• Dr. Szappanos Zsuzsanna

        neurológus Szeretnék kérdezni tőle

        844

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus

        Bemutatkozás:


        Születési hely és idő: Budapest, 1949. 01. 26.



        Iskolai végzettség



        SOTE Általános Orvosi Kar 1973.

        Neurológia szakvizsga: 1979.



        Munkahelyek:



        Szakorvosi tevékenységemet 2000 óta a Med plusz Serv Bt. nevű vállalkozásom keretében végzem. telefonos elérhetőség: +36/30-241-6611, e-mail: [email protected]

        1999. óta személyes közreműködőként dolgozom a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Kft. kiskovácsi kórházban, a neurológia szakrendelésen, ahol EEG vizsgálatokat is végzek (Telefon: +3626-525-620)

        2004. óta a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház neurológus konziliárusa vagyok.

        Budapesten a HungariaMed-M Kft. XIII. Jász utcai rendelőjében is elérhető vagyok.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szappanos Zsuzsanna legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező ! A leírt panasza miatt kérjen a háziorvosától beutalót neurológiai szakrendelésre.Szükséges lenne mindenekelőtt egy fizikális neurológiai vizsgálat. Ennek alapján dönt a szakorvos, hogy milyen vizsgálat szükséges, és beutalóval is ellátja.21 éves korban az Önéhez hasonló panaszokat legegyszerűbb esetben mozgásszegény életmód,sok számítógép előtti tanulás, munka,esetleg egyéb kiváltó ok is magyarázhatja. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A pedunculus, magyarul az agytörzs, életfontos része a központi idegrendszerneek. Itt a nagyagyhoz képest jóval szűkebb keresztmetszeten futnak a a gerincvelő irányába az idegpályák, itt helyezkednek el az agyidegmagvak, ezen a részen lépnek ki, és futnak az agyidegek.Többek között a hallóideg központ, az egyensúlyszervek is sérülhetnek, különféle okból. Hogy az Ön esetében mi állhat az infarctusos góc hátterében, csak további vizsgálatok deríthetik ki.Ha a vizsgálatok negatívak, akkor is a megelőzésre nagy hangsúlyt kell fektetni.Minden olyan tényezőt lehetőleg ki kell iktatni, ami az agyi erek elzáródásához vezethet.A kezelésnek részben vérhígító hatású gyógyszerek,de az egészséges életmód is részét képezi. Arra a kérdésre, hogy a leírt elváltozás pontosan mikor alakult ki,nem lehet válaszolni.A látott kép alapján annyi dönthető el, hogy friss stroke, vagy régebbi maradvány állapotról van szó.Friss esetben a klinikai tünetek lefolyása útbaigazít, ilyenkor a kezelés is egészen más jellegű. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Amennyiben valóban alkoholt,drogot fogyasztott 5 napon keresztül, emellett altatót és nyugtatót is szedett,kialakulhat maradandó toxikus sejtkárosodás az agyban. Ilyenkor minden negatív,csak a működészavar maradandó.A teljes gyógyuláshoz teljes anyagmentesség, egészséges életmód mellett is hosszabb idő szükséges.Önnek, kora miatt is, még nagyon megéri ez a ráfordítás. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A két arcfél aszimmetriája közismert dolog, nem szokott esztétikai problémát okozni. Arcideg bénulásról akkor beszélünk, ha a mimikai izomzat nem működik. Pl. nem tudja a szemét lecsukni, szája elferdül, homlokráncok kisimulnak.Valóban előfordulhat a betegség fül panaszokkal együtt is. Ha az orvos arcideg bénulást állapít meg, annak okát mindenképpen tisztázni kell.A centrális faciális paresis fontos góctünet, melynek hátterében szintén többféle elváltozás gyanítható. Ennek tisztázására koponya CT-re lehet szükség. Ha a legegyszerűbb u.n. Bell féle bénulás lép fel, aminek oka fellép meghűlés, huzatos helyen tartózkodás ( klima !)Az Ön esetében azonban nem hiszem, hogy ezekről lenne szó. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A leírt elváltozás konkrét betegséghez nem köthető. Ez a koponya CT lelet gyakorlatilag negatív.Fiatal korban jelentkező szédülések hátterében nagy százalékban stressz, egészségtelen életmód deríthető ki. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A kisagy -híd szögletben demyelinizációs gócok kevésbé jellemzőek.Az egész lelet leírás hiányában egyértelműen nem mernék nyilatkozni az elváltozás természetét illetően.Ha sok hasonló góc van, az demyelinizáció betegség mellett szól.Az is,ha a leírt tünetek már két hónapja megszűntek. