Mandulagyulladás

Tisztelt Doktornő! Heveny mandulagyulladásom volt, lázzal orrfolyással.Nem bírtam nyelni. Antibiotikumot szedtem rá 1 hétig. Miután abbahagytam a szedését lassan 2 hete, azóta fáj ismét a torkom, de jobban birok nyelni mint azelőtt.Lázam nincs. A manduláim még mindig pirosak, és fehér lepedékek vannak rajta.Emelet néha száraz köhögésem is van. Miért ilyen lassan gyógyulok meg? Mit tanácsol? Köszönöm előre is a válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Gerencsér Emőke válasza Mandulagyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

A mandulagyulladás valószínűleg mind a garat, mint a nyelvgyöki mandulákra kiterjedt, ezért okozott nyelési nehézséget. A jelenleg látható fehér lepedék miatt meg kellene mutatni fül-orr-gégésznek A lepedék milyenségét kell eldönteni. Vannak makacs mandulagyulladások, nagy ritkán olyan kórokozó áll a háttérben, ami bizonyos antibiotikumokra nem reagál. Ilyenkor a garatváladék tenyésztése is negatív szokott lenni, azaz tapasztalati alapon kezeljük tovább.

Önmagában a pirosság nem nagyon számít, heveny gyulladás után sokáig tágultak még az erek. Bár idült garatmandula gyulladást is jelezhet.

A köhögés jellegét is el kellene dönteni. Az esetek döntő részében száraz köhögés esetén is köptetőt célszerű adni azért, hogy a gyulladt nyálkahártya által termelt, szívósan tapadó váladékot oldja fel és tegye lehetővé annak kiköpését.

Száraz köhögést viszont a garatfal ingere is fenntarthat, ingerköhögés esetén jön szóba a köhögéscsillapítás. Ebben az esetben nagyon figyelni kell a megemelt folyadék bevitelre / 2, 5 liter naponta / és lehet pl. Izlandi zúzmó granulátumot venni a gyógyszertárban, valamint garatinger jelentkezésekor vagy Isla Cassis, vagy Mucoangin tablettát elszopogatni.

Tehát a lepedék miatt javaslom a szakorvosi vizsgálatot.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 22., 23:35; Megválaszolva: 2016. január 23., 10:23
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Tüszős mandulagyulladás
Mi lehet a baj?
Duzzadt nyirokcsomó
mandulagyulladás
mandulagyulladás
Tisztelt Doktornő! Kérdésem az lenne, hogy már lassan egy éve gombócérzés van a torkomban.Ez idő alatt kezeltek allergiára, mandulagyulladásra...