• Hugyholyag eltavolitasa

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jo napot kivanok! Anyosomat 2 hete mutottek Budapesten zolddio nagysagu rosszindulatu hugyholyag daganattal, hugycsovon keresztul. pT2, grade 2. A szovettani eredmeny utan az orvosa a hugyholyag teljes eltavolitasat javasolta. 2 megoldast ajanlott a holyagpotlasra: boron keresztul vagy vegbelen keresztuli vizeletelterelest. A kerdesem az lenne hogy egyeb megoldas van-e? Peldaul muhugyholyag beultetes? Es ha van akkor hova forduljunk. Es mennyire kockazatos a "vegbel"-es megoldas? Azt olvastam hogy a vesekre nagyon karosan hat ez a megoldas. Koszonom valaszat. Tisztelettel.

        Dr. Merth Gábor válasza a húgyhólyagrák témában

        Kedves Kérdező! Ebben a stádiumban a hólyag teljes eltávolítása a szükséges lépés. Van értelme, hisz ezzel a lépéssel a teljes tumormasszát eltávolítjuk (metasztázis? ), de a valamit valamiért elve sajnos itt is megmutatkozik. Javaslom, mindenképpen centrumban operáltassák meg rokonukat, ahol rendszeresen végeznek ilyen típusú műtétet. Ez azért fontos, mert az a rengeteg probléma, ami egy ekkora műtéttel jár, sokkal "flottabbul" megoldódik egy tapasztalt személyzettel bíró intézetben, mint egy olyan helyen, ahol kevés az esetszám. A műhólyag mint olyan létezik, de ez ma Magyarországon sajnos még a SciFi kategóriáját súrolja (lehet egyes nagyobb centrumokban már akár itthon is fellelhető, de nem hiszem). Fontos, ki mit preferál (én például az ileum conduit-ot, de ez legtöbbször az operáló orvos technikájától, elgondolásaitól függ, talán úgy lehet legjobban leírni, van aki a szőkéket, van aki a barnákat szereti.) Mindennek meg van az előnye, hátránya. Emiatt azt javaslom, ha már meg van a hely, ahol megoperálják anyósát, ott kellene leülni, és az adott technikát átbeszélni az operáló orvossal... Jobbulást kívánok!


        Kérdés: 2012. április 26., 10:48; Megválaszolva: 2012. május 03., 17:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Az apukämnak a lelete:kis medence MR vizsgälata.T1;T2sagittalis,T1 T2 sulyozott axialis es T2 coronalis sikun felveteleket keszitettünk a kismedenceröl.Kontrasztanyag adäsa utän mindhärom sikban megismeteltük a vizsgälatot.A holyan finoman...
        Üdvözlöm. Édesapámat vastagbéldaganattal műtötték és 12 alkalmas kemoterápiát fog kapni. Mivel egy háztartásban leszünk a vírusos időszak ellen vásároltam egy illóolaj keveréket, amely a levegő fertőtlenítésére alkalmas, viszont...