Crohn betegség esetén mandulaműtét végezhető-e?

Üdvözlöm! Nekem több kérdésem is lenne. 25 éves férfi vagyok és körülbelelül 3 éve vagyok Crohn-beteg, 2, 5 éve tükrözés során ileum és harántvastagbél érintettséget tapasztaltak, de a szövettan nem igazolta a Crohn betegséget. Fél éve újból tükröztek, ennek során ugyan ezen a két területen tapasztaltak idült gyulladást, ekkor újból elvégzett szövettani vizsgálat szintén nem igazolta a crohn betegséget. A 2x negatív szövettan ellenére Crohn betegséggel diagnosztizáltak, de egyéb irányba vizsgálatokat nem kezdeményeztek kérésemre sem. Gyógyszert nem szedek a betegségemre. Az első kérdésem ebből fakad, milyen további vizsgálatokat lehetne elvégeztetni, akár magánklínikai úton, akár állami egészségügyön keresztül, mellyel más, Crohn betegségre hasonlító betegségre fény derülhet, vagy egyértelműen kizárhatóvá válik. Bennem az alábbi területek merültek fel: immunólógiai vizsgálat, ételintolerancia vizsgálat. Mit javasol ezzel kapcsolatban? illetve milyen más vizsgálatokat javasolna? A másik kérdésem a következő: Ismerve a fenti alapbetegséget (Crohn betegség) , és azt feltételevze, hogy esetlegesen valóban Crohnbeteg vagyok, e mellett elvégezhető mandulaműtét, azaz torokmandulák teljes eltávolítása. Több fülorrgégész is ezt javasolta, mivel krónikus gyulladásban vannak, és már elkerülhetetlen a műtét. Sajnos a szájnyálkahártyájámon is időnként megjelenik a betegség, fájó vérző gyulladt fogíny, illetve afta formájában. Több helyen olvastam, hogy a Crohn betegség miatt nehezebben gyógyulnak a sebek, emiatt agggódom, hogy felléphet súlyos komplikáció a mandulaműtét miatt, például súlyos vérzés? Illetve milyen mandulaműtéti eljrárást javasol Crohn betegség esetén? Hagyományos sebészeti, lézer sebészeti, vagy esetleg rádiófrekvenciás mandulaműtétet? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Crohn témában

A szövettani lelet sokszor nem specifikus Crohn betegségre (az abszolút jellemző granulóma ritkán észlelhető) , ettől függetlenül, ha gyulladás, nyálkahártya-erosio látható, a kép megfelelhet krónikus gyulladásos bélbetegségnek. A Crohn betegség az emésztőrendszer bármely területén megjelenhet, akár a szájban megjelenő aphták is lehetnek részjelenségei. Immunológiailag az ASCA pozitivitás utalhat Crohn betegségre. Étel-intolerancát és allergiát érdemes lehet vizsgálni, az erős pozitivitást mutató élelmiszereket érdemes lehet kihagyni az étrendből. Hasi MR-vizsgálat vagy kapszulás endoscopia igazolhat a vékonybél területén Crohn betegségre utaló aktivitást.

A mandulaműtét elvégezhető Crohn betegség esetén is, bármelyik módszerrel. Gyógyszert nem javasoltak a betegség kezelésére? Mert ha Crohn betegségnek tartjuk, akkor mindenképp érdemes lenne használni.

Kérdés: 2018. július 13., 16:17; Megválaszolva: 2018. július 13., 20:30
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Crohn, vérzés megszüntetése
Tisztelt Doktor Nő/Úr! 2018 nyarán diagnosztizáltak nálam crohn betegséget. Véres széklet és hasi fájdalom voltak a tünetek. Azóta szedem a...
Crohn-betegség
Tisztelt Doktor Úr! Egy hónappal ezelőtt Crohn betegséget diagnosztizáltak nálam. Jelenleg enyhék a tüneteim, néha fájdalmat érzek a hasam bal...
mitöl van
Jo napot! 3hete gyomor görcsöm van, és felvagyok puffadva, az etvagyam csökkent, ezenkivül nincs mas panaszom.De ezek a görcsök pár masodpercesek, de...
Chron betegség
Tisztelt Dr nő/Úr! Páromnál januárba derült ki hogy chron beteg egy ultrahang során. Felkerestük a szakorvost aki amint meghallotta hogy az...