• Dr. Szappanos Zsuzsanna

        neurológus

        868

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        neurológus

        Bemutatkozás:


        Születési hely és idő: Budapest, 1949. 01. 26.



        Iskolai végzettség



        SOTE Általános Orvosi Kar 1973.

        Neurológia szakvizsga: 1979.



        Munkahelyek:



        Szakorvosi tevékenységemet 2000 óta a Med plusz Serv Bt. nevű vállalkozásom keretében végzem.



        Telefonos elérhetőség: +36/30-241-6611,



        e-mail: [email protected]



        1999 óta személyes közreműködőként dolgozom a Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Kft. kiskovácsi kórházban, a neurológia szakrendelésen, ahol EEG-vizsgálatokat is végzek (Telefon: +36/26-525-620)

        2004 óta a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház neurológus konziliárusa vagyok.

        Budapesten a HungariaMed-M Kft. XIII. Jász utcai rendelőjében is elérhető vagyok.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Szappanos Zsuzsanna legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező ! Önnél az ágyéki gerinc szakasz többféle rendellenességet mutat.A Schmorl benyomatok a csigolyacsontok fejlődési zavarának maradványai, apró kis porcdarabok betüremkedése a csontba.Az ágyéki II-IV csigonya között a porckorongok lelapultak, a csigolyák közt kitüremkednek.Problémát a IV-V csigolya közti kiboltosulás okoz, mely nyomja az ott kilépő ideggyököket.A csigolyák szélein, és a kisízületekben megvastagodás, lerakódások vannak, melyek a gerinccsatornát szűkítik,ezáltal a benne futó idegképletek folyamatosan nyomás alá kerülhetnek.Mindezek együttesen okozhatják a panaszokat. Fiatal kora miatt mindenképpen érdemes idegsebésszel konzultálnia,hogy érdemes e az LIV-V közötti porckorongsérvet megműteni. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A vizsgálat a CIII-CIV , és a CV-VI csigolya közt egyaránt porckorongsérvet igazolt.Ezek nyomják az ideggyököket,ami a kar zsibbadását magyarázza. A kezelés komplex. A statikus probléma,a kényszertartás megszüntetése, javítása nyaki gyógytornával, a porckorong degeneráció további kezelése hatóanyagokkal, melyek a porcképződést elősegítik, a stresszmentes életvitel hosszútávon nagyon hasznos lehet.Tekintettel arra, hogy két porckorong is érintett, a műtéti kilátások sem egyszerűek. Minél tovább konzervatív kezelés javasolt. Egyelőre a panaszai csekély mértékűek, ami biztató. Minden jót kívánok. üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A "gerincszűkület" alatt gerinccsatorna szűkületet kell érteni? Ebben az esetben inkább fájdalom problémák léphetnek fel mind a felső, mind az alsó végtagon. Azonban amikor a nyakcsigolya íve által alkotott rések szűkülnek be, az agy vérellátását biztosító erek nyomás alá kerülhetnek,ami szédülést válthat ki,főleg bizonyos fej-nyak mozgások végzésekor. A fáradékonysághoz ennek nincs köze. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Sajnos, az ismétlődő stroke-ok, az agyi érbetegség, a vérellátás zavara anyagcserezavarral, diabetessel együtt nagy gyakorisággal okoz agyi leépülést, demenciát. Az édesanyja esetében még a vérszegénység is társul ehhez a problémahalmazhoz.Ennek a tünete a zavartság, amit észlelnek.A neurológiai vizsgálat legfeljebb dokumentálni fogja ezt az újabb tünetet, de a felsorolt gyógyszereken túl sok mindent nem tud tenni.Egyelőre a teendő a vérnyomás, a vércukor ellenőrzése, karbantartása.Gondos ápolás, törődés, foglalkoztatás enyhítheti a demencia tüneteit is. Minden jót kívánok. Üdvözlettel. Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Igen. Az agydaganat tünete, számtalan egyéb mellett, lehet fejfájás is.Önnél viszont ezt ,-mint írja-, 4 hónapja a koponya MRI vizsgálat kizárta.Visszatérő fejfájásainak számtalan egyéb oka lehet.Hatásos terápiát csak pontos diagnózis birtokában lehet alkalmazni, ezért neurológiai szakorvosi vizsgálat szükséges. Az agydaganattal kapcsolatos képzelgéseit jó lenne, ha abbahagyná. Minden jót kívánok.Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az arachnoidális ciszták az esetek döntő részében jóindulatúak,kezelést nem igényelnek. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A helyzet az, hogy Ön minden kérdésére választ kapott,ráadásul megnyugtatót,mégis további kérdéseket szeretne feltenni.Az ALS-től való félelem elég gyakori a szorongásos betegségben szenvedőknél.Ilyen esetben a pszichiátriai problémát kellene kezelni, nem csak gyógyszerrel, hanem pszichoterápiával is, miután úgy tűnik, az eddig alkalmazott nyugtató, és antidepresszáns kezelés hatástalan volt.A polyneuropathia kezelésére alkalmazott szerek megfelelőek. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Leveléből kiolvasható az egészségtudat jelentős megrendülése.Ehhez viszont túlzott erőfeszítéseket tesz, főleg fizikai téren.A túlhajszolt, helytelen táplálkozás mellett végzett izommunka magyarázza mindazt, amiről beszámolt. CK emelkedés, stb. Ehhez hozzájárul még a szorongás,a betegségtől való félelem, és a közeledő vizsga miatt érzett feszültsége is.A tünetei pontos vizsgálatára a CT nem, az EMG,ENG vizsgálat alkalmas.Egyelőre viszont koncentráljon a tanulásra. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Nem írta meg, miért került sor a koponya MRI vizsgálatra.Szeptember óta már eltelt egy jelentős idő. A mostani fejfájása, és a szédülés is inkább meghűléses, vagy vírusos eredetűnek tűnik. A koponya MRI kontrasztanyag nélkül is pontosan kimutatná, ha bármi kóros elváltozás gyanúja felmerülne.Ilyen esetben javasolták volna a vizsgálat megismétlését kontrasztanyaggal.Az,hogy az agydaganat hány hónap alatt alakul ki,változó mértékű.A kialakulás kezdetét pontosan megmondani nem lehet.Ennek viszont ebben az esetben nincs jelentősége, hiszen a vizsgálati eredménye negatív. Az Ön negatív fantáziái, aggodalmaskodása irracionális.A rossz gondolatok okát kellene feltárni, és gyógyítani. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az esti, alvást elősegítő nyugtató nyugodtan szedhető Béta blokkolószerrel együtt.Ennek nem lesz semmilyen negatív következménye. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Szorongó betegek kellemetlen fejfájás, és egyéb testi panasz hátterében gyakran küszködnek azzal a rossz gondolattal, hogy valamilyen súlyos agyi betegségük van. Ezek a félelmek tovább ronthatják a pszichés állapotukat is.Igen gyakran képzelnek agydaganatot, de stroke, vagy sclerosis multiplex is tárgya lehet ezeknek az indokolatlan,kóros pszichés állapot okozta aggodalmaknak. Természetesen meg kell vizsgálni, van e bármi alapjuk ezeknek a feltételezéseknek, ezért az orvosi vizsgálat elengedhetetlen lenne.Tapasztalatom szerint sok, amúgy felesleges koponya CT és MRI vizsgálat történik ilyen esetben.Negatív eredmény jó hatású lehet, de az is előfordul, hogy a betegek aggodalmai ennek ellenére is fennmaradnak. Az Ön esetében egyelőre magam is a stresszes életmód megváltoztatását javasolnám. Minden jót kívánok. Üdvözlettel:Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! A koponya vizsgálat mindkét oldalon az artéria cerebri media (ACM) fejlődési variációját, konkrétan kanyargósságát írja le.A jobb oldali éren szűkület lehetősége is felmerül, de ennek biztos kimutatása csak kontrasztanyagos vizsgálattal lenne lehetséges.Ez és valószínűleg egyéb ok, pl. magas vérnyomás is állhat az egyúttal kimutatott, ér eredetű foltos agyállomány károsodás hátterében. A TIA is az agyérbetegség megnyilvánulása. Van baj, de kezelhető.A további lehetséges,súlyosabb szövődmények megelőzése a feladat. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Az koponya MRI leletből, a szövegkörnyezetből kiragadott mondatok számomra nem értelmezhetők. Azt javasolom, az egész leletet szkennelje be, hogy véleményezni tudjam. Minden jót kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Szerteágazó panaszai,bizonytalan fejfájása mögött bármilyen betegség előfordulhat.Persze a stresszes életvitel mindenképpen rizikófaktor, mindenkinél.Szerencsére, már tett lépéseket az egészséges életmód megvalósítása felé,hiszen a túlzott koffein fogyasztás ártalmas.Figyelemre méltó, hogy a fejfájása is akkor kezdődött, mikor felhagyott a káros szokással, ezért az elvonási tünet lehetősége is felmerül.A fájdalomcsillapítókkal bánjon óvatosan, erre ne szokjon rá. Nem tudom, mi Önnek a "legrosszabb", de a rossz gondolatok az Ön életkorában nem indokoltak, pszichés zavar jelei. Ha koponya MRI vizsgálatra gondolt, azt egyelőre nem tartom indokoltnak.. Életvitelének lehetséges pozitív irányú változtatásain mindenképpen gondolkodjon. Minden jót kívánok.Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna
        Kedves Kérdező ! Sajnálom, hogy a háziorvos a leírt panaszokat migrénnek minősítette.Gyanítom, hogy tensiós tipusú fejfájására sok ,különféle fájdalomcsillapítót szed. A panaszainak kiváltó okát kellene megszüntetni. Tudom, ez nem könnyű, de ettől még igaz. Minden jót, stresszmentes Ünnepeket kívánok. Üdvözlettel: Dr.Szappanos Zsuzsanna