Szakértői segítség!

Tisztelt Szakértő! Megpróbálom minél konkrétabban leírni, hogy mire is szeretnénk választ kapni! Édesapámat 2011-ben megműtötték gégedaganattal, az egyik oldalon részleges a másik oldalon teljes nyaki nyirokcsomó kivétel történt. A műtét előtt 2×5 nap kemoterápiát kapott, a műtétet követően pedig 37 sugárterápiát. De sajnos a daganat kiújult ezért ez év Februárjában teljes gégekiírtásra került sor. A Februári műtét után kettő hónappal, a melkas ct megnagyobodott nyirokcsomókat mutatott, amiből bár mintavétel nem történt az orvosok a kor előzményeket ismerve kemoterápiás kezelést javasoltak! Ebböl a kemoterápiás kezelésböl 3 alkalommal töltött bent mindig egy hetet, egy hónapos kihagyásal, és a melkas Ct-re most Szeptemberben került sor. A kemoterápiás kezelések közt szinte mindíg három hetente bevörösödött az arca és a melkasa, illetve láza is volt, amire mi antibiotikumot adtunk, ami mindíg rendbehozta.Igazázság szerint ennek sem tudjuk az okát, talán a kemoterápia okozta mellékhatás, vagy esetleg a nyakán lévő sztóma, ami még teljesen nem gyógyult be, és esetleg ez okoz egy folyton visszatérő fertőzést?! Ilyenkor mindig egy picit elesettebb állapotban van, és ezt az egészségi állapotát látván az onkoteam összeült és azt javasolták, hogy ne kapjon több kemoterápiát.Tehát azóta nem kapott semmit csak minden Pénteken kanül cserére járunk. Amiről viszont még nem beszéltem, a 2011 es műtétekor szinte minden nyaki nyirokcsomó kivettek, a műtét után talán egy fél év is kellet mire lement a duzzanat az arcárol, az idei Februári gégekivétel után azonban, naprol napra egyre dagadtabb lett az arca sőtt már a szemei is. Az orvosok azt mondják, hogy ez a lymphödéma, ami azért nemtud elfolyni mert a nyaki nyirokcsomókat kivették, amit nem értek hiszen azt 2011 ben vették ki ami után szépen visszament a duzzanat.Sajnos ez az állapot mostanáig fenn áll és vannak napok amikor nemcsak az arca de sajnos az alsó és a felső szemhéja is úgy bedagad, hogy nem tudja kinyitni a szemeit, Hosszas keresgélés után egy héttel ezelőtt találtunk rá, egy homeopátiás szerre ami a lymphomiosot és ebböl 3×15 cseppet kell adni naponta, ami talán egy picit segített hiszen a kőkemény duzzanatból valamelyest puhább lett az arca, ez főleg estére. Az orvos egyébként medrolt írt fel neki, 2×4mg-ot, amit persze szed is, de sajnos sokat nem ér.Bár egyébként a kemoterápiás bent fekvés alatt solumedrolt kap vénásan, ami leviszi az arcát pár nap alatt szinte a felére. Arra kérném hogy a Ct felvételeket látván kérem segítsen értelmezni, hogy milyen helyzetben vagyunk, ugyanis amióta Édesapám nem kapja a kemoterápiát azóta nagyon sokat javult az állapota, sokat erősödött, nem fáj semmilye és a kedve is jó.Sajnos enni nem tud mert gyomor szondát tettek be még 2011 ben, és bár akkor még megvolt a gégéje, hiszen csak valamennyit távolítottak el belőle, de mégsem sikerült megtanulnia enni, mert mindig félrenyelt, most ebben az állapotában nagyobb esélye volna rá hogy újra tudjon enni, de sajnos mindíg rosszab dolgok jönnek elő, minthogy az evést szorgalmazzuk, igazság szerint nem is igen merünk neki adni semmit ennyi kihagyás után, és persze azt sem tudjuk, hogy ez a nagy mértékű lymphoedema esetleg nem-e okoz egy belső szűkületet. Az első Ct 2012 December 05.-én ez még a gégekivétel előtt: A hilusokban kórosan megnagyobodott lymphoglandula nem észlelhető. A felső mediastinumban közvetlenül a sternum mögött kerekded 12mm nagyságú, a felső paratrachealis regioban több 8-10 mm nagyságu, a cava előtt 14, mögötte 20mm nagyságu nyirokcsomó van A gyomorba PEG vezet. A mellékvesék nagysága, szerkezete normális. A második Ct, ami már idén Április 4.-én volt a gégeműtét után: A mellékvesékben, a tüdőben metastasisra utaló eltérés nem látható. A mediastinumban egy 20-22mm-es és több 5-12mm-es nyirokcsomó látható. A bifurcatio alatt egybefüggő nyirokcsomó konglomeratumra utaló massza látható/13-18×50-52mm-es/. A hilusokban kóros nyirokcsomó nem látható. Az axillakban egy-egy 20-24mm-es és több egy cm-nél kisebb nyirokcsomó ábrázolódott. A harmadik Ct ami most volt 2013 szeptember 9.-én: A bal hilusban kórosan megnagyobbodott lymphoglandula nem észlelhető.Jobb oldalon a hilusban nyirokcsomó konglumeratum jelent meg, mely kb. 25mm nagyságú, a felső lebenyhörgőt komprimálja. A felső mediastinumban közvetlenül a sternum mögött kerekded 12mm nagyságú nyirokcsomó változatlan. A felső paratrachealis regioban több 8-10 mm nagyságú nyirokcsomó ábrázolódik. A cava előtt 14, mögötte 22mm nagyságú nyirokcsomó van. Subcarinalisan 26mm nagyságú lymphoglandula látható. A gyomorba PEG vezet. A mellékvesék szerkezete nagysága normális.Vélemény pulmonalis metastasis továbbra sem mutatható ki. A műtétre azért nem nem került sor mert a második Ct-n látható/13-18×50-52mm-es akkora, hogy nem műthető, de ez a most Szeptemberi Ct-n már nem látható, sem az amit az axillákban ír. Arra szeretnénk választ kapni, hogy nem lehet-e, hogy ezek a nyirokcsomók a gyulládástól vannak megnagyobodva? És hogy mitől lehet ez az arc dagadás és mi rá a megoldás? Bár nagyon sokan nem hisznek az alternatív gyógymódokban mi adunk neki Vitanax px4-et hozzá flavogenint, acerola c vitamint, béres cseppet c vitaminnal, búzafűlevet és Preventa 105 –ös vizet. Nagyon szépen köszönjük a válaszát, egy aggódó család!

Dr. Nagykálnai Tamás válasza gégerák témában

Tisztelt Kérdező!

Az igen részletes leírásból csak az hiányzik, hogy a nyaki nyirokcsomóknak mi volt a szövettana: daganatosak voltak-e, azaz pozitívok voltak-e?

Mert úgy hiszem, hogy a kiterjedt pozitív nyaki nyirokcsomók, a megnagyobbodott mellkasi nyirokcsomók a daganat szétszóródását jelzik, azaz a beteg véglegesen nem meggyógyítható.

Ajánlom, hogy a beteget jól ismerő kezelőorvossal üljenek le tárgyalni.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2013. november 04., 18:01; Megválaszolva: 2013. november 10., 20:27
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Szövettani eredmény értékelés
Kérem segítsen értelmezni az alábbi szövettani eredményt. Valóban rosszindulatú daganatról van szó? Gégerák műthető-e lézeres eljárással?...
Teljes gége eltávolítás
Édesapámat decemberben műtötték gégerákra, a hangszálakon volt a daganat.Teljes gége eltávolítást hajtottak végre nála, állapota...
Gégerák romló állapot negatív...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesapám tavaly ilyenkor került kórházba III. stádiumú gégerákkal, amelynek jobb oldali nyaki nyirokcsomó áttéte volt....
Teljes gégeeltávolitás után egy...
Teljes gége eltávolítás utáni időszakomra a fokozatos erősödés, és általános jó közérzet volt a jellemző.Körülbelül másfél hónapja, tompa...
Nyelés műtét után
Gége műtétem után hetedik hónapja még mindig nyelési problémával küzdök. A szilárd táplálékot gyakran félre nyelem, sokat köhögök sok...