Gégerák sugárkezelése

Üdvözlöm! Édesapámnál 2007-ben gégerákot diagnosztizáltak, total laryngectomia történt. Sajnos ez év márciusában kiderült, hogy kiújult neki. CT lelet eredménye: "A meso ill. hypopharynx területén a nyelőcső proyimalis részére is ráhúzódóan bal oldali dominanciával 33 x 29 mm axiális, illetve 55 mm cranio-caudalis kiterjedésű, kontrasztanyagot halmozó, szabálytalan kontúrú lágyrész denzitású elváltozás látható. A folyamat a parapharyngealis teret beszűri, a praeventebralis teret eléri. Az elváltozás a bal oldali arteria carotis externához hozzáfekszik. A garat illetve a nyelőcső bemenet kifejezetten szűkített." A CT többi része jó, áttét nincs. Mivel rajta van a főütőéren sajnos nem műthető, ezért sugárkezelést kap. Édesapám 81 éves és szerencsére nagyon jól bírja a sugárkezelést, semmi tünete nincs neki, jelenleg a 15. kezelésnél tartunk. Kérdésem a következő lenne: ha jól tudom a sugárkezelésnél elégetik a daganatot. Mennyi kezelés után kezd hatni, illetve létezik olyan hogy késleltetett hatás, tehát később látszik az eredménye? Van e arra lehetőség a dózisonként adott sugárnál, hogy a sugár erősségét emeljék, ha nem úgy hat ahogy kellene? Ha esetleg azt állapítják meg, hogy nem hat a sugárkezelés, akkor milyen egyéb lehetőségek vannak, amivel tudják kezelni a daganatot? Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Andrea

Dr. Baki Márta válasza gégerák témában

Kedves Andrea!

A sugárkezelés hatását egyéb gyógyszerek együttes adásával lehet fokozni. Gége rákok esetén ezek lehetnek a klasszikus kemoterápiás vagy citotoxikus vegyületek például a ciszplatin. Ezen kívül biológiai terápia is szóba jön, bizonyos növekedést gátló (EGFR-gátló) adása. Nagy valószínűséggel édesapjánál az idős kora és a kísérő betegségek miatt nem került sor ezek alkalmazására.

A sugárkezelés megkezdése előtt nagy valószínűséggel készítettek CT (computer tomografia) vizsgálatot, hogy a daganat pontos helyét meg tudják határozni, s annak megfelelően állapítsák meg a sugárterületet (sugármezőt). A modern besugárzó eszközökkel lehetőség van, hogy egy kezelés során a sugármezőn belül különböző dózisokat adjanak le. Általában – a beteg állapotától és a sugárterápia céljából – 50-70 Gy (gray) mennyiségű dózist terveznek. Ettől eltérően magasabb dózis is adható, bizonyos körülmények között. A fent részletezett technika mellett ezt úgy oldják meg, hogy a sugárkezelés több napot vehet igénybe.

A sugárkezelés eredménye néhány hét múlva értékelhető. Általában a terápia befejezése után 6-8 héttel végeznek ismételten felmérést: fizikális – szükség estén – képalkotó (például CT) vizsgálatot. Amennyiben szükséges és lehetséges, akkor gyógyszeres kezeléssel folytatható a terápia.

Az nagyon jó hír, hogy édesapja jól bírja a kezelést, de – valószínű a kezelő orvos felvilágosította , hogy – a későbbiekben bőrpír, bőr gyulladás, esetleg nyelési nehézség léphet fel. Jelen esetben a daganat összefüggésben áll a nyaki verőérrel, aminek alapján egyéb komplikáció is kialakulhat. Azt ajánlom, hogy a további részleteket a kezelő orvossal beszéljék meg.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. szeptember 07., 13:02 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 09., 08:49
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Szövettani eredmény értékelés
Kérem segítsen értelmezni az alábbi szövettani eredményt. Valóban rosszindulatú daganatról van szó? Gégerák műthető-e lézeres eljárással?...
Szakértői segítség!
Tisztelt Szakértő! Megpróbálom minél konkrétabban leírni, hogy mire is szeretnénk választ kapni! Édesapámat 2011-ben megműtötték...
Teljes gége eltávolítás
Édesapámat decemberben műtötték gégerákra, a hangszálakon volt a daganat.Teljes gége eltávolítást hajtottak végre nála, állapota...
Gégerák romló állapot negatív...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesapám tavaly ilyenkor került kórházba III. stádiumú gégerákkal, amelynek jobb oldali nyaki nyirokcsomó áttéte volt....
Teljes gégeeltávolitás után egy...
Teljes gége eltávolítás utáni időszakomra a fokozatos erősödés, és általános jó közérzet volt a jellemző.Körülbelül másfél hónapja, tompa...