Gluténérzékenység: stressz, lisztes közeg
Tisztelt Doktor Úr! Pár napja háziorvosomhoz fordultam a panaszaimmal, aki azt mondta minden bizonnyal glutén vagy laktóz érzékenységem van. A vizsgálatok kellemetlenségétől megóvva, nem küldött kivizsgálásra mondván, hagyjam el ezeket az étrendemből és ha a tüneteim múlnak, akkor biztos, hogy az ezekre való érzékenységem okozzák a panaszaim. Bár én ennyitől nem nyugodtam meg, gondoltam akkor magam járok a dolgok végére. Eredmények még nincsenek, de addig is rossz a bizonytalanság és aggasztóak a tünetek. Kérdésem az lenne, hogy a gluténra vagy a laktózra való érzékenység okozhat e szapora szivverést étkezés után? Pizzériában dolgozom, 13 órát töltök lisztes közegben. Ez okozhat e problémát, vagy elég ha csak nem eszem glutént tartalmazó ételeket? Bár a munkahelyemen úgy érzem, hogy szorul a torkom, és nehezebb a légzésem. Ez csak a stressz, vagy a lisztes közeg okozhat e ilyen panaszokat? Tisztelettel előre is köszönöm válaszát. Alexandra
Legfrissebb cikkek a témában |
Dr. Plósz János válasza a lisztérzékenység témában
Alapvetően egyik kórképnem sem vezető tünete az étkezést követő szapora szívdobogásérzés. Ha lisztérzékenység igazolódna, abban az esetben a glutén teljes kihagyására lenne szükség. a levegőbe került liszt akkor okozhat panaszt, ha a bélbe kerül be (szájnyálkahártyára kerülve, majd lenyelve). A laktóz érzékenység csak laktóztartalmú étele fogyasztását követően okoz hasi panaszokat (puffadás, hasfájás, hasmenés).
