A mai nappal kezdte a kemoterápiát el újból, végbélrák miatt

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesapámnál aki 66 éves vastagbélrákot diagnosztizáltak már átesett egy műtéten stomája lett. Megérkezett a kórszövettan ami ilyen lett: TNM: pT3, pN2 Dukes C2-status. Mennyi az esélye a gyógyulásra ilyen szövettan mellett? Mai nappal kezdte a kemoterápiát el újból. Válaszát előre is köszönöm: Melinda

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza vastagbélrák témában

Leírja a primér daganatos betegség TNM stádiumából a T-t és az N-t. De sajnos, nem írja meg a máj állapotát, azaz a T-t tudom (tumor) , az N-t tudom (nodus=nyirokcsomók) , de az M-et nem (metasztázis) . Márpedig az ilyen előrehaladott vastagbélrák legnagyobb problémája éppen az, hogy a daganatot általában el lehet távolítani, a bél folytonosságát helyre lehet állítani, de a hosszú hónapok óta fennálló, nagyra nőtt daganat (T3) már régen elkezdett szóródni, betört az erekbe és nyirokerekbe már csak a mérete miatt is. Ezt jelzi az N2-vel kódolt nyirokcsomó-áttét-halmaz is. A bélfal véredényein keresztül viszont a daganatsejtek egyenesen a máj felé veszik az irányt, és valószínűleg már ott is vannak, csak még nem láthatók, kicsik. A T3N2-nél ez így szokott lenni. Újabb 6-8 hónap múlva a most még csak mikroszkópikus méretű májáttétek már megnőnek akkorára, hogy láthatóvá válnak majd az ultrahangon, és a kontroll hasi CT felvételen. Ebben az esetben pedig sajnos a legrosszabb következik.

Tehát a májat kell leginkább figyelni.

Ha ott nincs semmi évekig (sajnos esetünkben nem nagyon hiszek ebben) , akkor megúsztuk.

Kérdés: 2012. június 06., 12:36; Megválaszolva: 2012. június 12., 10:09
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések
5év alatt 6mellkas CT