• Teljes gége eltávolítás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Édesapámat decemberben műtötték gégerákra, a hangszálakon volt a daganat.Teljes gége eltávolítást hajtottak végre nála, állapota kielégítő.Ennek ellenére kemo- és sugárkezelést is kap. A nyirokcsomón is kezdett kialakulni, amit a műtét után vettek észre. Műtét előtt áttét nem volt, ezt a leletek is bizonyítják. A műtét óta rengeteget hízott és elég jól tartja magát.Tulajdonképpen a kemo- és a sugárkezelés milyen célt szolgál és milyen hatással lesz a szervezetre? Máshol daganatot még nem találtak. Milyen esélyek vannak a teljes felépülésre? Válaszát előre is köszönöm

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a gégerák témában

        Sajnos - a többi kérdezővel megegyezően - "csak" a legfontosabbat, a daganat kiterjedését és szövettanát nem írja le (azaz nem írja le a részletes műtéti szövettant), pedig ezt tudni kellene a jövőbeli kilátások megítéléséhez. Az nem elég, hogy hangszalag-rák. Hogy nyirokcsomó-áttét is volt, azt legalább érinti. Hogy lehetett volna ezt igazolni a műtét előtt? Egy megelőző műtéttel? A kemoterápia és fej-nyaki daganatoknál még inkább a sugárterápia jelentősen csökkenti a daganat helyi kiújulásának kockázatát - hiszen ha helyi kiújulás következne be valahol a légcsőnyílás körül, vagy a megmaradt garatcsőben, vagy a nyakon bárhol, akkor bizony újabb és újabb műtétek szükségesek - vagy még azokkal sem lehet a beteget meggyógyítani. Távoli áttétek más szervekben csak nagyon ritkán fordulnak elő.


        Kérdés: 2012. január 26., 00:08; Megválaszolva: 2012. január 31., 09:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: