• Dr. Szappanos Zsuzsanna

        neurológus Szeretnék kérdezni tőle

        831

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus

        Bemutatkozás:


        Születési hely és idő: Budapest, 1949. 01. 26.



        Iskolai végzettség



        SOTE Általános Orvosi Kar 1973.

        Neurológia szakvizsga: 1979.



        Munkahelyek:



        Szakorvosi tevékenységemet 2000 óta a Med plusz Serv Bt. nevű vállalkozásom keretében végzem. telefonos elérhetőség: +36/30-241-6611, e-mail: [email protected]

        1999. óta személyes közreműködőként dolgozom a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Kft. kiskovácsi kórházban, a neurológia szakrendelésen, ahol EEG vizsgálatokat is végzek (Telefon: +3626-525-620)

        2004. óta a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház neurológus konziliárusa vagyok.

        Budapesten a HungariaMed-M Kft. XIII. Jász utcai rendelőjében is elérhető vagyok.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szappanos Zsuzsanna legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező ! A CT felvételek szerint az ágyéki porckorongok gyengülése több csigolya közti résben is fennáll. A III-IV, és a IV-V csigolya között a porckorongok ellapultak, anyaguk gyenge, vízhiányos. terhelés hatására a helyzet rosszabbodása elképzelhető, de biztosat mondani nem lehet. Az LV-SI. közti porckoron kitüremkedés már sérvnek tekinthető, mely az ideggyököket még nem éri el, de a csontos csatornát, ahonnan ezek az idegek kilépnek, már szűkítik mindkét oldalon. Ezt a leletet kellene egybevetni az Ön panaszaival, de arról nem írt.Nem minden elváltozás okoz ugyanis biztosan klinikai tüneteket is. Nem törvényszerű, hogy a terhesség a gerincen degeneratív eltéréseket okozzon, de meglévő gyengeség esetén a plusz teher okozhat problémát.Ezek az elváltozások már nem fordíthatók meg, a jövőben a rosszabbodás megelőzésével kellene foglalkozni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A 6 hónappal ezelőtti, éjszakai rosszullét gyomorrontástól a vírusfertőzésig, bármi lehetett.Azóta már régen vissza kellett volna menni a háziorvosához.Egy laboratóriumi vizsgálat is sok mindenre választ adott volna.A jelenlegi panaszai annyira általánosak, hogy erre ,konkrét személyes vizsgálat hiányéban még tippelni sem lehetne, de ezt nem is szeretném.Reméljük, hogy életkorát figyelembe véve nincs komoly baj.Az első lépés ilyen panasz esetén mindig a háziorvos, aki szükség szerint további vizsgálatokra elirányítja a pácienst. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező! Epilepszia és pszychosis együttes fennállásakor sokszor nem könnyű a rosszuĺlétek közül megmondani, mi okozza.Tartok tőle, hogy ezt még az Önt jól ismető kezelöorvosának is fejtörést okoz.Egy bizonyos, hogy álló helyzetben a 70 körüli felső értéke kórosan alacsony. Megtisztelő, hogy kérdésével hozzám fordult, de ennél többért forduljon a kezelőorvosához. Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Mindenképpen meg kéne várni az MRI vizsgálatok eredményét. Ha a fizikai vizsgálata nem mutatott semmit, a panaszok hátterében súlyos eltérés nem valószínű, aggodalmaskodása indokolatlan. Mindenesetre addig is próbálja meg a fizikai terhelést csökkenteni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az MRI leletén talált góc önmagában, a panaszok, és egyéb klinikai tünetek ismerete nélkül nem értékelhető.Ha a vizsgálat orvosi javaslatra történt, akkor a beutaló orvos vélhetően várt valamilyen eredményt, ezért vele kellene konzultálni. Ellenben ha orvosi javaslat nélkül, csak saját ötlettől vezérelve készült az MRI vizsgálat, akkor is keresse fel a neurológiai rendelést,hogy az után követés biztosított legyen. Jelenleg egyéb teendő nincs.Hogy mi lesz később, azt nem lehet tudni, ezért szükséges a kontroll vizsgálat. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Rövid panaszleírása alapján sajnos, nem tudok jobb tanácsot adni, mint hogy forduljon szakorvoshoz. Előbb egy iránydiagnózist kellene felállítani,és azután eldönteni, hogy egyáltalán MRI vizsgálat szükséges e, vagy anélkül is lehet orvosolni a panaszokat. Sok beteg esik abba a hibába, hogy tájékozatlansága miatt elvégeztet egy felesleges, drága műszeres vizsgálatot, amelyet aztán nem is tud értelmezni. Sajnos, orvos nélkül ez egyelőre nem működik. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az EEG a szabályos agyi elektromos tevékenységet írja le. Kóros eltérés nem volt. Emiatt nem kell aggodalmaskodnia.Teljes gyógyulásához valóban idő kell. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az MRI vizsgálat az agyi kiserek betegségére utal. Ezek az apró gócok úgy alakulnak ki, hogy az érintett területen kóros fehérjelerakódás következtében az agyállomány sérül.Nem tudom, a TIA milyen tünetekkel járt, biztos e, hogy agyi keringés zavara volt, mert ezek az éreredetű gócok a legtöbb esetben nem okoznak klinikai tüneteket. Természetesen az Aspirin Protect szedése és a vérnyomás karbantartása is szükséges, a megelőzéshez. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Leveléből sajnos, nem derül ki, mit ért viselkedészavaron, vagy milyen az, amikor "elborul az agya"? Azt javasolom, ezeket beszélje meg egy pszichológussal,aki segíthet abban, hogyan kezelje a stresszeket. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Levele alapján nem tudok érdemi választ adni, felelősségteljesen eldönteni, vajon SM betegség fennáll-e ? A biztos diagnózis felállításához kiegészítő vizsgálatok mellett személyes betegvizsgálat is szükséges. SM okozta látásromlás nem korrigálható szemüveggel.Lehet, hogy csak a pánikbetegség okozza a panaszokat, de ha igen, azt is kezelni kellene.Remélem, a 20 hónapos kisleánya jól van, panaszai mellett is megfelelően tud róla gondoskodni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Ha volt ideggyógyásznál, akkor a kollega valószínűleg elmondta, hogy ez a fejfájás stressz eredetű, úgynevezett tensiós típusú fejfájás.Ezért elsősorban a stresszt kellene csökkenteni. Az Ön által szedett Nebivolol gyógyszer a fejfájásokat talán előnyösen befolyásolja, de lehet, hogy más gyógyszerre is szüksége lenne.Sajnos, egyebet segíteni nem tudok, csak azt, hogy keresse fel ismételten az ideggyógyászt panaszaival. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Ha édesanyjának egyéb panasza nincsen, csak a leírt közérzésbeli zavar, akkor ennek örülni kell.Amennyiben magas vérnyomás okozza a panaszát, valóban eredményes lehet a vízhajtó.Idős korban a tágult agykamrák az agyállomány sorvadása következtében alakulnak ki.Ez az MRI lelet idős betegeknél gyakran előfordul,legtöbb esetben nincs nagy jelentősége, de kezdődő leépülés jele is lehet.Éppen ezért mentális állapotának folyamatos ellenőrzése fontos lenne.Semmiképpen nem javasolom, hogy hosszasabb útra induljanak.Hasznosabb inkább a beteg megfigyelése, fokozódnak e a panaszai.Ha igen, akkor neuropszichiátriai vizsgálata javasolt. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A levelében pontatlanul fogalmaz.Édesapjának nem gerincsérve van, hanem a nyaki és az ágyéki gerincszakaszon porckorong sérvet mutattak ki.Ezek a porckorong kitüremkedések valóban okozhatnak egyes esetben nagy fájdalmat, részleges izomgyengeséget, érzéskieséseket.Viszont a gerincvelő ettől nem sérül meg, lebénulástól nem kell tartani. A porckorong sérv műtétek ma már eléggé biztonságosak, tapasztalt jó idegsebész kezében lehetséges a műtét után teljes életet élni, de ez még sok egyéb tényezőtől is függ.Gyakran a műtét a panaszokat nem oldja meg.Műtét alatti lebénulástól sem kell tartani. A gerincpaddal óvatosan bánjanak, a túlnyújtás nem ajánlatos A porckorong sérvek okozta panaszok,- kevés kivételtől eltekintve-,fizikoterápiával,gyógytornával kezelhetők.A műtét szükségességét hosszabb idő után is fennálló panaszok esetén az idegsebész dönti el. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Mint írja, két neurológus is megvizsgálta, és a panaszai hátterében nem feltéteztek szervi problémát.A rémhíreknek miért kell hitelt adni?A legtöbb orvos tisztességesen, szakmai tudásuk legjavát adva foglalkoznak a betegekkel. Egy neurológusnak,- ha bármi gyanúja van agydaganatra,- biztosan azonnal tovább küldi a beteget képalkotó vizsgálatra.Éppen ezért teljesen felesleges magánúton vizsgálódnia.A fejében észlelt rossz közérzetről tanúskodó panaszai remélhetőleg elmúlnak, és megnyugszik. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr. Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Panaszai mögött több probléma is kiderült. magas vérnyomás, stressz,szemüveg hiány. Próbálja meg ezeket kezelni, orvosolni, és egyelőre ne keresgéljen újabb okok után.Legfontosabbnak a stressz kezelését tartom. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna