Májmetasztázis

Férjem fél tüdejét a főhörgő daganata miatt eltávolították, ezután panaszmentes volt, rendszeresen kontrollálták, majd áprilisban májmetasztázist állapított meg a CT vizsgálat.a vizsgálati mezőbe került heparban számtalan, helyenként konfluáló, max 3, 5 cm nagyságú, elmosódott szélű, multiplex metastasisnak megfelelő kerölülírt képlet jelent meg, melyek közül csak a legnagyobb, 6-os segmentumban levő képlet volt megfigyelhető, felmerült esetleges második primer tumor (colorectalis) lehetősége is. Ezek után gyors májbiopsia és hasi, kismedencei CT (április 26.) vizsgálat következett. A CT a máj bal lebenyében egy 35 mm átmérőjű és számos apró, a jobb lebeny 6-os segmentumában egy 6*5 cm-es és számtalan 1-3 cm-es metastasist mutatott. A mesenterium gyök területében, valamint az aorta és cava között több 1 cm-nél nem nagyobb nyirokcsomó volt látható. (Még a sigma és a colon decendens területén diverticulumokat talált) . Az előzetes szövettani vizsgálat eredménye: adenoccarcioma. A fentiek alapján mivel korábban a tüdőtumorra planocellularis volt, az Onko-team a folyamatot colorectalis eredetűnek tartotta, annak megfelelő kezelést írt ki (Folfiri-Avastin) . A gasztroenterológus véleménye szerint a colorectalis inazív carcinoma nem igazolódott, így colorectalis origo valószínűtlen. A szövettani vizsgálat végleges eredménye: gyengén differenciált (grade3) laphámcarcinoma metastazisa, valószínűleg tüdő eredetű. (Tumorsejtek immunfenotípusa: p63+, EMA+, CK8/18-/+, CEA-, sínaptophysin-, chromogranin-, hepar-, TTF-’-, CDX-2-, CK7_, CK20-) A fentiek alapján a kezelési lehetőségeket ismertették, mely számunkra reménykeltő volt. Ezek után palliatív elsővonalú Docetaxel-Carbkplatin kezelést kapott. 4 nap múlva súlyos hasmenés, hányás miatt vittük a kezelőorvosához. Férjem nagyon legyengült, de már kezd erősödni, viszont közölték, a következő kezelést nem kapja már meg, nem bírná ki. Lehet-e mégis reményünk valahol valamilyen gyógyításra? Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza daganat témában

Sajnos nincs remény.

Tüdődaganat (de bármely rosszindulatú daganat) májáttétekkel gyakorlatilag gyógyíthatatlan.

Sajnálom, de nem tudok jót mondani.

Kérdés: 2012. június 03., 22:33; Megválaszolva: 2012. június 12., 10:10
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Most akkor jó vagy nem jó?
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések