Teljes gége eltávolítás

Édesapámat decemberben műtötték gégerákra, a hangszálakon volt a daganat.Teljes gége eltávolítást hajtottak végre nála, állapota kielégítő.Ennek ellenére kemo- és sugárkezelést is kap. A nyirokcsomón is kezdett kialakulni, amit a műtét után vettek észre. Műtét előtt áttét nem volt, ezt a leletek is bizonyítják. A műtét óta rengeteget hízott és elég jól tartja magát.Tulajdonképpen a kemo- és a sugárkezelés milyen célt szolgál és milyen hatással lesz a szervezetre? Máshol daganatot még nem találtak. Milyen esélyek vannak a teljes felépülésre? Válaszát előre is köszönöm

Dr. Nagykálnai Tamás válasza gégerák témában

Sajnos - a többi kérdezővel megegyezően - "csak" a legfontosabbat, a daganat kiterjedését és szövettanát nem írja le (azaz nem írja le a részletes műtéti szövettant) , pedig ezt tudni kellene a jövőbeli kilátások megítéléséhez. Az nem elég, hogy hangszalag-rák.

Hogy nyirokcsomó-áttét is volt, azt legalább érinti. Hogy lehetett volna ezt igazolni a műtét előtt? Egy megelőző műtéttel?

A kemoterápia és fej-nyaki daganatoknál még inkább a sugárterápia jelentősen csökkenti a daganat helyi kiújulásának kockázatát - hiszen ha helyi kiújulás következne be valahol a légcsőnyílás körül, vagy a megmaradt garatcsőben, vagy a nyakon bárhol, akkor bizony újabb és újabb műtétek szükségesek - vagy még azokkal sem lehet a beteget meggyógyítani.

Távoli áttétek más szervekben csak nagyon ritkán fordulnak elő.

Kérdés: 2012. január 26., 00:08; Megválaszolva: 2012. január 31., 09:54
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Gégerák sugárkezelése
Üdvözlöm! Édesapámnál 2007-ben gégerákot diagnosztizáltak, total laryngectomia történt. Sajnos ez év márciusában kiderült, hogy kiújult neki....
Szövettani eredmény értékelés
Kérem segítsen értelmezni az alábbi szövettani eredményt. Valóban rosszindulatú daganatról van szó? Gégerák műthető-e lézeres eljárással?...
Szakértői segítség!
Tisztelt Szakértő! Megpróbálom minél konkrétabban leírni, hogy mire is szeretnénk választ kapni! Édesapámat 2011-ben megműtötték...
Gégerák romló állapot negatív...
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Édesapám tavaly ilyenkor került kórházba III. stádiumú gégerákkal, amelynek jobb oldali nyaki nyirokcsomó áttéte volt....
Teljes gégeeltávolitás után egy...
Teljes gége eltávolítás utáni időszakomra a fokozatos erősödés, és általános jó közérzet volt a jellemző.Körülbelül másfél hónapja, tompa...