• Klimax

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/ Doktor úr! A női hangulatért felelős hormon, ha jól tudom, a progeszteron. Miért adnak mégis a nőknek a változókori panaszok , pánik, depresszió enyhítésére östrogént? Honnan lehet megtudni azt, hogy valaki pánikbeteg-e, azaz antidepresszánsra szorul, avagy hormonpótlásra? esetemben 48 éves nő, méheltávolítás 4 éve, petefészek még megvan, de erős szorongás, pánik jelentkezik. Tehát: progeszteron, vagy ösztrogén? Köszönettel: Alexandra

        Dr. Veress Dóra válasza a menopauza, hormonpótlás, depresszió témában

        Kedves Alexandra! Menopauzában hormonpótlásra ösztrogént és progeszteront is szoktak adni, kivéve, ha méheltávolítás is történt, ebben az esetben már csak ösztrogént adnak. A progeszteron segít fenntartani a méhnyálkahártya változásait, de méh hiányában ez már feleslegessé válik. A csontrendszerre, az erekre, stb. az ösztrogén van hatással. A progeszteron valóban összefüggésbe hozható a hangulattal, de nem jókedélyű lesz tőle az ember, hanem érzékeny, ingerlékeny és hangulatilag labilis. Az egyik pillanatban nevet, a másikban sír, akárcsak a terhes nők, akik nem mindig örülnek ennek. Arra a kérdésre nehéz válaszolni, hogy mi okozza a szorongásos és depressziós panaszait. Ha a menopauza jelei közül több is megtalálható Önnél, akkor valószínűleg azzal magyarázhatók a tünetei, ha nem, akkor inkább pszichés problémái vannak. A gyógyszert is úgy kell megválasztani, hogy a valódi problémát kezeljék. Ha a változó kor okozza a hangulatzavart, akkkor a hormonpótlés fogja megszüntetni, ha pszichés problémái vannak, akkor pedig a hangulatjavító vagy a pszichoterápia.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 29., 11:19; Megválaszolva: 2011. május 30., 23:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés