Lehet e vastagbél daganat?

Tisztelt Doktor úr! Pár napja normál méretű, kicsit bogyós szerkezetű de egyben álló kekizöld székletet prudukáltam. A rákövetkező széklet enyhén szorulásos jellegű volt, kicsi erőltetést igényelt. Ez részben még zöld és már barna átmenetű volt a korábbihoz hasonló szerkezettel, de volt a felületén egy jól körülhatárólható kb. 0,5 cm2-es piros, nedves, kicsit nyúlós rész volt. A wc papír nem volt véres. Lehetséges belső aranyér (viszonylag mélyen és sokszor törlök, és nagy ritkán kicsit/épphogy véres lesz a papír külső része) . Jelenleg 1-2 hete izületi gondok miatt 1-2 naponta szedek 1-1 db fájdalom csillapítót (Rubophen, Algoflex Forte) . Utolsó CT kontrol 2018. tavaszán volt: "A colon descendesen és sigmabélen diverticullumok vannak." Egyébként az állapot változatlan. Kérdések: - Lehet e vér a piros jelenség? - A diverticullumok okozhatnak e vérzést? - Lehet e daganat vagy polip tünete ha a CT felvételen ezeket nem diagnosztizálták? - A CT felvételen mekkora mérettől látszanak a daganatok és polipok? - Mennyi a daganat és a polip kifejlődési ideje (8-10 évet olvastam)? - Székletvér vizsgálat előtt mit ne egyek ami befolyásolhatja az eredményt (pl. véreshúrka)? - A hármas kombinált széklet teszt (calprotectin-, székletvér-, M2-PK vizsgálatok) mennyire megbízható? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Dr. Plósz János válasza vastagbélrák témában

Igen, lehet vér, a diverticulumok és a fájdalomcsillapító is okozhat vérzést. A CT nem alkalmas polyp vagy vastagbéldaganat diagnosztizálására. A kialakulási idő helytálló (ép nyálkahártyából 8-10 év alatt alakulhat ki rosszindulatú elfajulás) . A székletvér vizsgálat humán vérre specifikus, nincs keresztreakció állati vérrel (régebbi teszteknél igen, pl. benzidin próba) . A calprotectin gyulladásra utal elsősorban, az M2-PK 85%os szenzitivitással és specificitrással bír (két egymást követő negatív eredmény már elég megbízható szerintem) , a széklet vér vizsgálat bármilyen eredetű vért kimutat (fogínyvérzés, gyomor-felmaródások, véralvadásgátló terápia) , tehát nem specifikus a vastagbélrákra, de figyelemfelhívó.

Kérdés: 2020. február 01., 08:23; Megválaszolva: 2020. február 02., 20:04
Kérdések és válaszok: Egyéb
Mellkas, mellszúrás, összetett...
Üdvözlöm! Az utóbbi években több sajátos problémával is szembe kellett és kell néznem, de sajnos a legtöbb esetben tanácstalanul, válaszok...
Majomhimlő
Igaz-e, hogy aki még kapott fekete himlő elleni védőoltást ("tüzes karcolás"-nak hívtuk gyerekkoromban) , az védett a majomhimlővel szemben? Egyszer...
Ortopédiai probléma vagy...
Borda menti fájdalom mindkét oldalon?
Kedves Doktornő/Doktorúr, 24 éves fiú vagyok. Koronavírus fertőzésem volt 4 hónapja. 3 oltással rendelkeztem, nem viselt meg nagyon-nagyon, de...
Égési sérülés utáni duzzanat...