szoptatás

Tisztelt Doktor!

Egy olyan kérdéssel fordulnék önhöz, h ön szerint ha valaki 15 hónapos gyereket szoptat, valóban felesleges ennyi ideig, mert a tejben már semmi ellenanyag nincs amit szopik, csak víz? A másik kérdésem, h ön szerint ha sokáig szopik egy gyerek kifele fog állni a fogai? És a fogcsírák nem normálisan nőnek? Zavarja a gyerek fogazatát mire oviba kerül? Tényleg jegeljem le magam, és válasszam el a kisfiamat? Meg őrül a ciciért, reggel, délbe, este, éjjel ha felkel mindjárt keresi a cicit, meg bolondul érte, és még termelődik is nagyon szépen a tejem, szóval akadály számomra nincs a szoptatásban, én szívesen oda veszem magamhoz, addig is pihenek amíg a ő cicizik, és utána megnyugszik mikor kicsit cicizhetett, ha nyügösebb a kelleténél, ugye a fogzás is nagyon kínlódtatja szegényemet.

A házi orvosnőm mondta, h mi a fenének szoptatok, felesleges, és ha nem tudom el választani adjam oda anyósoméknak a gyereket 3 napra, és tudja, h nincs cici és kész! Ön szerint normális ez a Dr nő? Szerintem nem,:(

Nem azt mondja mindenki, h addig szoptasson egy anya amíg az a gyereknek jó, és anyai közelség, minden pozitív ami a szoptatás mellett szól, miért akarja ezt megcáfolni egy házi orvos??

tisztelettel várom válaszát

Üdv

Darányi Ivett

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a szoptatás témában

Tisztelt kérdező!

Az anytej nem lesz víz. Mindig tartalmaz ellenanyagokat, és a többi alkotórész összetétele sem változik meg lényegesen. Ez így nem igaz. A babának lesz kevés egy idő után az a tápanyag, ásványi anyag és vitamin szint amit az anyatejjel magához tud venni, hiszen ő is nő, fejlődik. Ezért fokozatosan hozzá kell szoktatni az egyéb ételekhez, és szépen átálni a szoptatásról a vegyes táplálkozásra. A legutoljára elvett szoptatás az esti legyen, mert ezt igénylik legtovább a babák. Először a déli étkezést kezdje 1-2 kanál főzelékkel- ha még nem tette meg- egyre több legyen annak mennyisége és egyre kevesebb a szoptatás. Aztán jöhetnek a további időpontok. Az ilyen korú babák tápanyagszükséglete egyre nő, ha nem kap rendesen vegyes táplálékot vérszegénnyé válik idővel és a fejlődése is lelassul. Én a fokozatosság híve vagyok az elválasztásnál, de ilyen korban ezt már meg kell kezdeni. A baba-mama kapcsolat más módon, játékkal, ringatással ugyanúgy fenntartható és a gyermek megnyugtatható.

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. március 15., 21:00; Megválaszolva: 2010. március 15., 21:00
Kérdések és válaszok: Egyéb
irritábilis bél szindróma
visszatérő hasmenés
Fehérvérsejtszám eltérések mire...
KÖLDÖK körüli égő érzés