Vastagbélrák, kemoterápia

Tisztelt Főorvos Úr! Nagyapámmal kapcsolatban kérném véleményét. 73 éves, ez év 08. hóban vérszegénység miatt kivizsgálták, és colonoscopiával az anustól 78 cm-re a colon transversumban egy stenotizaló, karfiolszerű helyenként exulcerálódott terime, szövettannal adenocarcinoma gr.2., ettől oralisan egy széles alapú polypus (hiszt. adenoma tubulare súlyos dysp.) igazolódott. 2012.08.31 Mellkas rtg. met-re negatív. 2012.08.30 Hasi ct. hapatomegalia, a máj S5-ben 14 mm hypodens képlet, bal mellékvese szárán 11 mm-es hypodenz adenomára utaló képlet, retroperitoneumban egy 15X11, és néhány kissebb lgl, flex hepatica területén 9 cm egyenetlenül megvastagodott bélfalat, infiltrált mesenterialis zsirszövetet és néhány 6-7 mm lgl. írt le. 2012.09.18 jobb oldali hemicolectomia történt ileotransverostomiaval, polypectomiaval. Műtéti leírás szerint colon ascendensben csevsemő ökölnyi tu, máj tu mentes tapintású. Hiszt.: adanocarcinoma tubulopapillare coli ascendentis, gr.? , pT3pN0 (0/0) pMx Dukes B2, chromogranin és Synaptophysin neg. 2012.10.30 Has és mellkas Ct. Hepatomegalia, min., gr., S5-ben képlet változást nem mutat, anastomozis környezetében a zsírszövet densitása kissé emelkedett, néhány apró lgl. 2012.10.02 CEA 0.5, CA 19-9 folyamatban. 2012.11.05-re DEGramon kemotherapiára előjegyezték. Kérdésem az lenne, az Ön véleménye szerint is szükséges 73 évesen a kemoterápia, jelentősen növel (het) i az életkilátásokat, betegség mentes időt? Nagyapám nagyon fél tőle, nagyon szeretné elkerülni. Jelenlegi állapota kiváló, normál életet él. Válaszát, véleményét előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza vastagbélrák témában

A Nagypapa vastagbélrákja egy kicsit nagyra nőtt. Vérszegénységét valószínűleg a már hónapok óta tartó bélvérzés (véres székletnek kellett lennie) okozta. Daganata már T3 nagyságú (marha nagy) volt.

Tehát De Gramont séma szerinti kemoterápiás utókezelés mindenképpen szükséges.

Nem a kezeléstől kell félni, inkább a ráktól. Kétségtelen, hogy nem öröm a kemoterápia, de valahogy ki kellene bírni - a kiújulás kockázata csökken, a kiújulás mentes időszak növekszik, a várható túlélés lehetősége növekszik.

Rá kellene beszélni, a küzdelem a gonosszal fontos, ne adja fel.

Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. november 05., 17:30; Megválaszolva: 2012. november 06., 22:02
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Daganat a vastagbélben
A nevem Okszána! Férjem nevében írok. 2014 februárjában diagnosztizáltak vastagbél rákot áttételekkel a májra. Túl van 7 kémiaterápián ...
Vastaggbélrák
Tisztelt Doktor Úr! A probléma a következő: Édesanyámnál (60 éves) pénteken II.-es stádiumú vastagbélrákot diagnosztizáltak, vagyis EDDIG...
Vastagbéldaganat esélye
Feleségemnél vastagbéldaganatot állapítottak meg az első szövettan a következőket tartalmazza: Mikroszkóposan a sigmából származó biopsziás...
Met. multiplex hepatis, progresszió
Tavalyi évben vastagbél rákkal műtötték a páromat! Májon már akkor láthatók voltak az áttétek ami mostanra rosszabb lett! Mostani Ct-nk...