Diffuz nagy B-sejtes Lymphoma

Tisztelt Doktor Úr! Apósomnál 2012.01.16-án Diffúz nagy B-sejtes Lymphomát állapítottak meg. A zárójelentés egy részét csatolva küldöm.5 ciklus R-CHOP-t kapott, kemoterápiát. A restaging CT vizsgálatok remessziót mutatnak.LMWH-t, allopurinolt alkalmaztak. A vérvétel eredményei közül azokat írom le amelyeknél eltérő a referencia tartomány: Összbilirubin: 4, 8; Neutrofil: 83, 1;Limfocita: 6, 0; Vörösvértest: 3, 99; Hemoglobin: 124; Hematokrit: 36, 6; RDW: 18, 4; MPV: 7, 86. Az oldalukon olvastam, hogy csontvelő átültetést vagy őssejt transzplantációt szoktak ajánlani. Apósom orvosa nem beszélt erről.Nagyon leromlott az állapota sokat fogyott csak feküdt, amikor egy ismerősünk ajánlotta a Nutridrinket, ezután irattuk fel az orvossal.Kicsit jobban van, hízott pár kilót, de nagyon könnyen fárad. Mivel olvastam, hogy lehet áttéte, ezért kérném tanácsát, mert nagyon aggódom érte.Köszönöm

Dr. Molnár Katalin válasza limfóma témában

Kedves Kérdező,

a csontvelő átültetés korhoz kötött. Hány éves az apósa-gondolom 60 felett-javaslom az illetékes centrumban ahol a beteget kezelik konkrétan megkérdezni, amennyiben progressio jelentkezne.

A lymfomák kezelési alapja a kemoterápia - mely standard kezelési lehetőség. A kemoterápia után a beteg gyenge, de általános állapota javultával újabb kivizsgálások indokoltak: fontos tudni izzad-e éjjel a beteg, van-e láza, mennyit fogyott.

A vérből az LDH mutató jelenthet a betegség állapotáról.Továbbá képalkotó vizsgálatokkal tudhatjuk meg, van-e valahol áttét: mellkas és has kismedence CT vagy PET CT. Amennyiben ezek a képalkotók még betegséget jeleznének - további hematológiai kezelésre van szükség és/vagy csontvelő átültetés is szóba jöhet a pontos szövettani lelet, kor és stádium alapján.

Üdvözlettel

dr. Molnár Katalin

Kérdés: 2012. május 19., 19:36 ;Megválaszolva: 2012. május 23., 07:17
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
EBV fertőzés és lyukas fog
Tisztelt Váróczy László Doktor úr! 20 éves vagyok, egyetemista. Jelenleg programozó matematikusként tanulok s dolgozom egy egyetemen....
Limfoma T sejtes perifériás...
Tisztelt Doktor Úr! Idén februárban 67 éves édesapámnál limfomát diagnosztizáltak. Bőrtünetekkel kezdődött a betegség, a nyakán jelentkeztek...
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt