vérkép megmagyarázása

Kérem hogy magyarázza meg mi az a GAE mert az 90 és 175 nek kéne lenni minden felfuj nemtudom már mit egyek köszönöm

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Földi Ildikó válasza lisztérzékenység témában

Kedves kérdező!

A kérdéshez mellékelt ambuláns lap és a laboreredmények alapján az alábbiakat tudom mondani:

- Önnél orvosa panaszai miatt lisztérzékenység kimutatására irányuló laborvizsgálatokat kért, ezek közül egy eredmény volt pozitív (azaz kórosan magas) az úgy nevezett gliadin ellenes antitest IGG formája, mely a vizsgáló módszer szerint 90 GAE (ez a mértékegysége) alatt normális, de Önnek a 175, ami magas. Ez alapján azonban nem mondható ki a lisztérzékenység diagnózisa, mivel ez a típusú laborvizsgálat nem megfelelő pontossága miatt (más okok miatt is lehet emelkedett a gliadin ellenes antitestek szintje) egyre kevesebb helyen használatos. A lisztérzékenység diagnózisa az endomisium (EMA) és a szöveti transglutamináz (tTGA) ellenes antitestek kimutatásán, illetve a nyombél nyálkahártyájáből vett szövettani minta vizsgálata alapján állítható fel.

Önnél a tTG IGA antitest negatív, ez lisztérzékenység ellen szól. Érdemes lenne kiegészíteni, amennyiben lehetőség van rá- EMA vizsgálatokkal, és ha panaszai nem szűnnek gyomortükrözéssel- az eddigi vizsgálatokat.

Kérdezzen bátran kezelőorvosától, bizonyára ő is szívesen elmondja, milyen vizsgálatokat kért és mi lett az eredménye!

Puffadás nagyon sok ok miatt alakulhat ki, leginkább ön tudja, mi az ami panaszt okoz. Ha pl tejtermékek, az utalhat laktóz intoleranciára, de bizonyos zöldségfélék (hüvelyesek, karalábé, káposzta....) mindenkinél kisebb-nagyobb panaszokat okozhatnak. A puffadást csökkentheti pl az Espumisan nevű készítmény is.

Kérdés: 2012. június 27., 22:50; Megválaszolva: 2012. július 02., 14:04
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás