daganat - teljes gége eltávolítás előtt

Tisztelt Doktor Úr, Édesapámon egy nyaki tumor miatt gége eltávolító műtétet fognak végrehajtani. A műtétet megelőzte egy kemo és sugárterápia. A kemoterápiára egyáltalán nem reagált, a sugárterápiára viszont nagyon jól. A sugárterápia után a daganat jelentősen kisebbedet. A kezelőorvos elmondása szerint majdnemhogy eltűnt a daganat. A rá két hétre végzett kontroll vizsgálat viszont újra daganatot sejtett a kérdéses területen, melyről egy újbóli szövettan igazolta, hogy ismét rosszindulatú daganatról van szó. Egy teljes testet érintő alacsony dózisú natív CT vizsgálat következett, mely áttétet nem, viszont a "supraglotticusan dorsalisan 18 mm-es intenzíven dúsitó terime-t" igazolta. "Vélemény: jobb supraglotticusan viabilis tumorra utaló radiofarmakon-akkumuláció. Metastasis nem igazolható. Oesophagitis". A vizsgálat eredménye alapján a kezelőorvos a teljes gégeeltávolítást javasolta. A kérdésem az lenne, hogy megelőzhetné-e egy újabb sugárterápia a műtétet, azt remélve, hogy újra visszahúzódik a daganat, ami így egy kevésbé drasztikus műtéttel (akár egy részleges gégeeltávolítással) is eltávolíthatóvá válna? Esetleg egyéb módszereket (molekuláris diagnosztika, stb...) tudna-e javasolni, melyeket érdemes megpróbálnunk a műtét előtt? A műtét november 20-ra van előjegyezve. Köszönöm válaszát.

Dr. Zaránd Rajmund válasza gégerák témában

Tisztelt Érdeklődő!

Édesapjának tumoráról még a megadott infók alapján is csak találgatások állnak rendelkezésünkre. Így tanácsom fölöttébb korlátozott értékű.

1. Ha a kezelőorvos nem azonnal a műtétet választja, annak az a leggyakoribb oka, hogy a tumor nagyobb, mint a választható sztenderd műtéti eljárások, melyek a gége nagy részét megkímélnék.

2. A kezelések ismétlései sajnos az első kezelésnél kisebb hatásúak, sőt a sugárterápia jó pár hónapig (talán évig) nem ismételhető.

Javaslom, hogy mindezeket a kezelőorvossal egyeztesse. Mind az ő, mind a beteg célja a lehetőséghez minél kisebb műtéttel a lehető legnagyobb túlélést biztosítani, de az optimális megoldást a tumor mérete és helyzete rendkívül szűk keretek közé szorítja.

Kérdés: 2012. október 31., 10:54; Megválaszolva: 2012. november 03., 18:02
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
gége-panaszok
Tisztelt Doktor No/Ur! Hogyan tortenik a gegerak diagnosztizalasa? Mennyi ido telik el az elso vizit es a rak megallapitasa kozott? A gege mellett bal...
Teljes gégekiirtás után
Tisztelt Szakértő! Totál gégekiirtás után (5 éve volt a műtét) lehet a használni porlasztót sóoldattal.Nagyon száraz, kínzó köhögés...
Gégerák fiatalon!
Tisztelt Doktor Nő/ Úr! Azt szeretném kérdezni lehetséges -e hogy valaki 28 évesen gégerákos legyen! néha kicsit rekedt vagyok, bár napi szinten...
Torok/gégerák?
Tisztelt Dr. Úr/Nő! A kérdésem az volna, hogy lehetséges-e a torokrák kialakulása egy olyan 17 évesnél aki még csak egy éve dohányzik és az...
Gégerák 67 évesen
Édasapám 67 éves, már 5-6 éve gondjai voltak papiloma kinövésekkel a gége környékén. Most egy éve kiderült, hogy rosszindulatú a daganat...