesz, van egy barátja akivel szívesen játszik. Azonban én hordom külön angol órára és úszásra, aholis nem az ovodai csoportjába járó gyerekekkel találkozik. Ott vettem észre, hogy a gyerek nem szólal meg a foglalkozáson, nem mondja az angol szavakat, s az úszáson sem figyel az oktatóra. Éppen ma említette az oktató, hogy 1-2 hónapig ne hordjam a gyereket úszásórára, mert hiába mondja neki a feladatokat nem csinálja.

        A gyerek sajnos köszönni sem szeret, se felnőtteknek se gyerekeknek nem köszönöm. Nehezen barátkozik, nehezen fogadja el az új dolgokat. Régebben rászóltam, hogy köszönj kisfiam, ma már nem erőltettem neki.

        Kérdésem: fenti jelenség életkorának megfelelő lehet, vagy talán érdemes lenne felkeresnem egy pszichológust?

        Válaszát előre is köszönöm!

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pszichológia témában

        Kedves Kérdező!

        Környezetváltozás (más csoport) okozhat problémákat a gyermek visekedésében, hiszen lehetséges, ott szorong, ezért nem szólal meg, nem oldódik fel. Ez az idő multával rendeződni szokott. De véleményem szerint ebben az esetben inkább a következő a helyzet:

        Egy 4 éves gyermeknél, akinek egyébként (óvodában) problémamentes a viselkedése, együttműködő, megfelelő módon játszik, barátkozik, én inkább arra gondolnék, hogy túl sok a plussz foglalkozás. Nem minden gyermek érett arra, hogy ebben a korban angol szavakat tanuljon, úszás edzésre járjon. Hiszen ezekben az esetekben plussz figyelemre, koncentrációra, energiára van szükség, szabályokat kell betartani az otthoni játék helyett. Ez nem probléma, ráér még tanulni ilyen dolgokat. Inkább válasszon neki olyan sportot, amely kedvesebb a számára, barátaival együtt lehet, szabadabbak a foglalkozások. De az sem baj, ha nem jár egyáltalán külön edzésekre, csak a szomszéd játszótérre.

        A köszönést pedig gyakorolják tovább együtt, mutassa a család is neki, a barátok, akár amikor játszanak, akkor is imitáljanak ilyen helyzeteket. Nem hiszem, hogy probléma lesz ezzel sem.


        Kérdés: 2010-02-01 10:38:52; Megválaszolva: 2010. február 01., 10:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: