• daganat a húgyhólyagban

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt c. Rosszind. Daganatokat találtak a hólyagomban, a közeljövőben kiszedik. Azt szeretném tudni, nagyjából mire kell számolnom ezt követően, vagy hol tudhatok meg erre vonatkozóan? Előre is köszönöm. vemi

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a húgyhólyagrák témában

        Hólyagdaganatát fogják operálni. Azt kérdezi, hol tudhat meg ezzel kapcsolatos információkat. Elsősorban attól az orvostól kérdezzen, aki felfedezte a betegséget, és attól aki kezelni fogja. Mivel a fentieken kívül semmi egyebet nem tudok betegségéről, nem tudok konkrét dolgokat mondani, de azért leírok az alábbiakban néhány általánosságot. A hólyagot "átmeneti hám" (transitionális hám), másképpen húgyúti hám ("urotheliális hám") béleli. Az innen kiinduló daganatok (transit sejtes karcinóma, vagy urotheliális karcinóma) hólyagvérzést, azaz vér-vizelést okoznak. Szerencsés esetben lap-szerint terjednek, peches esetben a felszínről hamar a hólyagfal mélyébe, az izmok közé infiltrálnak. Nem mindegy az sem, hogy a hólyag melyik részét és mekkora részét érintik. Időnként több daganat is megjelenik egyszerre a hólyagban. Mielőbbi műtéti eltávolításuk szükséges. A műtét történhet a húgycsövön keresztül (transzurethrális rezekció = TUR), vagy történhet az alhasi terület megnyitásával is - rendszerint az előbbi elégséges. A műtétkor a daganat teljes eltávolítására törekednek - de azért a hólyagfalat nem akarják átlyukasztani. A kivett anyag részletes szövettanától függ az utókezelés - itt a legfontosabb a daganat infiltrációjának mértéke, az, hogy milyen mélyre terjedt és mekkora volt? Az utókezelés lehet gyógyszeres hólyag-öblítés, infúziós gyógyszeres kezelés, illetve sugárkezelés. Nagy-nagyon kiterjedt hólyagdaganatnál jön csak szóba a hólyag teljes eltávolítása - és pótlása vastagbéllel. A hólyagrák elég gyakran kiújul, ezért az évek során többször is kezelésre lehet szükség. A hólyagrák tehát komoly probléma, hónapokig tartó kezelések sorozatát igényli rendszerint. Mivel orvosi könyvei nincsenek, a mai világban már internetet használnak az emberek. Számos módon rákereshet az interneten a problémára: magyar nyelven hólyagrák, hólyagdaganat, stb. szavakkal, vagy pl. angolul bladder cancer címszó használatával. Jobbulást és türelmet. Jók a magyar urológusok - ha még itthon vannak. dr. Nagykálnai Tamás

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 08., 11:10; Megválaszolva: 2012. február 10., 09:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: