• Dr. Bodnár Edina

    bőrgyógyász, onkológus

    4334

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    bőrgyógyászat, onkológia

    Bemutatkozás:


    Születési hely, idő: Debrecen, 1978.12.18.    Tanulmányok:
    • 1985-1993 Margit téri Általános Iskola, Debrecen


    • 1993-1997 Tóth Árpád Gimnázium biológia-kémia tagozat, Debrecen


    • 1997-2003 DOTE Általános Orvosi Kar, Debrecen (summa cum laude minősítés)


    • 2003-tól DE OEC Bőrgyógyászati Klinika


    • 2008 - Bőrgyógyászat szakvizsga


    • 2014 - Klinikai onkológia szakvizsga

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Bodnár Edina legutóbbi válaszai
    Én ezeket verruca plana juvenilisnek látom. Differin gélt vagy folyékony nitrogén fagyasztást javaslok.
    A szifilis a primer fekéllyel, majd a második stádium bőrtüneteivel terjed kontakt úton, illetve a korai szakban vérrel is. Igen, a penisen jelentkezett volna az aktust követően 2-3 hét múlva a primer fekély, ha a hölgy szájában jelen lett volna szifiliszes tünet. 50 nap után már nem alakulhat ki primer affectio. A 6-12.héten alakulhatnak ki a második stádiumra jellegzetes bőrtünetek, a tenyéren-talpon nem mindig vannak. A második szak tünetei nem sebesednek ki, nagyon sokfélék lehetnek, ezért bármilyen új bőrtünettel forduljon bőrgyógyászhoz.
    Valószínű csak az irritáció miatt alakulnak ki a foltok.
    Véleményem szerint vénás keringési zavar áll a tünet hátterében, amit a meleg, a szűk nadrág, fizikai megterhelés ront. Szedjen Detralexet, helyileg pedig Locoid krémet használjon a piros foltra.
    Irritáció mellett a női hüvelyben normálisan meglévő gombák is okozhatják a kiütéseket. Próbálja meg Canesten krémmel kezelni.
    Sajnos ezeket az összetett tüneteket csak fekvőbeteg intézményben tudják kivizsgálni. Azt javaslom, minél előbb menjen bőrgyógyászhoz, mert lehet hogy vérmérgezése van, nehogy az életébe kerüljön a késlekedés.
    A meglévő keloidos hegeket intrafokális steroid + fagyasztás + szilikon együttes alkalmazásával lehet kezelni. Sajnos a kezelés nagyon hosszan tart. Ha pattanások miatt alakulnak ki a hegek, akkor kis dózisú szisztémás retinoidot javasolok.
    Gombás fertőzés szokott ilyen tüneteket okozni. Nem tudom, kutya-macska van-e a környezetben. Forduljanak személyesen bőrgyógyászhoz, mert ha személyes vizsgálattal is gombás fertőzés igazolódik, akkor gyógyszeres kezelés szükséges.
    Letokolódott faggyúmirigyekre gondolhatott a kolléga, aki nézte a kislányát. Ha küldene fotót róla, akkor tudnám pontosan megírni, hogy mi lenne a megfelelő kezelés.
    Sajnos képet nem kaptam a kérdéshez. Egyébként a sérülés és irritáció is okozhat sebesedést a nemi szerven. Amennyiben 2 hét alatt nem múlik el, forduljon személyesen bőrgyógyászhoz.
    Próbálja meg napi 1 kapszulával folytatni a kezelést. Ha így nem fáj a hasa, akkor a fennmaradó adagot így szedje be (1 havi adagot 2 hónap alatt). Sajnos a kezelés abbahagyását követően nem azonnal, de jelentkezhetnek újabb tünetek, ezért érdemes megpróbálni lokális fenntartó kezelést.
    Igen, az orbánc után maradhat nyirokkeringési zavar, ami oedemával jár. Szedje a Detralexet és fáslizza a lábát. A tartós állás, ülés nem tesz jót ilyenkor, ezért inkább járkáljon, vagy ha ül, akkor polcolja fel a lábát. CRP alapján lehetne megmondani, hogy kell-e továbbra is antibiotikum. A Covercard nevű gyógyszer egyik hatóanyaga calcium-csatorna gátló, ami önmagában is okoz lábdagadást. A kislábujjon lévő seb valószínűleg érszűkületes eredetű, ezért keressenek fel érsebész vagy angiológus szakorvost, értágító infúziós kezelés céljából. A sebet tartsák mindig tisztán és szárazon, nehogy gangraena alakuljon ki belőle. A sebre bőrgyógyász szakorvosok tudnak írni speciális kötszert.
    A gyulladás miatt alakult ki a berepedés. Travocort kenőcsöt javaslok.
    A penis szélén lévő kis pattanásszerű dolgok ártalmatlan, normális jelenségek, mirigytágulatok. Nem fertőző, teendőt nem igényel.
    Valószínű, hogy pók csípte meg a kisfiát. Ha előfordul még, kezeljék Fucicort kenőccsel.