A tisztelt Doktor Úr tanácsát kérem

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném szíves tanácsát kérni. 2018-ban kezdődött az a folyamat, hogy úgy érzem, sokszor a gondolkozásom, gondolatvezetésem a korábbi évekhez képes feltünően akadozottabb lett, és feledékenyebb is kezdtem lenni. A beszédbeni kifejezésem is akadozottabb lett, nem olyan folyékony mint korábban. Ezt a családom kevéssé érzékeli, de én érzem, hogy valami nincs rendben. 1,5 éve olyan tüneteim alakultak ki, hogy kifejezetten nehezemre esett a beszéd, nem találtam a szavakat, amelyekkel ki szerettem volna fejezni a gondolataimat. Egy értekezleten alig tudtam elmondani, hogy mit szeretnék kérni a kollégáktól. Hiába volt meg a fejemben a kerek gondolat, nem tudtam kifejezni, csak nagy nehézségek árán. Valamennyire a helyzet javult, de azt érzem, hogy ez a tünet ma is megvan, kisebb mértékben, amelyet a kisebb stressz nagyon rosszabbá tesz. Sokszor kell keresnem a szavakat, hogy kifejezzem, mit is szeretnék mondani. A hosszabb és összetettebb gondolatkifejezéseknél érzem azt, hogy mintha valami gátja lenne a gondolat szóbeli megfogalmazásának. Jártam pszichiáternél is, aki betegséget nem állapított meg, számos alkalommal volt vele pszichoterápiám is. Kialakult az is, hogy nem érzem a vizelési ingeremet. Emellett jelentősebb szédülésem is kialakult, amely imbolygó jellegű, és fizikailag is gyengébbnek érezni magam. Megfigyeltem azt is, hogy a szemeim nagyon erősen fényérzékenyek lettek, és az egyik szememen kisebb fokú kettős látásom is lett. Ezt különösen számítógép előtt ülve vagy tv-t nézve tapasztalom. Általános, teljes körű vér, belgyógyászati, EKG, vérnyomás monitorozási, fül-orr gégészeti, urológiai, szemészeti vizsgálatokon vettem részt, amelyek mindent rendben találtak. A jelentősebb vitamin szintjeim is rendben vannak, pajzsmirigy hormonok szintje is megfelelő. 1,5 éve voltam neurológiai vizsgálaton is, ott megállapították, hogy a motoros és érzőidegekkel nincs baj. Két alkalommal voltam agyi MRI-n. A kb. 1,5 évvel ezelőtti leletemen egy, darab, 2 mm-es, frontalis subcorticalis fehérállományi gócot találtak, a mostanin már 3-at. Képként feltöltöttem az újabb eredmény leírását. A kb. 1 éves gerinc MRI felvételemen a gerinferdülésen kívül mást nem állapítottak meg, a gerincvelő érintettsége, ideggyökök érintettsége nem merült fel. Kérem szépen tisztelt Doktor úr szíves segítségét, hogy mit tehetnék állapotom romlásának megakadályozásáért, esetleges javításáért. Bizonyosan a problémám különös lehet, de kérem segítségét, mit tehetnék, hogyan lehetne karban tartani állapotomat. Tisztelt Doktor Úr! Előre is köszönöm támogatását! Üdvözlettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fehér Gergely válasza koponya MR, kettőslátás, vizelési zavar témában

Kedves Kérdező!

Elég szerteágazóak a panaszok, nehéz eligazodnom bennük. A panaszok egy részének hátterében neurológiai ok kevéssé valószínűsíthető, pl egy szemmel való kettőslátás általában szemészeti ok következménye, neurológiai kórkép esetén két szemmel van kettőslátás, mely az egyik szemet letakarva megszűnik.

A koponya MR-en valóban vannak diszkrét eltérések, de ezeket a klinikum függvényében kell értékelni, néha csupán melékleletként látjuk őket és nem köthetőek a panaszokhoz. A gerinc MR-ről nem írta, hogy melyik régióról készült, nyaki gerinc MR néha több információt ad, mint a koponya MR, ha sclerosis multiplex lehetősége merül fel.

Az sem teljesen világos, hogy ha nem talált a pszichiáter problémát, akkor miért kellett a pszichoterápia.

Mivel írja a szédelgést és fényérzékenységet, meg az MR-en leírt diszkrét eltérések miatt akár migrén lehetősége is felmerülhet, de ez a fenti tünetek mellett erős fejfájással jár.

A vizelési zavar miatt célszerű urológushoz fordulni, urodinamiás vizsgálat elvégzése segíthet a panaszok hátterében tisztázásában (idegrendszeri vs szervi eredet) .

Ennél többet részletes kikérdezés és vizsgálat után tudnék mondani, írásban néhány bekezdés alapján nehéz diagnosztizálni.

Üdvözlettel:

Dr. Fehér Gergely

Dr. Fehér Gergely
Kérdés: 2020. október 31., 12:48; Megválaszolva: 2020. november 01., 09:53
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Koponya MR vizsgálat eredménye
Mr vizsgálat
Jó napot kívánok!szédülés és zsibbadás miatt mentem orvoshoz aki koponya MR-re küldött. Ez lett az eredménye: A supra- és infratentorialis külső...
koponya mr vélemény magyarázata
Tisztelt Fehér Gergely! Kérném az MR véleményt számomra elmagyarázni szíveskedjen. Közepes fokú microvascularis károsodás(Fazekas II) Atrophia...
Koponya MR
Kedves Doktor Nő/Úr! Meg szeretném kérdezni hogy az alábbiak mit jelentenek!? Supratentorialisan a frontalis lebenyek területén néhány 2-3 mm es T2...
Nagy a baj?
Tisztelt Dr.Nő/Úr! Magánúton voltam MR/MRA vizsgálaton, de orvosnál még nem jártam.Jövő héten van időpont a kiértékelésre, de már szeretném...