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Kiterjedt ,egész testen, illetve mind a négy végtagon jelentkező érzészavarok ( fájdalom, zsibbadás)hátterében, amennyiben a koponya CT, MRI negatív, további képalkotó vizsgálatok végezhetők: nyaki, háti, ágyéki gerinc MRI. Emellett az EMG vizsgálat is informatív lehet.Még az is elképzelhető, hogy minden vizsgálata negatív lesz. Ebben az esetben az idő döntheti el,kialakul e valami konkrét szervi betegség, vagy csak a funkcionális ,azaz működészavar okozza a panaszokat. Sajnos, a munkája, a fokozott igénybevétel is kiváltható ok lehet. Türelem, mert ezt a problémát nem lehet gyorsan orvosolni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Ha jól értettem, nincsenek migrénes fejfájásai, csak valamilyen látászavara.Ezt sem részletezi túlzottan.A leveléből két fontos dolgot emelnék ki.Egyik, hogy pánikol,másik, hogy valóban át is élt lelki traumákat,mint haláleset, stb. Tünetei egyértelműen komoly szorongásos betegségre utalnak,ez okozza az agykárosodástól, lebénulástól való félelmeit is.A jövőjére vonatkozóan annyit javasolhatok, már most kezdje el az egészséges életmódot.Dobja el a cigarettát, és forduljon neurológushoz gyógyszeres javaslatért.Az Ön esetében a migrén hátterében lévő pszichés problémák kezelése lesz célravezető. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Levele alapján a vasanyagcsere zavarának , úgynevezett hemochromatosisnak a lehetősége merül fel.A pontos diagnózis értelmében speciális laboratóriumi, genetikai vizsgálatok szükségesek.Erre Magyarországon a Belgyógyászati Klinikákon van lehetőség.További tájékozódásban a családorvos segíthet. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Levele alapján azt gondolom, a terhesség, a születendő gyermek és saját egészsége miatti fokozott aggodalmaskodás az, ami ártalmas lehet. A migrénnek ,amennyiben csak átmeneti vizuális aurajelenséget okoz,döntő többségében stresszesség az oka. A természetes szülést nem kell tervezni, az magától szépen le fog zajlani. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Pontosan arról van szó, hogy a porckorong szakadás okozta kitüremkedés, azaz sérv ,elhelyezkedhet a gerinccsatornában úgy is, hogy az ideggyököket nem nyomja össze.Az ilyen "mediális"sérvek, mint önnek is van,pont ilyenek.Ebben az esetben a műtét nélküli gyógyulásra nagy esély van, konzervatív kezelés, gyógytorna jó eredményt, panaszmentességet hozhat. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A leírás a szokástól eltérő anatómiai struktúrát jelent.Mindkét esetben születési fejlődési rendellenességről van szó, úgynevezett malformáció. Ha valójában nincs a háttérben semmi panasz,például csak szűrő jellegű vizsgálat történt, akkor nincs teendő.Ennek ellenére a koponya MRI leleteket.-kivéve, ha nem teljesen negatív,-minden esetben nem csak a röntgen szakorvosnak, hanem a klinikusnak is véleményezni kell.Jelen esetben a neurológusnak. Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Amennyiben a stroke "csak" a szemmozgató idegek területén következett be, és a kettős látáson kívül egyéb góctünete nem volt, ennek fokozatos javulására van esély.Persze ez nem biztos, ehhez az állapot stabilizációja szükséges.( vérnyomás, keringés, véralvadás paraméterei,stb..)Ennek ismerete nélkül a konkrét esetben biztosat nem tudok ígérni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A CT felvételek szerint az ágyéki porckorongok gyengülése több csigolya közti résben is fennáll. A III-IV, és a IV-V csigolya között a porckorongok ellapultak, anyaguk gyenge, vízhiányos. terhelés hatására a helyzet rosszabbodása elképzelhető, de biztosat mondani nem lehet. Az LV-SI. közti porckoron kitüremkedés már sérvnek tekinthető, mely az ideggyököket még nem éri el, de a csontos csatornát, ahonnan ezek az idegek kilépnek, már szűkítik mindkét oldalon. Ezt a leletet kellene egybevetni az Ön panaszaival, de arról nem írt.Nem minden elváltozás okoz ugyanis biztosan klinikai tüneteket is. Nem törvényszerű, hogy a terhesség a gerincen degeneratív eltéréseket okozzon, de meglévő gyengeség esetén a plusz teher okozhat problémát.Ezek az elváltozások már nem fordíthatók meg, a jövőben a rosszabbodás megelőzésével kellene foglalkozni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A 6 hónappal ezelőtti, éjszakai rosszullét gyomorrontástól a vírusfertőzésig, bármi lehetett.Azóta már régen vissza kellett volna menni a háziorvosához.Egy laboratóriumi vizsgálat is sok mindenre választ adott volna.A jelenlegi panaszai annyira általánosak, hogy erre ,konkrét személyes vizsgálat hiányéban még tippelni sem lehetne, de ezt nem is szeretném.Reméljük, hogy életkorát figyelembe véve nincs komoly baj.Az első lépés ilyen panasz esetén mindig a háziorvos, aki szükség szerint további vizsgálatokra elirányítja a pácienst. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna