• Gégerák 67 évesen

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Édasapám 67 éves, már 5-6 éve gondjai voltak papiloma kinövésekkel a gége környékén. Most egy éve kiderült, hogy rosszindulatú a daganat(keratinizalo epidermoid carcinoma) és tracheotomiát végeztek rajta, majd eltávolították az egész gégét. A műtét után 50 napos sugárkezelést is kapott, de sajnos decemberben kiújult és újra műteni kellett. A műtét után be is fertőzött és nagyon gyorsan kezdett nőni a carcinoma kifele is, de bent a nyelőcsövön is. Utolsó reménye a citosztatikum, amit 5 napja kap és talán úgy néz ki, hogy a külső, tojásnagyságú daganat már nem nő, nem is vérzik annyira. A legnagyobb gond az, hogy egy sipoly keletkezett a nyelőcső és légcső között, ezért visszakapta a gyomorszondát, úgy tápláljuk. A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen állapotban levő beteg mennyit élhet, illetve a nyelőcső bevarrható-e, esetleg helyettesíthető implantációval? Jelige: gégerák 67 évesen

        WEBBeteg szakértő válasza a gégerák témában

        Tisztelt Hölgyem/Uram! Ilyenkor még nem lehet megjósolni rendesen a kemoterápia hatékonyságát, és látatlanban kifejezetten nehéz megítélni a betegséget. Ezért sajnos azt sem tudom megmondani, mennyit élhet a beteg. Ha szerencséje van, akkor ez években mérhető. Ha nincs, akkor kevesebb. Ha a nyelőcsövön a daganat ráterjedése miatt lett sipoly, akkor nem lehet bevarrni, és a daganatba is legfeljebb jó esetben egy ún. stentet lehet betenni (műanyag csővel áthidalás). Ha a fertőzés okozta a sipolyt, az akár magától is tud gyógyulni, ha a szonda tehermentesíti egy ideig a nyelőcsövet. A kezelőorvosnak kell felmérni ilyenkor a helyzetet.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-03-08 15:26:50; Megválaszolva: 2010. március 08., 15:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: