• Lumbalis gerinc kétirányú felvétele

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor úr/nő! Édesanyám leletét kérem értelmezze számomra. nem tudom ez lényeges-e, de édesanyám eléggé túlsúlyos. Háti kyposis és az ágyéki lodósis fokozott. a lumbalis szakaszon enyhe balra torsió. a thoracalis VII-XII között ventralisan kapocscsont képződés. a lumbalis IV 4mm-el anteponálódott. a thoracalis VIII-VIII. ill. IX-X közötti porckorong rés beszűkűlt. a sacralis I-en spina bifida. Mk. csípőizület megtartott tágasságú. kóros rad. eltérés nem látszik.

        Dr. Laki András válasza a gerincröntgen témában

        Tisztelt Kérdező! A lelet szerint a gerinc görbületei oldalirányból nézve fokozottak a normálisnál, ez valószínűleg a túlterhelés következménye, legalábbis nem írnak le olyan eltérést (csigolya összeroppanást vagy mást) ami ehhez vezethetett. A torsio azt jelenti, hogy az ágyéki szakaszon a csigolyák egymás alatt is kissé elfordultak. A csontos kapcsok túlterheltségből eredő meszes felrakódások lehetnek. A IV. ágyéki csigolya a többihez képest 4 mm-rel előrébb van - a csigolyák ilyen elcsúszása a kisízületek kopásos elváltozásai vagy a csigolyaívek gyengesége, egyes esetekben megszakadása miatt alakul ki. A leírás szerinti porckorong rések szűkülete a porckorongok lelapultságának, degenerációjának következménye. A spina bifida azt jelzi, hogy ebben az esetben az első keresztcsonti szelvényen nem történt meg a teljes záródás, ami veleszületett rendellenesség. Mindebből a gerincferdülés, a többszörös porckorong-degeneráció és a mérsékelt csigolya elcsúszás a lényegesebb. A túlsúly nyilvánvalóan fokozott terhelést ró a gerincre, ami részben elősegíti az ilyen elváltozások kialakulását, másrészt a már károsodott gerincet is jobban terheli, ami a tüneteket erősítheti. A kezelés lehetőségeiről reumatológussal konzultáljanak.


        Kérdés: 2012. március 27., 19:05; Megválaszolva: 2012. március 28., 22:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: