étvágytalan

Kedves Dr Nő/Dr Úr! 18 hónapos kislány unokám nagyon rossz evő. 3 hónapos korában reflux betegséget állapítottak meg nála. Amikorra kiderült már alig tudott nyelni, nem szopott, így az anyuka teje is elapadt. Tápszert kapott ettől az időponttól. Ezt követően is kis étvágyú volt, de szívesen fogadta el a főzelékek több fajtáját, és gyümölcsök közül a banánt egy kis almával. A fogzás ideje alatt is. Uzsonnára joghurtot is szívesen ette. Most a főzeléket egyáltalán nem fogadja el. A darabos ételt kiszórja a tányérjából. Csak játszani akar az étellel. 2 hónapos korától végig aludta az éjszakát. 2 hónapja csak a szülei ágyában nyugszik meg. Van egy jó vérkép eredménye és egy negatív vizelet tenyésztése. Vitamin készítményt kapott, melyet kezdetben nagyon szívesen elfogadott, de most már azt sem akarja elfogadni. Még kap tápszert, de már nem a sűrűbb fajtát, gondolom azért, mert a korához képest már más összetételűre van szüksége. Szinte csak ezt issza meg és 2 db narancs levét baba vízzel hígítva. Kaphatna házi tejet hígítva? Már nem tudjuk, hogy mivel kínáljuk, mindenre csak a fejét rázza. 2875 grammal született. Most 10 kg-ból fogyott közel fél kilót. Olyan kis megcsappantnak látom. Nagyon nyűgös és hiperaktív. Délután sem akar aludni és éjjel is felébred. Kérem segítsenek, mit tegyünk? Meddig mehet az, hogy nem eszik megfelelően? Nem akarjuk, hogy ne fejlődjön megfelelően. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: ZSUmami

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza táplálkozás témában

Kedves Kérdező!

Az étvágytalanság hátterében számos dolog húzódhat meg. Fontos lenne kizárni a vashiány lehetőségét (Nem tudom, hogy a negatív vérkép vizsgálat mellett ezt is nézték-e? )

A másik leggyakoribb ok (és az Ön leírásából is ez tűnik ki) , hogy a gyermeknek nem alakultak ki a megfelelő étkezési szokásai. Ezt gyakran látjuk állandóan izgő-mozgó gyermekeknél. (Szinte nincs idejük enni, minden mással foglalkoznának, csak nem az evéssel) . Nagyon fontos lenne, hogy a gyermek mindig legyen leültetve az étkezésekhez, legyen együtt a család többi tagjával, hiszen a természetes kíváncsiságának a felkeltésére csak így lesz esély. Nem szabad, hogy étellel kínálva kövessék a lakásban, hogy hátha legalább játék közben lecsúszik pár falat, mert nem lesz hosszútávon eredményes. Ugyanez igaz az édességekkel, keksszel, nasikkal történő kínálásra (Legalább egyen valamit címszóval! ) Gyorsan megemelik a vércukor-szintet, és máris eltűnik az éhségérzet.

Ezenkívül azt tanácsolom, hogy szomjoltásra csak tiszta vízzel kínálják, gyümölcslevet, teát csak kielégítő mértékű fő étkezéseket követően kapjon. Ha ugyanis az ivás élvezete miatt a kelleténél több folyadékot fogyaszt a gyermek, akkor az a teltségérzetét fogja növelni, ami az étvágy ellen hat.

Amit még megjegyeznék, hogy a gyermek testalkata tekintetében fontos, hogy a szülei milyen alkatúak voltak kiskorukban, hiszen egy vékony alkatú szülőpár esetén nem várhatunk el díjbirkózó alkatú babát. Érdemes megnézni, hogy a gyermek testmagasságához viszonyított testsúlya miként alakult a kortársakhoz és önmagához képest (percentilis táblázatból a gyermekorvosuk, védőnőjük meg fogja mondani) .

Tisztelettel,

dr. Székely Zsuzsanna

Svábhegyi Gyógyintézet

www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. július 05., 18:17; Megválaszolva: 2012. július 13., 17:19
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
Csecsemő beütötte a fejét
3 hónapos kisbaba fogzás
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.