Gégerák 67 évesen

Édasapám 67 éves, már 5-6 éve gondjai voltak papiloma kinövésekkel a gége környékén. Most egy éve kiderült, hogy rosszindulatú a daganat (keratinizalo epidermoid carcinoma) és tracheotomiát végeztek rajta, majd eltávolították az egész gégét. A műtét után 50 napos sugárkezelést is kapott, de sajnos decemberben kiújult és újra műteni kellett. A műtét után be is fertőzött és nagyon gyorsan kezdett nőni a carcinoma kifele is, de bent a nyelőcsövön is. Utolsó reménye a citosztatikum, amit 5 napja kap és talán úgy néz ki, hogy a külső, tojásnagyságú daganat már nem nő, nem is vérzik annyira. A legnagyobb gond az, hogy egy sipoly keletkezett a nyelőcső és légcső között, ezért visszakapta a gyomorszondát, úgy tápláljuk. A kérdésem az lenne, hogy egy ilyen állapotban levő beteg mennyit élhet, illetve a nyelőcső bevarrható-e, esetleg helyettesíthető implantációval? Jelige: gégerák 67 évesen

Dr. Bodnár Edina válasza gégerák témában

Tisztelt Hölgyem/Uram! Ilyenkor még nem lehet megjósolni rendesen a kemoterápia hatékonyságát, és látatlanban kifejezetten nehéz megítélni a betegséget. Ezért sajnos azt sem tudom megmondani, mennyit élhet a beteg. Ha szerencséje van, akkor ez években mérhető. Ha nincs, akkor kevesebb. Ha a nyelőcsövön a daganat ráterjedése miatt lett sipoly, akkor nem lehet bevarrni, és a daganatba is legfeljebb jó esetben egy ún. stentet lehet betenni (műanyag csővel áthidalás) . Ha a fertőzés okozta a sipolyt, az akár magától is tud gyógyulni, ha a szonda tehermentesíti egy ideig a nyelőcsövet. A kezelőorvosnak kell felmérni ilyenkor a helyzetet.

Kérdés: 2010. március 08., 15:26; Megválaszolva: 2010. március 08., 15:26
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
gége-panaszok
Tisztelt Doktor No/Ur! Hogyan tortenik a gegerak diagnosztizalasa? Mennyi ido telik el az elso vizit es a rak megallapitasa kozott? A gege mellett bal...
Teljes gégekiirtás után
Tisztelt Szakértő! Totál gégekiirtás után (5 éve volt a műtét) lehet a használni porlasztót sóoldattal.Nagyon száraz, kínzó köhögés...
daganat - teljes gége eltávolítás...
Tisztelt Doktor Úr, Édesapámon egy nyaki tumor miatt gége eltávolító műtétet fognak végrehajtani. A műtétet megelőzte egy kemo és...
Gégerák fiatalon!
Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Azt szeretném kérdezni lehetséges -e hogy valaki 28 évesen gégerákos legyen! néha kicsit rekedt vagyok, bár napi szinten...
Torok/gégerák?
Tisztelt Dr. Úr/Nő! A kérdésem az volna, hogy lehetséges-e a torokrák kialakulása egy olyan 17 évesnél aki még csak egy éve dohányzik és az...