Dr. Nagykálnai Tamás

Dr. Nagykálnai Tamás

A WEBBeteg néhai onkológus szakértője (1942-2022)
Bemutatkozás:

Budapesten születtem 1942. december 3-án, édesapám körzeti orvos volt a Terézvárosban.

Budapesten a Madách Gimnáziumban végeztem, majd a Pécsi Orvostudományi Egyetemre nyertem felvételt. Itt négy és fél évig tanultam Lissák, Szentágothay, Halász, Lestyán, Donhoffer, Romhányi, Kerpel-Fronius, Méhes, stb. professzorok alatt, majd a Budapesti Orvostudományi Egyetemen fejeztem be tanulmányaimat általános orvosként (med. univ.) 1966-ban.

1968-ban kerültem a budapesti Uzsoki utcai Kórházba dr. Vándor Ferenc professzor keze alá, a Sugárterápiás Osztályra. Itt az évek multával onkoradiológusi (sugárterápiás), majd klinikai onkológusi (daganatos betegségek gyógyszeres kezelése) szakképesítést nyertem.

1973-ban a berlin-buchi Robert Röslle Klinikán, 1981-ben a stockholmi Karolinska Kórház Radiumhemmet osztályán, majd 1984-ben az Egyesült Államokban a Yale Egyetemen, valamint a houstoni MD Anderson Rákközpontban tettem több hónapos szakmai tanulmányutakat.

Vándor Professzor 1978-ban bekövetkezett váratlan halála után dr. Németh György Professzor vette át az Uzsoki Kórház Onkoradiológiai Osztályának vezetését egészen 1992-es távozásáig, amikor az Országos Onkológiai Intézet sugárterápiájának vezetését vette át.

Ez alatt a 14 év alatt Németh Prof. hosszas heidelbergi tanulmányútjai alatt megbízott osztályvezetőként vezettem az Uzsoki Kórház Onkoradiológiai osztályát. 1992-től újabb 15 évig (2007-ben bekövetkezett nyugdíjba vonulásomig) ugyanitt dolgoztam beosztott főorvosként.

Harmincra tehető azoknak a nemzetközi klinikai vizsgálatoknak a száma, melyekben vizsgálóként (investigator), vagy társ-vizsgálóként (co-investigator) részt vettem. Egy nagy nemzetközi vizsgálatban (PANDORA) vezető vizsgálóként (principal investigator) szerepeltem nyugdíjazásomig.

Az onkológiai szakterület egyik eddigi legnagyobb - angliai központú - nemzetközi klinikai vizsgálatában (ATAC) a Steering Committe (Kormányzó Bizottság) tagja vagyok ma is, és változatlanul részt veszek az onkológiával foglalkozó nagy külföldi gyógyszergyárak hazai képviseleteinek tanácsadó testületeiben.

Csaknem 40 évet töltöttem az Uzsoki utcai Kórház Onkoradiológiai Osztályán a daganatos betegek kezelésével, ez alatt az idő alatt rengeteg előadást, számos tudományos közleményt, könyvfejezetet írtam, majd később több könyvet írtam az onkológia (emlőrák) témakörében.

Dr. Nagykálnai Tamás főorvos 2008 és 2015 között a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának tanácsadója, több száz esetben segítette válaszaival a hozzá fordulókat. A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság egykori vezetőségi tagja, a Magyar Szenológiai Társaság alapítója, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány egyik alapítója 2022-ben hunyt el.

 

Legutóbbi válaszai

Nyirokcsomó daganat áttörés előtti áttétekkel

Kedves Kérdező! Férjének nyelvrákja volt. Később nyaki áttétek miatt újabb műtét, és posztoperatív sugárkezelés volt szükséges. Az idén fellépő nyelési nehézségek már arra utaltak, hogy a garatban valami probléma lehet: belülről nézve a nyelvgyök bedomborodik, a gégét elnyomja egy kívülről is egyértelmű, ökölnyi nagy tumoros massza, mely a...

Kemoterápia hosszútávú mellékhatásai

Kedves Kérdező! 6 évvel az emlőrákja után nagyon ritka a kiújulás. Pláne hormon-érzékeny volt, kemo-t kapott, hormont kapott, tehát jól volt ellátva. Gondolom, hogy igazán egy kiújulástól fél. Egyikünk sincs védve, ugyanakkor a leírtak alapján egyszerű a dolog: Szerintem nem daganatra utalnak a tünetek, inkább hosszú idejű mellékhatásra....

Sugárkezelés mellékhatása

Tisztelt Kérdező! Ha a méhtesten belül volt a daganat, akkor az méhtestrák volt, és nem méhnyakrák. T.i. más szövettanuk van - és más a sugárérzékenységük is., De ez most mindegy. Ha jól értem, erős végbélgyulladás (proctitis) keletkezett. Sajnos, leginkább az idő, ami majd enyhíti a tüneteket, de Hidrocortison tartalmú apró kis beöntések...

Kemoterápia alatt fogyasztható?

1./ A kemoterápiát lehetőleg valóban a műtét után két hónapon belül illik elkezdeni. (Túl korán nem, mert zavarja a sebgyógyulást, túl későn sem, mert éppen a mikro-áttétek ellen adjuk, tehát ne adjunk túl sok időt ezek képződéséhez.) 2./ A kemoterápia sejtméreg ("cytotoxikus", vagy legalábbis "cytosztatikus" anyagokról van szó). Ha ezt a...

Emlő rosszindulatú daganata C5090

A leírásból kiderül, hogy a nagymamának emlőrákja van (amit a C5090 kódból látok csak), de, hogy melyik a sok közül, azt nem írja le a kérdező. Kb. hány éves a beteg? Történt műtét? Történt sugárkezelés? Mi volt a részletes szövettan? Ilyen módon általában találgatni vagyok kénytelen, mert nem tudom a betegség természetét., Amit viszont leír,...