• Dr. Bodnár Edina

    bőrgyógyász, onkológus

    4216

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    bőrgyógyászat, onkológia

    Bemutatkozás:


    Születési hely, idő: Debrecen, 1978.12.18.    Tanulmányok:
    • 1985-1993 Margit téri Általános Iskola, Debrecen


    • 1993-1997 Tóth Árpád Gimnázium biológia-kémia tagozat, Debrecen


    • 1997-2003 DOTE Általános Orvosi Kar, Debrecen (summa cum laude minősítés)


    • 2003-tól DE OEC Bőrgyógyászati Klinika


    • 2008 - Bőrgyógyászat szakvizsga


    • 2014 - Klinikai onkológia szakvizsga

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Dr. Bodnár Edina legutóbbi válaszai
    LSA kezdődhet fehér foltként. Ha kezeli lokális steroiddal, akkor el fog múlni a tünet, és nem alakul ki daganat sem. Kezelés és kontroll nélkül évek-évtizedek múlva kialakulhat daganat a LSA területèben.
    A kép alapján inkább verruca seborrhoicának látom, aminek az a természete hogy viszket. Kenje Lipikar testápolóval, ami enyhíti a viszketést.
    Sajnos képet nem kaptam. Köröm alatti anyajegy/melanoma is okoz ilyen elszíneződést. Mindenképpen mutassa meg személyesen bőrgyógyásznak!
    A kèp alapján pikkelysömör merül fel leginkább. Ha lokális steroidra nem javult, akkor fénykezelést, illetve Neotigason gyógyszert kellene megpróbálni.
    Biztos hogy nem anyajegy volt, mert anyajegyet nem szoktunk fagyasztani. A fagyasztás után normál esetben lehet bőrpír, ami idővel elmúlik.
    A tartós hullámosítás után véleményem szerint nem allergiás mechanizmussal alakult ki a panasza, csak nagyon kiszárította a fejbőrét. Lipikar Syndettel mosson hajat.
    Valószínű gombás fertőzés okozza a panaszt. Kenje Travocort krémmel.
    Leginkább tágult mirigynek látom, ami helyi kenőcsös kezelésére nem múlik el. Lézerrel eltávolítható.
    Szimmetrikus, de a centrumában sötétebb anyajegyet látok. Ha megy anyajegyszűrésre ezt az anyajegyet is rendszeresen ellenőríztesse.
    A kép alapján tényleg nem lehet megmondani mi a probléma, de az biztos hogy nem daganatmegelőző állapot, mert nem annyira körülírt a folyamat. Én is azt tanácsolom, hogy várjon, ne kezelje semmivel.
    Mindenképp mutassa meg személyesen bőrgyógyásznak, mert a leginkább valószínű vírusos szemölcs mellett az amelanotikus melanomát is ki kell zárni.
    A hámló, viszkető tünetek hátterében gombás fertőzés és allergiás tényező is állhat. Travocort krémet javaslok, ami mindkét esetben hatékony szokott lenni. A pattanásszerű kemény dudorok pedig mirigytágulatok, amik teendőt nem igényelnek, nem fertőzőek.
    Örültem volna, ha képet is csatol a kérdéshez, mert így nagyon nehéz biztosat mondani. Valószínű, hogy fertőzés tartja fenn a tünetet. Próbálják meg Fucidin krémmel kenni.
    Sajnos kèpet nem kaptam a kérdéshez. Valószínű, hogy mirigytágulat okozza a problémát, ami teendőt nem igényel. A tünetek nyomkodását semmiképp nem javaslom .
    Betadine vagy Fucidin kenőcsöt javaslok.