Koponya MR

Tiszelt weborvos! 30 éves nő vagyok, és azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy kedden megyek koponya mr vizsgálatra, de én nem szeretnék kontrasztanyagot kérni, ez mennyiben befolyásolja a vizsgálat eredményét? Egyszer már voltam ilyen vizsgálaton, akkor nem adtak, és mégis kimutatta az agyi cisztát. Köszönöm Vivien

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a koponya MR témában

Tisztelt Kérdező! Azt, hogy egy agyi MR vizsgálat során a kontrasztanyag adás javasolt-e, a vizsgálatot végző orvos dönti el. Ez a feltett és megválaszolandó kérdés, a gyanított vagy ismert betegség függvénye, amit protokollok szabályoznak. Egyes esetekben a kontrasztanyag adás elmaradása a vizsgálat értékét, a diagnózis pontosságát csökkenti, előfordulhat, hogy elváltozások rejtve maradnak vagy a jelek nem értékelhetők kellően. A kérdésben nem szerepelt, hogy jelenleg mi a vizsgálat célja. Ha csak egy ismert agyi ciszta méretének az esetleges változása a kérdés, akkor az megválaszolható kontrasztanyag nélkül is. Lehet azonban olyan újabb körülmény, ami indokolja a kontrasztanyagot. Nem részletezte, hogy miért is ódzkodik a kontrasztanyagtól, volt-e esetleg kellemetlen élménye már. Az MR-ben adott kontrasztanyagok meglehetősen biztonságosak, allergiás reakciók ritkán fordulnak elő, a súlyos szövődmények kivételesen ritkák. Nem javasolt kontrasztanyagot adni laboratóriumi vizsgálattal igazolt, súlyos veseműködési zavar esetén, terhesség alatt és ismert MR kontrasztanyag érzékenység esetén. Ha ezek nem állnak fenn, valószínűleg nincs oka az aggodalomra a kontrasztanyaggal szemben, ha azt a vizsgáló orvos szükségesnek látja.

Kérdés: 2011. november 10., 11:42; Megválaszolva: 2011. november 11., 16:53
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Valyon szükséges lehet a...
Daganat gyanú?