Dr. Molnár Katalin

Dr. Molnár Katalin

onkoradiológus
Bemutatkozás:
Legutóbbi válaszai

Varga gyógygomba onkológus szemmel

Kedves Kérdező, ha a daganat az épben volt eltávolítva - bár nem tudom a méretét és nyirokcsomó áttét nincs, akkor idejében volt észrevéve a betegség és valószínűleg I. vagy II.stádiumú lehet a betegség. Emlőmegtartó műtét után a sugárkezelés szükséges 25-28 alkalommal. Lehet hogy hormon kezelést is jjavasoltak? - ezt a szövettani leletből és az onkoteam döntéséből lehet megállapítani. Valőszínűleg amennyiben mellkas rtg és hasi CT, vérkép, labor, onkomarker vizsgálatok sem mutatnak eltérést, a beteg a műtét után a sugárterápiával meg is gyógyult. Az alternatív szerek itt csodásan működnek - hiszen minden gyógyászati beavatkozás után a beteg már nem is beteg, de a közvélemény mégis egyes szereknek tulajdonít csodát. Naponta látom a betegek küzdelmét, de komoly betegség esetén még gyógyító eredményt nem láttam. Ha valamit drágán veszünk meg - az biztonságos? Az alternatív szerek klinikailag nagy vizsgálatokon nincsenek igazolva, máj károsodást okozhatnak... Az említett konkrét kérdésre is hasonló a nézetem. Üdvözlettel Dr. Molnár Katalin

Mit várhatunk?

Kedves Kérdező, ismételt húgyhólyag tükrözéseket, szükség esetén szövettani mintavételeket, TUR-okat várhat. Nagy kiterjedésű - mivel volt igazolva-csak tükrözéssel vagy történt-e CT vizsgálat is? A T1- viszont kezdeti stádiumot jelent. A Mitomycin kemoteráoiás szer, amely a húgyhólyagba helyileg lehet hatékony a daganatos növekedés ellen. Amennyiben a rosszindulatú szövettanok ismétlődnének sugárkezelés és vagy műtét jön szóba. Megfigyeléseim alapján a Béres csepp táplálék kiegészítőként javasolható, de mindenképpen keresse fel uro-onkológusát és kérjen has-kismedence CT vizsgálatot. Üdvözlettel dr. Molnár Katalin

Mitől van csomó a mellemben?

Kedves Kérdező, aggódását megértem, emlő MR vizsgálat jön szóba, minden nagy onkológiai centrumban kérhető ilyen kivizsgálásra beutaló. Amennyiben az emlő UH kollégánál jelzi kérését - el mondják Önnek hol tudnak ilyen vizsgálatot elvégezni...Budapesten, Miskolcon biztosan... Ez egy sugárterhelést nem okozó, pontosabb, érzékenyebb vizsgálat, mert a lelki nyugalom a legfontosabb. Üdvözlettel dr. Molnár Katalin

Diffuz nagy B-sejtes Lymphoma

Kedves Kérdező, a csontvelő átültetés korhoz kötött. Hány éves az apósa-gondolom 60 felett-javaslom az illetékes centrumban ahol a beteget kezelik konkrétan megkérdezni, amennyiben progressio jelentkezne. A lymfomák kezelési alapja a kemoterápia - mely standard kezelési lehetőség. A kemoterápia után a beteg gyenge, de általános állapota javultával újabb kivizsgálások indokoltak: fontos tudni izzad-e éjjel a beteg, van-e láza, mennyit fogyott. A vérből az LDH mutató jelenthet a betegség állapotáról.Továbbá képalkotó vizsgálatokkal tudhatjuk meg, van-e valahol áttét: mellkas és has kismedence CT vagy PET CT. Amennyiben ezek a képalkotók még betegséget jeleznének - további hematológiai kezelésre van szükség és/vagy csontvelő átültetés is szóba jöhet a pontos szövettani lelet, kor és stádium alapján. Üdvözlettel dr. Molnár Katalin

Met. multiplex hepatis, progresszió

Kedves Kérdező, a remény vesztett élet a legszörnyűbb, de a mai kezelési lehetőségek minden bizonnyal nyújthatnak még közösen eltöltött időt, melynek hosszát mi emberek csak sejthetjük. Klinikai onkológus felkeresése, onkoteam döntése alapján biztosan akad olyan kezelési lehetőség, melyet még a beteg nem kapott és adható - a beteg összes betegség és általános adatait is figyelembe véve, gondolok itt a labor eredményekre, általános állapotára, a betegség képalkotókkal leírt igazolására, a szövettan figyelembe vételére, az eddig kapott terápiás kezelésekre, stb. A további küzdelmekhez sok erőt kíván dr. Molnár Katalin