Hirdetés
      • Mi lehet a baj?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Egy évek óta fennálló panasszal fordulok Önhöz. Hosszú lesz ezért előre is elnézését kérem, de már kezdek kétségbe esni. 25 éves nő vagyok. Kb 3-4 éve indult jobb főleg alhasi fajdalommal, mely főleg a csípőcsontommal egy szintben jelentkezik de onnan ki is sugárzik a jobb oldalamra. Rendszeresen visszatér sőt szinte állandó jelleggel jelen van más más erősséggel. Alapvetően nőgyógyászatra mentem vele, ahol többször is petefészekgyulladást állapítottak meg erre mindenféle non-steroid gyulladáscsökkentőket kaptam. Ideig óráig hatottak vagy legalábbis enyhült a fájdalom. De különösebb, hosszútávú javulást nem hozott egyik sem. A nőgyógyászom több opciót felvázolt. Felmerült a sok korábbi gyulladás miatti összenövés, endometriózis, krónikus vakbélgyulladás, Crohn-betegség. Összenövésre utalt az, hogy menstruáció során nem a méhem fáj hanem olyan mintha az egész jobboldali hasamat húzná a petefészkem. A bal petefészkem egyébként a méhemhez szinte teljesen hozzá van tapadva a bal pedig UH szerint a belek felé van el. Hasi utrahang teljesen negativ volt mindig, néha a petefészkek körül volt szabad folyadék (mikor azok valóban gyulladtak voltak vagy menstruáció során) volt látható. Ezután tavaly nyáron MRI-re küldött a nőgyógyász, ahol szintén minden negatív volt: vese, máj, lép, nyirokcsomók, nőgyógyászati részek, belek mind rendben voltak. + A douglasban kevés szabad folyadék volt megfigyelhető. Emellett proktológushoz is elküldött a nőgyógyász, mert néha élénkpiros vér volt láható a székletemen. Itt annyi derült ki, hogy fissura-m van ami kezelés alatt van. Beutaltak továbbá gasztroenterológushoz is, ahol történtek ételintolerancia és egyéb vizsgálatok. Ez alapján a cöliákia negatív lett, laktózt nem vizsgáltak egyelőre (ezzel sosem volt problémám), illetve Crohn betegségre utaló vizsgálat is volt. Ez utóbbi leletét már megkaptam azonban az orvosom nyaral így őszig vele nem tudok beszélni. A lelet szerint ASCA IgG 15.2, ASCA IgA 4.5, ANCA (ELISA) negatív, MPO és PR3 elleni antitest is negatív. Érdeklődnék, hogy ez pontosan mit jelent a korábbiak ismeretében? Az interneten keresgéltem (bár tudom ez nem a legjobb) ez alapján azt találtam, hogy ez az élesztő elleni intoleranciára utalhat. Lehetséges? Azt már észrevettem korábban is, hogy a sör, pizza stb után néhány napig puffadok, lágyabb a székletem és fáj a hasam, de nem tulajdonítottam ennek nagy jelentőséget mert ez a fájdalom abszolút nem hasonlított az eredeti jobb alhasihoz. (Hozzátenném, hogy nem túl bölcsen a vizsgálat előtti nap ittam 2 üveg sört. Okozhatja ez a megemelkedett értéket?) Emellett idén rutin hasi UH során a májamon egy 3 cm-es jóindulatúnak vélt daganatot találtak, melynek MRI-s kivizsgálása folyamatban van, feltehetőleg (radiológus szerint) a fogamzásgátló szedése okozhatja a problémát. 3 opció merült fel, melyek közül az MRI után feltehetőleg kiderül, hogy pontosan mi is az. Adenoma, FNH, haemangioma merült fel. Mind a 3 esetében érdemes lenne abbahagynom a fogamzásgátlót? Egyébként az is felmerült már néhány orvosban, hogy minden problémám a fogamzásgátló miatt van. Erről mit gondol? Ön szerint mi lehet a bajom? Lehet valóban krónikus vakbél? Ha igen akkor ezen a vakbélműtét segíthetne? Vagy az összenövések miatt lehet? Esetleg teljesen másra gondol? Illetve még egy kérdésem lenne: a gasztroenterológus már korábban mondta, hogy nem ártana majd csinálni egy tükrözést a vastagbélről. Ez mennyire elkerülhetetlen az ön véleménye szerint? Tudom, hogy a Crohn és más bélproblémák megállapításához ez alapvető, de eléggé félek tőle és mivel hasmenéses vagy klasszikus Crohn-ra utaló tüneteim sose voltak nehezen tudnám rávenni magam... Előre is köszönöm a segítségét!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a crohn? témában

        Kedves Kérdező! Ennyi ideje fennálló és részletes panaszok mellett teljesen indokolt a tükrözés, semmilyen labor vagy képalkotó nem helyettesíti, enélkül nincs válasz. Fogamzásgátló elvileg FNH esetén nem tanácsos.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. július 31., 19:11; Megválaszolva: 2019. augusztus 01., 10:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: