• Gerincfájdalom túlsúly is?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Elviselhetetlen fájdalmat érzek deréktájon. "A középső háti szakaszon jobbra konvex scoliosis és fokozott kyphosis van. A IV.VIII.csigolyatestek kissé balra és ventrál felé keskenyednek, elülső peremeik spondylosisosan megnyúltak. Az ágyéki szakaszon is jobbra konvex scoliosis és balra irányuló torsio látható. A csigolyák elülső és oldalsó peremei kiajkasodtak.Kisizeletei arthrosisosak. Az L.V. baloldalon sacralisalt. A presacralis rés felényire beszűkült." (2005.) 2012:Jobbra convex jelzett ívű scoliosis.Enyhe fokú spondylosis. Az LS rés dorsalis hangsúlyozottsággal szűkebb. L.V. bal proc. transversusa a sacrum massa lateralisaval álizületet alkot. Ez az eredmény okozhat elviselhetetlen fájdalmat? Enyhíthetőek-e a tünetek és ha igen, mivel? Jelentős súlytöbblettel rendelkezem, ez okozhat-e állapotromlást? Válaszukat tisztelettel megköszönöm!

        Dr. Laki András válasza a gerincröntgen témában

        Tisztelt Kérdező! Mindkét leletben leírják, hogy az ágyéki gerincen enyhe oldalirányú görbület van, 2005-ben hossztengely irányában is elhajlást láttak. A csigolyák peremein degeneratív eredetű, terheléstől származó mészfelrakódás látható. Az V. ágyéki csigolyán fejlődési eltérést írtak le, mely szerint a bal oldali oldalsó nyúlványa valószínűleg megnagyobbodott, kiszélesedett, a keresztcsonthoz hasonlít, és a keresztcsonttal összeér mintha ízületet alkotnának. Az LS rés (más szóhasználattal a presacralis rés) az V. ágyéki és az első keresztcsonti csigolya közötti porcrés szűkülete a benne lévő porckorong károsodását jelezheti. A fentieken belül a panaszait okozhatja a fejlődési zavarból eredő álízület, azaz az említett két csont kóros összeérése, összecsiszolódása. Ez egy adott, veleszületett állapot, melyet a túlterheléstől eredő elváltozások viszont súlyosbíthatnak. A súlytöbblet mindenképpen káros hatású, nagyon is javasolható a testsúly csökkentése. E mellett fájdalomcsillapítók, gyulladásgátló szerek, gyógytorna és különböző fizioterápiás módszerek segíthetnek. Ezek kiválasztásában reumatológus szakorvos segíthet. További információkat adhat a porckorongok állapotának tisztázása, MR vagy CT vizsgálattal, melyre szintén reumatológus, vagy ideggyógyász, ortopéd szakorvos adhat javaslatot, illetve beutalót.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 25., 14:07; Megválaszolva: 2012. március 28., 22:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: