• Rákos daganat és fertőzés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

         

             Tisztelt Weborvos!

              Az onkológus szakemberhez fordulok egy kérdéssel: édesapámnak keratinizáló epidermoid carcinoma típusú daganata van, teljes gégeeltávolítás és sugárterápia után kiújult a daganat, amelyet Xeloda nevű citosztatikummal kezelnek. A gond az, hogy gennyes a daganat, a műtéti heg  körül. Bakteriológiai mintavétel történt, ahol nagyon rezisztens Pseudomonas aeruginosa es Staphylococcus aureus nőtt ki, de 3 antibiotikumra érzékeny. Az a kérdésem, hogy a xeloda mellett nem kéne az antibiotikumos kezelést is megkezdeni?, vagy a gennyezés a daganattal járó jelenség. Mellékelek egy képet is és előre köszönöm a segítséget.

        NNNorbert

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gégerák témában

        Kedves Norbert!

         

        Mekkora volt pontosan a gégedaganat?

        Mikor volt a műtét és a sugárkezelés?

        Nem jó jel semmiképpen a Pseudomonas és a Staphylococcus fertőzés. Ezeket is kezelni kell a megfelelő antibiotikummal.

        Ha már "csak" XELODA kezelést kap a daganat miatt, akkor azt azt jelenti, hogy a mostani helyzet már "inoperábilis", tehát nem lehet megoperálni? Akkor szoktunk ilyet adni, amikor már szinte teljesen gyógyíthatatlan a beteg. Mit mond a gégész?

        A gyulladás itt csak másodlagos, itt a fő baj a dagantos kiújuláson van.
        Egy óriási karfiol-szerű daganatos kiújulást látok a "stoma" alatt. Stoma-recidívának hívjuk, minimálisan hónapok kellettek ennek a megnövekedéséhez. Ez gyakorlatilag már a gyógyíthatatlanság határán van, mivel a légcsövet (a "tracheát"), illetve annak nyílását nem lehet eltávolítani, mert akkor hol kap levegőt? Beesik a trachea a mellüregbe? Hol fog levegőt venni?
        Utolsó lehetőségként először is az ország legmenőbb gégesebészét (fej-nyaki sebészét) kell megkereseni, és konziliumot kérni.
        Ha nem vállalja ő sem, akkor úgynevezett palliatív sugárkezelést lehetne adni, mely ideig-óráig visszaszorítaná ennek a karfiolnak a növekedését.
        Sajnos, nem tudok bíztatóbbat mondani


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-03-12 10:34:34; Megválaszolva: 2010. március 12., 10:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! 3 hónapja vettem észre nagy kiterjedésű mellduzzanatot (más tünet nincs), amivel UH-ra (ahol vettek biopsziát), mammográfiára, majd emlő MRI-re mentem februárban. Nyáron voltam ultrahangon, ami még semmilyen elváltozást...
        Tisztelt Uram / Holgyem! Edesapam az alabbi leletet kapta: “megbeszelesunknek megfeleloen kerjuk fenti betegunk mellkasi csovezeset met. Pleruae haemothorax miatt. Anamezis: bal oldali jelentos mellkasi fluidum kivizsgalasa miatt kerult a beteg...