Nagy az esély egy újabb stroke-ra?

Tisztelt Doktornő! 24 éves lány vagyok, édesanyám betegségével kapcsolatban lenne kérdésem. Néhány évvel ezelőtt stroke-on esett át. Azóta rendszeres orvosi kontrollra jár, elég sok gyógyszert szed napi szinten. A munkáját ellátja, az itthoni teendőket is. A mozgása azóta kissé darabos, a jobb kezét mindig fent (kb. a hasánál) , sokszor mondja, hogy húzza a görcs a kezeit, a lábait, sokszor ébred fel éjszaka és ül az ágy szélén emiatt. Ami nemrég jelentkezik, hogy hajnaltól aludni sem tud, felébred és teszvesz a házban, sőt, elég gyakran hány is. Heves hangulatingadozásai vannak, sokszor csak mosolytalanul, közömbösen néz maga elé. Nem tudom, mindezek összefüggésben vannak-e az alapbetegségével, tudom, hogy távgyógyítás nem létezik, nem is ezt várom, csak anynit, hogy doktornő tapasztalata szerint ezek a tünetek, ez a jelenlegi helyzet az állapota romlására utalhat? Annak idején mondták az orvosok, hogy sok esetben a stroke után eőbb-utóbb állapotromlás várható, de ilyenkor nagy az esély egy újabb stroke-ra vagy mi várható, mi a teendőnk?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szappanos Zsuzsanna válasza stroke témában

Kedves Kérdező!

Édesanyját újabb stroke remélhetőleg nem fenyegeti, ha az orvos által előírt megelőző hatású szereket kapja, és a kiváltó okokat sikerül mérsékelni, egészséges életmóddal, mozgással, táplálkozással A stroke az agyi érbetegségek gyűjtőneve, ezen a néven az enyhétől a legsúlyosabb, önellátásra képtelen állapotig számtalan forma létezik.

Mindenesetre ha az Ön édesanyja a lezajlott betegsége után képes dolgozni, otthoni teendőit is hiánytalanul ellátja, akkor felmerülhet, hogy stresszes, kissé túlterhelt. Hogy mi várható a nagy számú beteganyag elemzését követően, statisztikai adatok alapján valószínűsíteni lehet, de pontosan megjósolni semmit nem szabad, hiszen minden betegség függ a személy belső adottságaitól külső körülményeitől is. Stroke után nem ritka, hogy depressziós tünetek alakulnak ki. Édesanyja állapotának leírása is erre is utalhat.

Ha romlik az állapota, jó lenne az orvosát az előírtnál hamarabb felkeresni kontroll céljából. A hányás hátterében lehet gyógyszermellékhatás, vagy egyéb emésztőrendszeri betegség is.

Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr. Szappanos Zsuzsanna

Kérdés: 2015. szeptember 08., 06:13; Megválaszolva: 2015. szeptember 08., 06:59
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Fülcsengés
MR lelet értelmezése
Philips Achieva 1,5 T. CD- nem készült. Koponya MR és MRA vizsgálat: Axialis T2, FLAIR és DWI, ADC , coronalis FLAIR, sagittalis T1 súlyozott...
informacio
neurológiai gond lenne?
Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Édesapám (65 éves) az elmúlt hetekben nagyon furcsa lett.Normál esetben sokat beszél,eleven,aktív. Néhány hete...
Nootropil..cavinton elhagyható-e
2 éve volt egy enyhe sztrókom. A féléves kontrollon azt mondták, a nootropil elhagyható. De szedtem tovább. Sztrók után fél évvel arra ébredtem...