hipervitaminózis

Kedves Dr.Úr! Az elmúlt pár hónap alatt különböző vitaminkészítmények által 336 968mcg A vitamint szedtem be.Ha a béta karotint fél A vitaminként számoljuk akkor is 251 200mcg-t! (800mcg-szemvitaminként, 7507mcg (25000IU) bétakarotint, 3000RE-10000NE A+D vitamin komplex készítményben naponta.Ez idő alatt antibiotikum kúrán is átestem. A májammal már korábban volt probléma.Gyerekkorban Hepatitisem volt. Most napról napra betegebbnek érzem magam. A tünetek erős fejfájással, hányingerrel kezdődtek, majd emlékezetkiesés, szájzsibbadás, ínyvérzés, erős haspuffadás, hasfájás, viszketés, menstruációs rendellenes vérzés, (ami nagy vérvesztéssel járt és, amit meg is kellett műteni kürettel 2 héttel, alig tudok lábra állni. Másfél hónappal ezelőtti ultrahang, vérkép negatív volt. Orvos megvizsgált és nem talált semmit. Nagyon félek, mert egyre rosszabbul vagyok. Pár napja vettem észre ezt a nagy adag A vitamint azóta nem szedem, Lehet az A vitamin az oka a tüneteknek? Ha igen, mik lehetnek a következmények és az esély, hogy a szervezet (máj) teljes mértékben regenerálódjon? Seléniumot is szedtem napi 200-400mcg-t, amiről most utólag megtudtam, hogy szintén nagyon mérgező. Valamint 400Ne E vitamint, és 500mg Magnéziumot orvos tanácsára.Ezek tehettek valami kárt a szervezetben? Olvastam, hogy a nagy adag E vitamin elősegíti a rák kialakulását.És a nőgyógyászati szűrésen atipusos sejteket találtak nálam hónapja. Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel Ildikó.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza vitamin témában

Kedves Kérdező!

Az E vitamin antioxidans hatásánál fogva a daganatok megelőzésében játszik szerepet. Extrém túladagolások (sok éven át szedett napi 600 NE-nek megfelelő adag) esetén a tüdőrák előfordulásának gyakoriságát figyelték meg.

Túladagolásakor előforduló mellékhatás lehet a fejfájás, emésztőszervi panaszok. Az E vitamin ajánlott napi mennyisége az állapottól (terhesség, fizikai aktivitás) függően 10-100 mg között van, de túladagolást még napi 1 grammos adagokban sem igazoltak, az Ön által szedett 400 NE ennek kb a harmada.

A napi A vitamín szükséglet az egyes leírások szerint 800 - 1500 mikrogram között van. Túlzott bevitele a haj töredezettségéhez vezethet, bőrgyulladást, fejfájást okozhat. Az Ön kérdéséből nem derült ki, hogy pontosan mennyi idő alatt vette be ezt a mennyiséget; ha mondjuk három hónapot számítunk akkor 90x1500 = 135 000 mikrogram lenne a szükséglet maximuma, vagyis ennek kétszeresét sem érte el az Ön adagja ami napi kb 2800 mikrogrammot tett ki. A leírások szerint túladagolásos mérgezés huzamosabb időn át legalább napi 5000-7500 mikrogramm fogyasztása során léphet fel, vagyis az Ön által szedett mennyiség nagy valószínűséggel nem okozhat még problémákat.

A szájzsibbadás, emlékezetkiesés, nőgyógyászati panaszok hátterében biztosan nem a vitamíntúladagolás tünetei állnak. Amit nem értek, honnan jutott hozzá, milyen meggondolásból szedte egyszerre a különböző vitamínkészítményeket. A téli időszakban vitamínkomplex szedése sokszor javasolt, ezekben levő vitamínmennyiségek nem haladják meg a napi szükségletet.

Kérdés: 2012. február 21., 18:41; Megválaszolva: 2012. február 23., 19:29
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Veszélyes lehet ez a multivitamin?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Most a téli hónapokra mindenképp keresni akartam egy megfelelő multivitamin táplálék kiegészítőt, de rengeteg helyen...
volt-nincs vitamin?
Tisztelt Doktornő/úr! Lányom 36 éves, már 10 éve természetgyógyász géppel vizsgálta, ugyanaz jött ki, mint most, a szervezete nem képes...
Lehet e egyszerre szedni két...
Üdvözlöm! A kérdésem annyi lenne, hogy lehet e egyszerre szedni a Revalidot és az Actival Max-ot. A Revalid nagyon jót tett a hajamnak amikor...
Flavantic, ill. Flavon típusú...
Kedves Doktornő! Szeretnék venni gyümölcs-zöldségkoncentrátumot. Már kérdeztem önt erről a témáról, de még van ami továbbra sem teljesen...
Nutrilite vitaminok és...
Tisztelt Doktor úr/-nő! Azt szeretném megkérdezni, hogy tényleg lehetséges-e több kg zöldségből és gyümölcsből kivonni a megfelelő mikro...