Onkológiai kezelési lehetőségek 2.

Tisztelt Nagykálnai Tamás Doktor Úr! Köszönöm szépen a válaszát! https: //www.webbeteg.hu/orvos-valaszol/daganat/69969 Kérdésemre érkezett válaszához kapcsolódan Apuval most jutottunk el egy olyan pontra, hogy Őnhöz kell forduljak. Az egyik Ön által ajánlott módon megkerestünk egy budapesti orvost (nem az Uzsoki utcában, pedig én is ott születtem, s amikor még Zuglóban laktunk, 1988-ban Apu erét is ott műtötték) , s az onko-urológus az Általa leírtan "tervezett tirozin kináz gátló" kezelés reményével kérte tőlünk, hogy oldjuk meg valahogy az általa igényelt vizsgálatokat (szív UH., kardiológiai konzúlium, CT, nyirokcsomó biopszia...stb.) amiket nagy nehezen vidékről járkálva kb. 2 hónap alatt végig is vittünk, s most, hogy elvittük Neki a kért eredményeket a már előtte is elé tárt szövettani képre hivatkozva (vese üregrendszerinek elmondott daganattípus) , -s nem az Általa kért vizsgálatok eredményei miatt- elutasította a kezelés lehetőségét. Doktor Úr! Kihez fordulhatunk, mert elég kilátástalan a helyzet, s így biztos tovább fog romlani Apum állapota...? Válaszát várom és előre is köszönöm! Üdvözlettel: J István és a Család

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza daganat témában

A levele szerint is - de szerintem is - kilátástalan a helyzet.

Ha nem vesesejtes rák ("világossejtes veserák", vagy régebbi nevén "hypernephroma") volt az eredeti daganat, hanem a vesemedencéből induló "urotheliális sejtes rák", akkor az egész próbálkozásnak sok értelme nincs.

Uro-onkológusa valamiféle tirozin-kináz gátlót szeretett volna alkalmazni: valószínűleg gefitinibről (Iressa) , erlotinibről (Tarceva) , temsirolimusról (Torisel) , de leginkább sunitinibről (Sutent) , vagy sorafenibről (Nexavar) lehetett szó. Ezek méregdrága gyógyszerek, indikációjuk, adagolásuk, finanszírozásuk, stb. igen szigorú követlemények szerint meghatározott. Más betegségben nem alkalmazhatók. Műhiba lenne - arról nem beszélve, hogy az OEP nem is finanszírozná.

Mondjuk ki, hogy 80 éves korban minden kezelés egy kissé kockázatos, pláne, ha abban a fajta daganatban nem is hatásos (vagy finomabban szólva alig hatásos) .

Ez lehet a visszakozás oka.

Nem tudok okosat mondani, sajnos bele kell törődni abba, hogy vannak gyógyíthatatlan betegségek, állapotok.

Kérdés: 2010. december 30., 08:50; Megválaszolva: 2011. január 03., 11:25
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Majmegnagyobbodas
Májmegnagyobbodás
Tisztelt Doktór Nő/ Úr. 72 éves 9 éve melanomán átesett , jelenleg panaszmentes nő ultrahang képe: hepar megnagyobbodott, jobb lebenye a bordaívet...
Most akkor jó vagy nem jó?
CT és MR eredmény elemzése