Most mi lesz?

Megfogadtam a tanácsát, elmentem urológushoz, aki egy 25mm-es tumort talált a húgyhólyagban. Amit a múlt hétfőn megműtöttek. A tegnapi kontrolon mondta, hogy rosszindulatú daganat volt, magyarul húgyholyagrákom van. Két hét múlva vissza kel mennem, addig beszél az onkológussal a továbbiakról. Azt szeretném kérdezni, hogy ez gyógyítható e, gyógyszerekkel vagy életmód váltással, vagy további műtétek szükségesek

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza húgyhólyagrák témában

25 mm-es hólyagrákot távolítottak el Önnél. Sajnos - a betegek szokása szerint - nem írja meg a daganat jellemzőit (szövettan, kiterjedés, stb.) , mintha azok teljesen közömbösek lennének, ráadásul előrejelzést ("prognózist") kér. Baromi nehéz így tanácsot adni, ha nem tudom, hogy miről kellene tanácsot adnom.

Mindenesetre a már eltávolított daganaton életmódváltással már nem lehet változtatni. Az életmód-váltások ideálisan megelőző intézkedések: tehát pl. tüdőrák fennállása esetén már késő leszokni a cigiről.

Mivel a hólyagrák szeret kiújulni, a hólyag belső felszínén lapszerint is terjed, ismételt hólyagtükrözésekre és TUR-nak nevezett beavatkozásokra számíthat. TUR = transurethrális rezekció (húgycsövön keresztüli kimetszés) . Valószínűleg sugaras, de méginkább gyógyszeres utókezelésre is szükség lesz, de ezt a részletek ismeretének hiányában nem tudom megmondani.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. szeptember 13., 21:15; Megválaszolva: 2012. szeptember 17., 14:51
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
A pet ct értelmezésében szeretnék...
Májsejtrák áttéttel
Kérdés májáttétről
Benfogamma 5 fluorouracil mellett
Műtét előtt