Tényleg ki kell venni a mandulám?

Tisztelt Doktor úr! Egy olyan problémám van, hogy másfél éve köhögök. Átlátszó vagy sárga viszkózus váladékot köhögök fel, és az utóbbi pár hónapban viszonylag kemény, kellemetlen szagú, sárga, tömör genny darabokat is, amelyek láthatóan a bal mandulámról válnak le, mert időről időre megjelenik rajta sárga lepedék.Voltam már tüdőgondozóban, minden rendben volt, gégészeten kb fél éve mintát vettek a garatomból, és kitenyészett staphylococcus és streptococcus, de gyógyszeres kezelés nélkül két hét múlva, újabb mintavétel után nem tenyészett ki baktérium. Arcüreg, orrüreg röntgenen, mellkas röntgenen is voltam, minden normális volt. Ezen kívül voltam gastroenterológusnál gyomortükrözésen 2014 decemberében, ahol egyértelmű refluxot állapítottak meg, azóta is szedek pantoprazol teva nevű gyomornedv ellenállót, és elvileg ha a köhögésemet a reflux okozná, már három hónap után kellett volna javulást éreznem, de a tüneteim azóta se enyhültek. Egy hónapja a gégészeten megnyomták a manduláimat, és gyenny szivárog mind a kettőből, ezért az orvos tonsillectomiát javasol.De a manduláim nincsenek begyulladva, ahogy a környező nyirokcsomók se, lázam sincs, nem betegeskedek. (korábban évente egyszer volt torokgyulladásom vagy mandulagyulladásom) .Egy éves vérképemen nem volt eltérés. Orrmandulám nincs, 5 éves koromban kivették. Kicsit tartok a műtéttől, mivel azok az ismerőseim akiknek eltávolították a garatmanduláját, mind hónapok óta fájdalmas mandulagyulladással küzdöttek, és tartós lázuk/ hőemelkedésük volt, könnyebben lettek betegek nekem pedig semmilyen hasonló jellegű panaszom sincs. Ön szerint szükséges a mandulaműtét az esetemben? Amennyiben igen, mennyire sürgős a véleménye szerint? Ha sor kerülne a műtétre, Ön szerint lehetséges-e, hogy a reflux miatt a feláramló gyomorsav irritája a garatmandulák helyén lévő heget, és akadályozza azok begyógyulását? Válaszát előre köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza mandulagyulladás témában

Tisztelt Hölgyem!

Ha a mandulákból gennyes váladék nyomható ki., az krónikus mandulagyulladást jelent., és műtéti indikáció. Ennek persze lehet oka a reflux. Mivel a műtét nem sürgős., így meg lehet kísérelni a reflux kezelését., és ha ez sikeres, akkor talán a krónikus gyulladás is elmúlik.

Kérdés: 2015. július 20., 09:27; Megválaszolva: 2015. július 20., 09:54
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Tüszős mandulagyulladás
Mi lehet a baj?
Duzzadt nyirokcsomó
Mandulagyulladás
mandulagyulladás